Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie jest gorzej, tylko te opinie pisza uzyszkodnicy nawykli do 5D, ktorzy musza sie mentalnie przelamac i nauczyc obslugi przez ekranik. bo probujac symulowac joystick guziczkami nie maja szansy osiagnac normalnej wydajnosci i to trzeba byc naprawde malo inteligentnym, zeby do tego wniosku nie dojsc od razu (a glupim i upartym, zeby rozpowiadac o tym calemu swiatu).

taki sam gorszy pomysl jest w 6D mkII, ktory tez ma pierdylion punktow AF - ten pierdylion jest swietny jesli korzysta sie z automatyki wyboru pol w Servo, ale przy manualnym wybieraniu pojedynczych punktow jest czyrakiem na tylku dopoty, dopoki sie nie nauczy korzystac z ekranu. bo wtedy okazuje sie to wygodne. nie nadaje sie do ciaglej zmiany punktow w Servo, bez dwoch zdan, ale to nie sa aparaty do sportow i tyle.

6D mkII i R maja ekran dotykowy. jest jakis powod tej decyzji. i moze warto zapoznac sie z tym nowym interfejsem obslugi (bo moze okazac sie wyjatkowo wygodny) zamiast psioczyc na niewygodna obsluge. bo koniec koncow wybor z ekranika jest szybszy niz kazdy joystick w 5D mkIV ten joystick ma tylko ta zalete, ze jest do niego komfortowy dostep bez odrywania oka od celownika, wiec aparat pozostaje funkcjonalny przy klasycznej pracy przez celownik optyczny.

w 750D czy 6D mkII Dual Pixel tez pokrywa ogromna czesc kadru i IMHO trzeba miec problem z glowa, zeby narzekac na niepokrycie 100% kadru (bo to co pokrywa DP obejmuje wiecej niz w realnych* sytuacjach zdjeciowych potrzebne). ML do niczego tu nie jest potrzebny.
    Powiedz, że żartujesz, bo się pogniewam. Interfejs dotykowego LCD znam, oczywiście nie z R, ale co z tego? Wiem w czym tkwi problem.
    Wybieranie punktu AF, gdy nie widze kadru to pomyłka! Ja chce mieć oko przy wizjerze, a nie patrzec na LCD. Mam robić foty na zoombie ze szkłem 200/2 ważącym z body 3 kg (albo z 70-200/2.8), w plenerze, że światłem w LCD i szukac na nim oka modelki?
    To nie jest śmieszne.
    Tak można robić jak się foci krajobraz czy architekturę, ale nie obiekty w ruchu. Jedynie super eyefocus w trybie servo może zastąpić joystick.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    1. Mam wrażenie, że wypowiadający się wcześniej nie zauważyli, że w EOS R do wyboru punktu/strefy AF podczas pracy przez wizjer nie jest potrzebny joystick, bo począwszy od M5/M6 przez M50 do EOS R właśnie Canon ma nowe, bardzo fajne rozwiązanie z użyciem dotykowego LCD.
    I mam patrzeć w LCD??? Kolejny żartowniś.
    To może niech zlikwidują EFV, tak jak zlikwidowali OFV, zaoszczędzą więcej niż na joyu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-09-2018 o 15:49

Uprawnienia umieszczania postów