Strona 16 z 414 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Powiedz, że żartujesz, bo się pogniewam. Interfejs dotykowego LCD znam, oczywiście nie z R, ale co z tego? Wiem w czym tkwi problem.
    Wybieranie punktu AF, gdy nie widze kadru to pomyłka! Ja chce mieć oko przy wizjerze, a nie patrzec na LCD.
    tak jak jotes juz napisal: mozesz przesuwac aktywny punkt AF palcem po LCD nie odrywajac oka od celownika. idealne to nie jest, nie oszukujmy sie. ale joystick, przy pierdylionie punktow AF, jest jeszcze mniej idealny

jak to dziala w praktyce to zalezy od palcow uzytkownika. ale warto sprobowac zamiast z gory spisac na straty. moze okazac sie bardzo fajne.

Mam robić foty na zoombie ze szkłem 200/2 ważącym z body 3 kg (albo z 70-200/2.8), w plenerze, że światłem w LCD i szukac na nim oka modelki?
    oko modelki znajdzie Ci Face Detection. dziala bardzo dobrze

a swoja droga... 200/2 do modelek... powiedzialbym, ze cenisz przestrzen osobista jak, nie przymierzajac, jakis Skandynaw (https://finnishcrashcourse.wordpress...ersonal-space/ )... to nie jest zbyt inteligentny komentarz, nie musisz mi odpowiadac

To nie jest śmieszne.
    Tak można robić jak się foci krajobraz czy architekturę, ale nie obiekty w ruchu. Jedynie super eyefocus w trybie servo może zastąpić joystick.
    sprobuj, potem powiesz czy Ci nie pasuje.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Ja sobie nie bardzo wyobrażam, żeby w trakcie focenia kciukiem (spory obszar styku) wybierać mały punkt AF. Pożyjemy, zobaczymy.
    W moim M50 mam prawą połówkę ekranu aktywną dla AF. Punkt AF jest widoczny w wizjerze na starcie. Dotykasz kciukiem - nic sie nie dzieje, przesuwasz to się porusza. Wielkość powierzchni styku jest chyba bez znaczenia. To zwyczajnie działa precyzyjnie. Lepiej niż na ekranie bez wizjera wg mnie gdzie palcem zasłaniasz sobie część ekranu. Ostrość nadąża za punktem a na zielono potwierdzasz spustem ostateczne ustawienie. W R jest pewnie podobnie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec
    Miasto
    Chełm

Emocje opadły, fajnie że Canon robi coś w tym kierunku, ale na chwilę obecną niestety raczej nie widzę tego systemu do zastosowania w zarobkowania (w Polsce). Szkła może i super, ale ceny i waga to nieporozumienie. Niemniej dziękuję Canonowi za pomoc w podjęciu decyzji, teraz zostaje mi tylko albo wymiana dziadków 6D na tanie jak barszcz 6D II, albo Sony A7III - może nie z doskonałymi obiektywami, ale jednak systemowymi.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zaraz pojawi się akcesorium w postaci nasadki na kciuka. Za jedyne 99,- EUR ;-)
    To nie jest głupi pomysł, ale kolega marfot niżej mówi, że rozmiar nie ma znaczenia

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    idealne to nie jest, nie oszukujmy sie. ale joystick, przy pierdylionie punktow AF, jest jeszcze mniej idealny
    Dlatego uważałem, że 5000 punktów to za dużo. Mam nadzieję, że będzie można wybrać sobie mniejsza liczbę punktów i wtedy się przeskakuje szybciej. No i rozwiązanie polegające na tym, że przy zmianie pionu w poziom aparat przekłada punkt AF sam, w to miejsce obrazu gdzie powinien się znaleźć obiekt po przekadrowaniu.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    oko modelki znajdzie Ci Face Detection. dziala bardzo dobrze.
    Face to za duży obszar. Czekam na Eye, ale w Nikonie oczywiście. I tak w ogóle to moje uwagi są w tym względzie nie na miejscu, te firmy ida nieco innymi drogami.

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Cytat Zamieszczone przez splice Zobacz posta
    Emocje opadły, fajnie że Canon robi coś w tym kierunku, ale na chwilę obecną niestety raczej nie widzę tego systemu do zastosowania w zarobkowania (w Polsce). Szkła może i super, ale ceny i waga to nieporozumienie. Niemniej dziękuję Canonowi za pomoc w podjęciu decyzji, teraz zostaje mi tylko albo wymiana dziadków 6D na tanie jak barszcz 6D II, albo Sony A7III - może nie z doskonałymi obiektywami, ale jednak systemowymi.
    A co mówili o 6D MK II i jakie były ceny:
    https://fotoblogia.pl/10879,canon-eo...y-i-dostepnosc

Jak bede 6D MK I wymieniać, pomyślę jednak o R, kusi mnie, ale poczekać rok, dwa spokojnie mogę, zobaczymy jakie będą wtedy ceny i jakie opinie praktyków

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Koncepcja AF-u wydaje się bardzo dobra. Szczególnie z aktywnym ekranem jako wybierakiem. Czekam na testy i pierwsze opinie fotografów potwierdzające skuteczność. Wielkość korpusu mi odpowiada. Cena też jest OK, bo pewnie jeszcze spadnie. Gorzej ze szkłami. Cena 50/1.2 mnie zabiła Nie wiadomo też jakie obiektywy będą kolejne. Bardziej w stylu 35/1.8 RF, czy może idealnych L-ek po kilkanaście tysięcy Zawsze można używać adaptera, ale to też na razie pozostaje zagadką - czy AF działa tak samo dobrze, co ze szkłami Sigmy i Tamrona itd. Mimo wszystko jestem dobrej myśli i czekam na rozwój wydarzeń. W tej chwili mam nową puszkę, ale za 2 lata kto wie. Na razie R mi się podoba i zrobił dobre wrażenie.
    Miłego dnia
    moja www

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

To całe narzekanie na R, że nie jest dla PRO, że szkła za duże i za ciężkie, za drogi, nie ma tego i owego... Mam wrażenie, że youtube ludziom wodę z mózgu zrobiło i większość ludzi spodziewało się 1DXmk2 bez lustra w nowej, małej obudowie z kilkoma dodatkami i usprawnieniami w cenie 1500$. Kto powiedział że ML jest dla PRO? PRO w C to 1DXmk2 w foto a w wideo Cinema EOS ale to kosztuje i tu jest chyba problem. R cenowo mieści się gdzieś w połowie pomiędzy najtańszym a najdroższym korpusem DSLR i mniej więcej realnie swoimi osiągami/możliwościami tam się plasuje( pomiędzy 6D a 5D). Komuś się spodoba a komuś nie, jeden będzie na nim zarabiać a drugi nie. Osobiście nie kupię, przynajmniej nie teraz. Wolę lustro i duży korpus, ale nowy system wydaje mi się ciekawy i pewnie wiele osób rozważy zakup jako dodatkową nową zabawkę lub narzędzie do pracy.

Pewnie kiedyś przyjdzie czas na PRO ML, ale cena też będzie PRO...
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Opadł kurz i tak serio - ktoś zamierza wchodzić w R ?
    Jak by mi się popsuł aparat to rozważał bym zakup nowego z matrycą z 5dmk4. Dodatkowo ważne dla mnie byłoby, aby autofokus był celny w prawie statycznych scenach wraz z jasnymi obiektywami na mocowaniu EF. Wiec myślę, że EOS R nie byłby bez szans w szczególności gdyby był tańszy od 5dmk4 :P

Pełne uzależnienie
    Miasto

Żywotność migawki została obliczona na około 200 000 klapnięć.

The EOS R camera has a robust, electronically controlled focal-plane shutter that’s rated to approx. 200,000 cycles for consistent and reliable use. It shoots as fast as 1/8000 sec. at up to 8 fps, and up to 5 fps with Servo AF.
    Źródło: https://www.usa.canon.com/internet/p...m/eos-r-camera

Obejrzałem sobie wczoraj taki filmik:

Jak widać jest tu masa opcji dających się indywidualnie konfigurować, więcej niż w jakimkolwiek DSLR Canona. Canon zapewne nie udostępnił możliwości zapisu konfiguracji na kartę SD a szkoda bo dla tego modelu aparatu bardzo by się taka opcja przydała. Nie jest to nie do ogarnięcia gdyż taka możliwość występuje np. w kamerze Canon EOS C200.

https://www.manualslib.com/manual/12....html?page=130

Saving and Loading Camera Settings

After you adjust settings in the various menus, you can save those settings in the camera or on SD card B. You can load those settings at a later date or on another C200 / C200B camera so that you can use that camera in the exact same way.
    Czy ktoś z Was posiada wiedzę które z aktualnie produkowanych aparatów różnych marek posiadają możliwość zapisania konfiguracji na zewnętrznych nośnikach danych?

Uzależniony
    Miasto
    .

Gdyby dali Ibis i drugą kartę to nie byłoby na co narzekać
    Ostatnio edytowane przez gnd ; 08-09-2018 o 09:13

Strona 16 z 414 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów