Miałem na myśli to
https://fotoforma.pl/obiektyw-canon-...ecane-produkty
Na dzień dobry czyli na dzisiaj 50 albo 24-105 kit- ta ciemna wydmuszke.
Miałem na myśli to
https://fotoforma.pl/obiektyw-canon-...ecane-produkty
Na dzień dobry czyli na dzisiaj 50 albo 24-105 kit- ta ciemna wydmuszke.
może by tak merytorycznie (czyli o przysłonie czy jasności) bez tych ataków o kocopołach i bzdurach
jak na razie to ty piszesz kocopoły o używkach - bo używkę EF 85 1.8 to mozna kupić za 1000zł albo mnieji tak wyglada realny świat czyli przelicznik aps-c na ff nawet cena się zgadza
tez apeluję o obiektywność i odrobinę mniejszą manipulację faktami bo jakbyśmy nie manipulowali to drogi sprzęt fuji o jasności 1.2 (nawet używany) zawsze będzie droższy od taniochy używanego lub nowego c85/1.8
dyskusja z niektórymi użytkownikami na cb nie ma sensu bo zawsze mają rację nawet jak fakty typu ceny czy zdjęcia pokazują coś innego
Ostatnio edytowane przez mirror ; 16-01-2023 o 10:37
EOS 3, 5D, R5
Ten z linku za 6k zł to jak najbardziej.
Z dwojga złego z wydmuszek RF 50 1.8 i RF 24-105 kit lepiej mieć 50 mm z f/1.8. Zawsze dasz rade tym coś zrobić i jako obiektyw stało-ogniskowy wygeneruje 100x lepszy obrazek niż ten zabawkowy i ciemny RF 24-105 kit.
--- Kolejny post ---
Swojego EF 85 f/1,8 oddałem gratis jako zaślepkę do aparatu. Według zapisu roku produkcji miał 20 lat i pomimo wymiany napędu były problemy z celnością AF-a. Jakbyś poczytał to może byś doczytał również o EF 50 f/1.4 w którym aluminiowe prowadnice wyginały się od samego patrzenia i jest cały czas najczęściej rozpadającym się obiektywem canona. Niektórych obiektywów nie można kupować używanych. Gdybyś miał choć raz do czynienia z optyką Fuji z serii XF (metal i szkło - bez kompromisów) to wiedziałbyś o czym pisałem i piszę teraz.
Ostatnio edytowane przez candar ; 16-01-2023 o 10:55
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jest jeszcze właśnie RP, ale wszędzie jak porównują, to polecają do R dołożyć.
ogólnie to się zgadzam z powyzszymi opiniami na temat tych obiektywów (i tych RF również) naszej ulubionej firmy, ale może bardziej merytorycznie:
- to nie ja załączyłem świetne zdjęcie z c85/1.8 do wątkuczyli jak widać tą starocią da się robić piekne zdjęcia
- prowadnice w c50 i af w c85 to nie jest temat tego wątku to rozmydlanie dyskusji - wątek pączkuje o jakieś dziwne tematy, a jest o "plastyce", o różnicach między posiadaniem połowy matrycy a posiadaniem całej matrycy w korpusie
- znowu manipulacja - inne firmy (w tym nasza ulubiona) nie robią z metalu i szkła, koniecznie trzeba mieć choć raz do czynienia z fuji - wydaje się obiektywy canona jakich używam są z metalu i szkła ale pewnie nie mam pojęcia i fuji ma inne szkło i inny metal - rozmywamy temat dalej teraz piszemy o metalu i szkle a temat jest o obrazku i o posiadaniu połowy lub całej matrycy w korpusie
EOS 3, 5D, R5