Przyznam, że nie łapię o czym mówisz lub też mówisz o czymś innym niz JP. Nie jest ważne czy matryca jest prawie równa bagnetowi sony na rysunku tylko ważne są faktyczne wymiary matrycy oraz ich wzajemny stosunek czyli od najwiekszego RF/FE/śr. matrycy/śr. tylnej soczewki. Tak to pokazuje rysunek i o nim dyskutujemy.
Dla mnie to jest proste jak drut i nie ma tu żadnej geometrii wykraczającej poza linie proste.
Przekątna FF to 43 mm.
Średnica bagneto sony fe 46 mm.
Średnica tylnych soczewek w obiektywach RF poniżej 40 mm. ( aproksymacja z rysunku i nie mówię, że tak jest bo może nie jest - analizujemy rysunek)
Światło biegnie po lini prostej.
Jeżeli światło wychodzi ze średnicy powiedzmy 40mm i po drodze przechodzi przez otwór 46mm a docelowo ma trafić na średnice 43 mm to nie ma szans trafić na przeszkodę po drodze bo przy przejściu przez bagnet o średnicy 46mm wiązka światła będzie miała średnicę pomiędzy 40 a 43mm.
Problem dla bagnetu 46mm wystąpiłby, jeżeli tylna soczewka miałaby srędnicę większa od 46 mm o wartość wynikającą ze stosunku wymiarów matrycy, średnicy bagnetu i flaange distnace. Jeśli taką ma faktycznie to znaczy, że większy bagnet ma w tym wypadku sens. Ale to wszystko linie proste - po co pitagoras naprawde nie wiem
--- Kolejny post ---
Hmm chodziło mi o formę nie o treść i szkoda, że nie załapałeś ;-)
--- Kolejny post ---
Nie mam. Miałem 3 dni na testach i nie kupiłem. Słabo działa.
Ja chcę coś takiego a to zapitala jak mały myśłiwiec nurkujący ;-) Mimo, że przeleciał za krzaczkiem to jednak go złapałem. A to jest szkło f6/3 czyli najgorsze i najciemniejsze z możliwych. 6D2 i 80d nie radzą sobie z takim czymś. Dlatego czekam na test ai servo w R. Coś tam na pewno poprawione jest.