Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
Co ciekawe wczoraj jeszcze podłączyłem Tamrona i zrobiłem parę zdjęć próbnych w domu (bliskie/średnie odległości) oraz zdjęcie "krajobrazu" z okna (ostrzone na budynek oddalony w linii prostej powiedzmy jakieś 300-400m) i po zrzuceniu na komputer zdjęcia były ostre i bądź tu mądry. Migawka mechaniczna, bo ją mam defaultowo ustawioną. Ale popróbuję jeszcze na manualnym Samyangu. Dziwne to mimo wszystko. Z tego co jedynie zauważyłem (co łączy wszystkie te wady), to w czasie robienia zdjęć było gorąco, ale wtedy pewnie obiektywy RF też wykazywałyby jakąś wadę.

Aparat na gwarancji, więc ciekawe czy mógłbym to zgłosić na reklamację?
Ja bym dla pewności jeszcze spróbował z elektroniczną migawką, skoro zadajesz sobie trud testów manuala Samynaga. Brak ostrości wszędzie - to i może trzeba wziąć pod uwagę zaparowanie komory body, albo zespołów soczewek(wysokie temperatury i wilgotność). Reklamację możesz, a nawet powinieneś zgłaszać, natomiast lepiej osobiście zbadać co dolega, bo serwisowi po podłączeniu ich obiektywów (a środowiska nie odtworzysz) będzie wychodziło, że jest dobrze i co wtedy?