Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
Dziś odkryłem Amerykę, że EOS R współpracuje z obiektywami EF-S. Oczywiście przez adapter i oczywiście z ograniczeniem, źe:

"Aparat automatycznie rejestruje zdjęcia wykadrowane w rozdzielczości 11,6 MP, które pasują do mniejszego koła obrazu w obiektywie EF-S."

No brawo, nie wiedziałem. Być może była o tym mowa w tym wątku, ale jest on tak zasrrrrrrr... że człowiek szukajacy pożytecznych informacji nic tu nie znajdzie
Ano współpracuje. Zasadniczo była to pierwsza informacja dotycząca R jaka do mnie dotarła z lektury funkcjonalności adaptera EF-RF (bo przecież torba pełna słoików EF). Swoją drogą EF-s55-250stm to był mój pierwszy zakup do R (!), częściowo za sprawą ceny (500zł, allegro). Taki lekki obiektyw jako "supertele" na wakacje. O ile pełna klatka jest lepsza do szerokich ujęć na nocnych ulicach i jeden cieżki obiektyw można zaakceptować, to taszczenie ze sobą czegoś długiego pasującego do mocowania (takie 70-200+2x na ten przykład) może już nie być takie zachęcające. Niniejszym eRka połączyła zalety puszki EF i EF-s.