Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Premiera systemu EOS R skłoniła mnie w końcu do refleksji nad bezlusterkowcami i doszedłem do wniosku, że zdecydowanie wolę pozostać przy klasyce DSLR.

Zmieniać cały sprzęt dla oszczędności 100g na wadze (różnica między EOS R a 6D MKII), do tego jak dla mnie mniej poręczne, ilość zdjęć na baterii to jest jakaś kpina, że o cenie nowej puszki i szkieł do systemu nie wspomnę.

Można założyć obiektywy EF za pomocą adaptera, ale w tym momencie zwiększamy wagę (wychodzi nam tyle co 6D MKII).

Pamiętam jak wychodziły kolejne puszki EOS i ludzie po kolei się czepiali: ilość zdjęć na baterii (co tak mało, chcemy więcej) gdzie i tak zawsze oscylowało w okolicach 1000 fotek na jednym ładowaniu, później doszło czepianie się do wagi a i tutaj wielkich różnic nie ma, następnie ergonomia - a bo to źle się trzyma i mały paluszek mi zjeżdża z korpusu, no i nieszczęsny JEDEN slot na kartę - no jak tak można, jak my do tej pory bez niego żyliśmy?!

Generalnie zawsze było się do czego doczepić (cebulandia pełną gębą), a tu proszę nagle te wszystkie wady, które nadal są przy bezlusterkowcach, nagle przestają przeszkadzać.

Marketingowcy w poszczególnych firmach właśnie siedzą i piją szampana pogryzając kawiorem

Koniec moich wypocin, ja póki co na dłużej zostaje przy lustrach i mam tylko nadzieję, że w najbliższym czasie zaczną (chociaż trochę) spadać ceny luster żeby kupić sobie drugiego 6D MKII
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    Premiera systemu EOS R skłoniła mnie w końcu do refleksji nad bezlusterkowcami i doszedłem do wniosku, że zdecydowanie wolę pozostać przy klasyce DSLR.

Zmieniać cały sprzęt dla oszczędności 100g na wadze (różnica między EOS R a 6D MKII), do tego jak dla mnie mniej poręczne, ilość zdjęć na baterii to jest jakaś kpina, że o cenie nowej puszki i szkieł do systemu nie wspomnę.

Można założyć obiektywy EF za pomocą adaptera, ale w tym momencie zwiększamy wagę (wychodzi nam tyle co 6D MKII).

Pamiętam jak wychodziły kolejne puszki EOS i ludzie po kolei się czepiali: ilość zdjęć na baterii (co tak mało, chcemy więcej) gdzie i tak zawsze oscylowało w okolicach 1000 fotek na jednym ładowaniu, później doszło czepianie się do wagi a i tutaj wielkich różnic nie ma, następnie ergonomia - a bo to źle się trzyma i mały paluszek mi zjeżdża z korpusu, no i nieszczęsny JEDEN slot na kartę - no jak tak można, jak my do tej pory bez niego żyliśmy?!

Generalnie zawsze było się do czego doczepić (cebulandia pełną gębą), a tu proszę nagle te wszystkie wady, które nadal są przy bezlusterkowcach, nagle przestają przeszkadzać.

Marketingowcy w poszczególnych firmach właśnie siedzą i piją szampana pogryzając kawiorem

Koniec moich wypocin, ja póki co na dłużej zostaje przy lustrach i mam tylko nadzieję, że w najbliższym czasie zaczną (chociaż trochę) spadać ceny luster żeby kupić sobie drugiego 6D MKII
    Porównanie wymiarów 6D2 z R przy tym samym obiektywie
    https://imgur.com/SrAKbt3

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Porównanie wymiarów 6D2 z R przy tym samym obiektywie
    https://imgur.com/SrAKbt3

jp
    Tak naprawdę to większy wymiar robi wizjer od bezlustra. Byłoby to widać lepiej gdyby postawiono aparaty na obiektywie. Rejestr musi być taki sam, więc od czoła obiektywu aż do matrycy dystans musi być ten sam. Wystaje wizjer bezlustra.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Tak zapodane porównanie jest nieco mylące. Licząc od płaszczyzny tylnej ścianki do płaszczyzny czoła obiektywu EOS R jest grubszy o grubość pierścienia ostrości tego obiektywu, ale jednak jest grubszy z adapterem, niż DSLR.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta

daj im szanse
    teraz tez uważam ze nie warto ale 3-4 odsłona tego R może będzie już grzechu warta?
    na razie to ciekawostka, choć niewątpliwe w normalnie rozwiniętych krajach będzie schodzić jak każda nowość
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uprawnienia umieszczania postów