Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18776

Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz wpis
    To Ty tutaj "zamiatasz" !!

Ale w systemie EOS-R
    - podpinane są obiektywy lustrzankowe które były projektowane tylko pod detekcję fazy (a dokładniej : i nie były projektowane dla detekcji kontrastu)
    - obiektywy systemowe też działają równocześnie w systemie detekcji fazy i detekcji kontrastu (dokładniej "ostrzą")
    A to te szkła miałyby być podpinane do kompaktów czy coś mnie ominęło ....?

Zamieszczone przez tomfoot Zobacz wpis
    Szabla oblatany, to fakt. I obiektywny z racji miejsca zatrudnienia wobec Sony niczym DxO :-))

BTW. racją jest jednak, że Szanowna Moderacja ( [MENTION=984]akustyk[/MENTION] [MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION] ???) powinna jednak te sonowe popłuczyny z wątków tychże jednak wyrzucić (co nie zmienia faktu, że sami się do tych śmieci przyczyniamy). Ale szczerze mówiąc to już nie da się tych wątków czytać. Może należałoby w ogóle jakiś dział "TYLKO SONY" (in maj majnd) założyć (i Jana Pawlaka tam moderatorem zrobić ) a wszędzie indziej za samo pojawienie się słowa na S. strzelać
    Wiesz, trzeba by wywalić w kosmos cały ten wątek, a tak się nie da. Traktujmy to jako wątek zbiorczy tzw. *******nik/* ....

/* - żeby nie było wg. Prof. Miodka to nie jest wulgaryzm
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2304

Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz wpis
      Wiesz, trzeba by wywalić w kosmos cały ten wątek, a tak się nie da. Traktujmy to jako wątek zbiorczy tzw. *******nik/* ....

/* - żeby nie było wg. Prof. Miodka to nie jest wulgaryzm
      To zmienia postać rzeczy! Zatem szable w dłoń!

Komentarz

• Jacek_Z
        Moderator
        • 2005
        • 2712

Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz wpis
        Też, tylko nie wiem po co w studiu używać AF-C?
        Bo wolę żywe modelki od martwych tzn nie ruszających się.

Obiektywy lustrzankowe były projektowane tylko dla współpracy z systemem AF fazowym.
        Są też obiektywy które były projektowane tylko dla AF kontrastu, gdy je podepniesz do A7/9 to w menu znikają funkcje związane z AF fazy
        ja wybuchnę jak jeszcze raz to przeczytam. To co wytłusciłem. Natomiast kolejne zdanie podsunęło mi myśl, że w Sony jest inaczej.
        Tylko to nie oznacza innej konstrukcji optycznej, a kwestie elektroniki i sterowania!
        Więc nie pisz, że tak sie projektuje do lustrzanek, tylko, że do lustrzanek Sony. Diabeł tkwi w szczegółach.
        Nie wiem jak tam w Sony macie, ale w Nikonie i Nikkorach to nie wystepuje.

Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz wpis
        O losie. Nie wspierają detekcji fazy - czyli po podłączeniu do puszki sony nie działa fazowy AF. Dlatego, że w Sony, za część tego procesu odpowiada elektronika w obiektywie. Nie ma to nic wspólnego z projektem optycznym obiektywu - w tym kontekście "projektowany pod AF fazowy" to marketingowy bełkot.
        Dokładnie. I nie dotyczy to optyki tylko elektroniki i tylko w Sony, bo tak to tam wymyślono. O ile JP ma rację.

Ale w systemie EOS-R
        - podpinane są obiektywy lustrzankowe które były projektowane tylko pod detekcję fazy (a dokładniej : i nie były projektowane dla detekcji kontrastu)
        Wybuchnę. Jest noc, ja chce spać, a ty mi podnosisz ciśnienie.

W obiektywach nie ma żadnej elektroniki realizującej funkcje detekcji fazy czy detekcji kontrastu.
        Bywa elektronika realizująca funkcję stabilizacji.
        Owszem. W obiektywach są chipy, silniki, czujniki i od groma elektroniki realizujące to, co napisano w kodzie. Są w obie strony informacje o odległości, o przesunięciu itd itd. Obiektywów normalnych producentów czyli Nikon i Canon nie interesuje czy polecenie przesunięcia o kąt taki czy siaki dał procesor z body na podstawie informacji jakie dostał on z detekcji fazy czy na podstawie detekcji kontrastu. Silnik w obiektywie dostał polecenie - realizuje je.

A aby obiektyw poprawnie pracował w AF fazy i AF kontrastu to musi być zaprojektowany by spełniać wszystkie wymogi obu systemów.
        Wybucham. Elektronika - tak. Nie optyka.

Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz wpis
        Wiesz, trzeba by wywalić w kosmos cały ten wątek, a tak się nie da. Traktujmy to jako wątek zbiorczy tzw..
        Jak ci się chce to wydziel. ML Sony A vs ML canon R.
        Ale tego jest tyle, że ... zrób jak chcesz.
        Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
        Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4328

Jacek_Z,
          dotyczy : obiektywy projektowane pod AF fazy i pod AF kontrastu, we wszystkich (w tym EOS-R) systemach

Proponuję abyś w trosce o swoje ciśnienie i niezakłócony sen, nim :
          - "wyrwiesz wypowiedzi z kontekstu"
          - lub komentował to co nie napisałem
          spokojnie przeczytał #1659

jp
          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• szandor
            Uzależniony
            • 2005
            • 624

Zamieszczone przez Wieslaw18 Zobacz wpis
            Dlaczego problemy technologiczno - sprzętowe dotyczące produktów Sony nie są rozkminiane na forum Sony tylko tutaj, i to w wątkach dotyczących EOS R? [MENTION=984]akustyk[/MENTION]
            skoro jp twierdzi że Ty tu "zamiatasz" no to pozamiataj!
            Jak w piosence " a do tanga trzeba dwojga..", to ,że:
            "...problemy technologiczno - sprzętowe dotyczące produktów Sony nie są rozkminiane na forum Sony tylko tutaj, i to w wątkach dotyczących EOS R..."
            wynika z zaangażowania obu stron. Jakby nie było reakcji, to akcja dawno by ucichła. Kilka osób wtrąca uwagi dotyczące sony, ale też bardzo mała grupa na nie odpowiada. Kij ma dwa końce.
            Nawiasem mówiąc, z ciekawością czytałem to co napisał pawel.guraj, również na jego stronie, ze względu na wartości merytoryczne, przeciwnie do wielu postów gdzie przeważa bicie piany. Odwieczny dylemat o wyższości świąt BN nad ..... nie zostanie rozwiązany..

I żeby nie było, posiadam Rkę i A7ii i siłą rzeczy stale je porównuję, gdyż muszę się na jeden system zdecydować
            Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
            R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1511

e tam - kierujecie się emocjami
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Wieslaw18
                Bywalec
                • 2012
                • 156

Zamieszczone przez mirror Zobacz wpis
                e tam - kierujecie się emocjami
                I frustracjami ?

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

Zamieszczone przez szandor Zobacz wpis
                  I żeby nie było, posiadam Rkę i A7ii i siłą rzeczy stale je porównuję, gdyż muszę się na jeden system zdecydować
                  Jakbyś tu wrzucił krótką opinię/porównanie na temat obu tych aparatów to pojawiłby się jeden z nielicznych, coś wnoszących do tematu postów
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12208

Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zamieszczone przez jinks Zobacz wpis
                    Jakbyś tu wrzucił krótką opinię/porównanie na temat obu tych aparatów to pojawiłby się jeden z nielicznych, coś wnoszących do tematu postów
                    nie!

nie!

nie!

nie wymawiaj imienia jego na daremne! niech ten watek pozostanie wolny od S*... prooooosze!
                    www albo tez flickr

Komentarz

• jinks
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2178

Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zamieszczone przez akustyk Zobacz wpis
                      nie!

nie!

nie!

nie wymawiaj imienia jego na daremne! niech ten watek pozostanie wolny od S*... prooooosze!
                      Racja nie w tym wątku
                      Miłego dnia
                      moja www

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12208

Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zamieszczone przez jinks Zobacz wpis
                        Racja nie w tym wątku
                        fakt. za duzo okienek pootwieranych

moja mea culpa!
                        www albo tez flickr

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4328

No cóż, jesteśmy w systemie ML i aby mówić o zaletach i wadach R w tym systemie to trzeba mieć odniesienie, do czegoś porównywać.
                          Przy merytorycznej dyskusji nie ma od tego ucieczki, inaczej to będzie czyste bla, bla, bla

Gdyby Z było (aktualnie) najlepsze to Z pełniło by teraz rolę taką jaką pełnią puszki A7/9.

Kilkanaście lat w Canonie, wiele puszek/obiektywów.
                          Wolałbym by na A7R3 był napis Canon ale tak nie jest.
                          Ale tak nie jest i to teraz system ML FF Sony jest lepszy od EOS R i trzeba to umieć zaakceptować.

Mam nadzieję że Canon "nadrobi" zaległości i będzie w czołówce rozwoju technologii

jp
                          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2304

Mam nadzieję że Canon "nadrobi" zaległości i będzie w czołówce rozwoju technologii
                            Wzruszyłem się. Naprawdę. I płaczę.
                            Podobnie płaczą w centrali Canona, bo na nic ich nagrody związane z innowacyjnością i złożeniem największej liczby patentów w US, Japonii, itd. gdy robią to bez wiedzy i akceptacji DxO. Są w ogonie rozwoju, nie mają biletu na autostradę i w ogóle Canon jest przecież do dupki.

Coś mi jednak mówi, że te ohydnie przestarzałe premiery zacofanego sprzętu ML Nikon i Canon są nie tyle początkiem śmierci lustrzanek, co początkiem końca rozwoju Sony w tym zakresie. Jak zwykle Alfa zamieni się niebawem w Omegę, a później zniknie.

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

Zamieszczone przez tomfoot Zobacz wpis
                              Wzruszyłem się. Naprawdę. I płaczę.
                              Podobnie płaczą w centrali Canona, bo na nic ich nagrody związane z innowacyjnością i złożeniem największej liczby patentów w US, Japonii, itd. gdy robią to bez wiedzy i akceptacji DxO. Są w ogonie rozwoju, nie mają biletu na autostradę i w ogóle Canon jest przecież do dupki.

Coś mi jednak mówi, że te ohydnie przestarzałe premiery zacofanego sprzętu ML Nikon i Canon są nie tyle początkiem śmierci lustrzanek, co początkiem końca rozwoju Sony w tym zakresie. Jak zwykle Alfa zamieni się niebawem w Omegę, a później zniknie.

Lubię to
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18776

Jacek_Z,
                                dotyczy : obiektywy projektowane pod AF fazy i pod AF kontrastu, we wszystkich (w tym EOS-R) systemach
                                jp
                                W którym bezlustrze Canona jest system ostrzenia na bazie kontrastu?
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...
                                X