Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Pozwolę się z Panem nie zgodzić.

W swoim EOS R mam zainstalowany firmware 1.7.0 czyli jego najnowszą wersję.

Jeżeli mam podpięty pod adapter obiektyw EF 28mm f/2.8 IS USM z załączoną stabilizacją, to po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania (tym znajdującym się obok przycisku usuwania z ikoną kosza) stabilizacja zostaje zatrzymana a wraz z nią silnik obiektywu - nic nie pracuje, jest głucha cisza. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach).

Przed weekendem miałem przez kilka godzin kontakt z jedną z nowości Canona, a mianowicie z obiektywem RF 85mm F2 Macro IS STM.

Zauważyłem, że po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania słychać iż stabilizacja zostaje zatrzymana (ustają dodatkowe dźwięki w formie standardowych zgrzytów i pisków), ale silnik obiektywu już nie - cały czas pracuje. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach). Silnik obiektywu zostaje w pełni zatrzymany dopiero wtedy, kiedy aparat automatycznie się wyłączy (u mnie po 30 sekundach).

W związku z tym mam do Pana jako posiadacza obiektywu RF 24-105mm f/4L IS USM pytanie.

USM to nie STM. Czy Pański obiektyw zachowuje się tak samo jak mój wcześniej wspomniany EF 28mm f/2.8 IS USM, czy może jak RF 85mm F2 Macro IS STM?
    W RF24-105L silnik stabilizacji pracuje cały czas. Nie zmienia tego włączenie odtwarzania, wygaśnięcie ekranu ani wyłączenie IS suwakiem. Dopiero uśpienie wyłącza szmer.
    W przypadku C35/2 IS szmer ustaje po wyłączeniu IS, włączeniu odtwarzania lub wygaśnięciu ekranika.
    Firmware 1.7
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 08-11-2020 o 21:05
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów