Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    1.
    ML to w pełni cyfrowa technologia robienia zdjęć z jedna "zaszłością" analogową, migawką która już niedługo stanie sie w pełni "cyfrowa"

2.
    Lustrzanka to szczytowe osiągniecie technologii analogowej do której kolejno wprowadzano technologię "cyfrową".
    Aktualnie z analogowej technologii pozostały elementy : lustro, pryzmat, OVF, wydzielony układ AF (?) i migawka.
    Reszta (matryca, monitor, procesor, pamięć,..) to technologia cyfrowa wspólna z ML

3.
    Jaki jest potencjał rozwojowy tych elementów technologii analogowej ?
    Jakie nowe własności, nowe cechy których nie można uzyskać z ML musiałyby mieć 5D5, 6D3, ... by ludzie chcieli kupować te nowsze wersje lustrzanek zamiast 5D4, 6D2 czy R, R2, ... ?

4.
    Być może pojawią się jeszcze nowe wersje lustrzanek bo są aktualnie w końcowej fazie rozwoju lub przygotowania produkcji, koszty powinny się przynajmniej częściowo zwrócić
    Na moje wyczucie to jakieś 2-3 lata.

5.
    Z aparatów tego typu z wymienną optyką znikną lustro, pryzmat, OVF, wydzielony AF i mechaniczna migawka.
    Z nowych wersji tego typu aparatów będą się w sklepach pojawiały tylko ML

jp
    Ale elementy analogowe, które wymieniłeś mi nie przeszkadzają. Nie wiem dlaczego nie lubisz technologii analogowej. Ona ma swoje zalety. Próbkowanie i kwantyzacja sygnału analogowego ma również wiele wad i wiąże się z utratą informacji. (Czy 10 bądź 14bitów informacji o kolorze jest zawsze wystarczające?) Np. analogowe wzmacniacze audio są bardziej cenione przez ludzi z audiofilskim uchem niż te nowsze cyfrowe ;P

Natomiast ja bym bardzo chciał, aby zastąpić jeden analogowy element cyfrowym przetwarzaniem sygnałów. Myślę o tym najbardziej nieporęczny elemencie stosowanym wraz z dzisiejszymi aparatami. Ten, który się dołącza do aparatu bez względu na to czy ma lustro czy nie, oraz ten, który jest często większy niż sam korpus. Mianowicie obiektyw. A w następnej kolejności poproszę cyfrowy statyw, umożliwiający wykonywanie ekspozycji tak do 1-2 minut Wyeliminowanie tych dwóch elementów analogowych sprawiła by, że aparaty stałyby się po wielokroć wygodniejsze niż dzisiejsze nawet te bez lustra.
    Ostatnio edytowane przez luso ; 05-10-2018 o 16:56

Uprawnienia umieszczania postów