Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3608

Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zamieszczone przez KNC Zobacz wpis
    Potrzebuję bezlusterkowca bo pewnie jak większość z Was focę dzikie, a dzikie uciekają gdy tylko usłyszą lustro i migawkę, rzadko się zdarza że nie, u mnie 90% sytuacji kończyło się ucieczką zwierza.
    Teraz będziesz mieć dwie możliwości: albo oszukiwać się, że wszystko jest OK albo stwierdzić, że elektroniczna migawka w Eos R właściwie do niczego się nie nadaje.

W przypadku fotografii przyrody łatwo się oszukiwać, że wszystko jest OK, bo potężne zniekształcenia generowane przez elektroniczną migawkę trudno zauważyć nawet wprawnemu oku. Wystarczy jednak zrobić kilka kolejnych ujęć (stąd pewnie też niechęć Canona do trybu seryjnego) np. siedzącego myszołowa lub stojącego byka i porównać je, aby stwierdzić, że zmienia swoje kształty w sposób mało anatomiczny Właśnie w przypadku fotografii przyrodniczej (ogniskowe >400mm) problem ujawnia się już nawet przy statycznych kadrach ze względu na długi czas odczytu matrycy (ca. 1/15 sekundy). W tej chwili jedyny w miarę rozsądny aparat z elektroniczną migawką to Sony A9 (ca. 1/150 sekundy)
    Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3397

Zamieszczone przez jotes25 Zobacz wpis
      Teraz będziesz mieć dwie możliwości: albo oszukiwać się, że wszystko jest OK albo stwierdzić, że elektroniczna migawka w Eos R właściwie do niczego się nie nadaje.

W przypadku fotografii przyrody łatwo się oszukiwać, że wszystko jest OK, bo potężne zniekształcenia generowane przez elektroniczną migawkę trudno zauważyć nawet wprawnemu oku. Wystarczy jednak zrobić kilka kolejnych ujęć (stąd pewnie też niechęć Canona do trybu seryjnego) np. siedzącego myszołowa lub stojącego byka i porównać je, aby stwierdzić, że zmienia swoje kształty w sposób mało anatomiczny Właśnie w przypadku fotografii przyrodniczej (ogniskowe >400mm) problem ujawnia się już nawet przy statycznych kadrach ze względu na długi czas odczytu matrycy (ca. 1/15 sekundy). W tej chwili jedyny w miarę rozsądny aparat z elektroniczną migawką to Sony A9 (ca. 1/150 sekundy)
      Dodałbym jeszcze do tego kwestię tzw. dziwnych żółtych/pomarańczowych linii biegnących w poprzek kadru w sztucznym świetle (problem tzw. jarzeniówek jest powszechnie znany) i znaczną różnicę w oddaniu nieostrości (tzw. bokeh) w przypadku użycia migawki elektronicznej.

Więcej tutaj z przykładami -> https://phillipreeve.net/blog/limita...tter-function/
      i tutaj również https://www.dpreview.com/forums/post/56976050
      Sony nawet oficjalnie o tym pisało w instrukcji obsługi: https://helpguide.sony.net/ilc/1450/...000226634.html
      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

A jak cicha migawka(mechaniczna)? Ciągle za głośna?
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• tomfoot
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2304

Zamieszczone przez candar Zobacz wpis
          Dodałbym jeszcze do tego kwestię tzw. dziwnych żółtych/pomarańczowych linii biegnących w poprzek kadru w sztucznym świetle (problem tzw. jarzeniówek jest powszechnie znany) i znaczną różnicę w oddaniu nieostrości (tzw. bokeh) w przypadku użycia migawki elektronicznej.
          Sądzę, że [MENTION=38011]KNC[/MENTION] może mieć w ogóle istotny problem z fotografowaniem dzikiej zwierzyny w świetle jarzeniówek, z którym nie poradzi sobie niezależnie od posiadania lustra czy bezlustra.

Komentarz

• KNC
            Początki nałogu
            • 2010
            • 315

Trochę dziś pobiegaliśmy :P

Celność AF w servo przy pojedynczym punkcie AF właściwie bezbłędna. Szybkie sprinty kolegi w stronę aparatu 100% skuteczność.
            W trybie automatycznego wybierania pół AF tak samo. Do testu użyłem pionowego boxa/ramki w której pola same się dobierały. Tak samo jak wyżej, wszystkie foty ostre.
            Sprawdziliśmy jeszcze co się dzieje gdy któryś z nas wybiegnie z kadru i zarz do neigo wróci. Tutaj AF totalnie się gubił, po powrocie człowieka do kadru nie wiedział gdzie ma ustawiać ostrość i zawsze robił to błędnie, gdzieś na tło i tak trzymał do końca. Zmiana ustawień AF nic nie daje. Za to po puszczeniu spustu migawki i ponownemu wciśnięciu AF łapał ostrość z powrotem i dalej śledził już bezbłędnie, aż do kolejnego wybiegnięcia człowieka z kadru :P
            Wystrzelaliśmy 750 fot i sporo się pobawiliśmy w menu, na baterii 72%

1. R+400/2.8 IS II

2.
            3. seria zdjęć z automatycznego wybierania punktó AF w pionowej ramce: https://www.fotosik.pl/u/kurdeniewiemco/album/2513066

Jakoś nie zaobserwowaliśmy zniekształceń anatomicznych przy foceniu z elektroniczną migawką, ani tym bardziej żadnych kolorowych pasków - być możę dlatego że na dworze nie ma sztucznego oświetlenia?

EDIT: na tym fotosiku jakaś dziwna kompresja. Jak znacie jakieś inne serwery gdzie można wrzucić paczkę fot i dać potem jeden link do albumu to wrzucę jeszcze raz.
            Ostatnio edytowany przez KNC; 38011.
            R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
            https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

• KNC
              Początki nałogu
              • 2010
              • 315

na dropboxie prawidlowa jakosc: https://www.dropbox.com/sh/0w9h7d6l1...jseHybzNa?dl=0

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

[MENTION=38011]KNC[/MENTION] czyli szarżującego na Ciebie dzika bez problemu złapiesz AF-em
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• KNC
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 315

Zamieszczone przez jinks Zobacz wpis
                  [MENTION=38011]KNC[/MENTION] czyli szarżującego na Ciebie dzika bez problemu złapiesz AF-em
                  sytuacja niemożliwa, ale gdyby miała miejsce a ja mało rozumu i fociłbym dalej to tak, i wszytkie byłyby ostre

Komentarz

• Pawel92
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 339

Czy może komuś udało się ładowanie R-ki przez USB-C (https://m.youtube.com/watch?v=RVFgimGPbEw)?
                    Próbowałem banki i ładowarki kompatybilne IQ lub PD i nic. Te same banki i ładowarki ładują poprawnie Z7 i X-T3. WTF?
                    Pozdrowienia,
                    Paweł

Zdjęcia

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3397

Zamieszczone przez KNC Zobacz wpis
                      T
                      Jakoś nie zaobserwowaliśmy zniekształceń anatomicznych przy foceniu z elektroniczną migawką, ani tym bardziej żadnych kolorowych pasków - być możę dlatego że na dworze nie ma sztucznego oświetlenia?
                      To i dobrze. Ale serio jestem zainteresowany pracą migawki elektronicznej w R - w rożnym świetle sztucznym (świetlówki, żarówki) celnością oraz tzw. pasmowaniem bo zakładam, że jednak każdemu zdarzy się fotografować w pomieszczeniach i na koncertach. Na Fuji już miałem z tym problem i ciekawy jestem co w tym kierunku zrobili w R.
                      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• tkosiada
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 419

MOże było...
                        x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• szandor
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 624

Zamieszczone przez Diabeł Zobacz wpis
                          Czy ktoś z posiadacze EOS R mógłby coś więcej napisać jak sprawuje się autofocus w trybie servo, jak wygląda śledzenie obiektów, ile tak naprawdę można uzyskać klatek na sekundę. Czy porównywalny jest z tym 5d MK IV. Może ktos fotografuje ptaki i na tym polu mógłby ocenić ten autofocus
                          Ku mojemu zaskoczeniu, tryb serwo, a szczególnie śledzenie twarzy jest o klasę niżej niż w sony A7mkII, a to już prawie zabytek.
                          Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                          R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3397

Zamieszczone przez szandor Zobacz wpis
                            Ku mojemu zaskoczeniu, tryb serwo, a szczególnie śledzenie twarzy jest o klasę niżej niż w sony A7mkII, a to już prawie zabytek.
                            KNC - kilka postów twierdzi całkiem coś odwrotnego Akurat ww. aparat znam całkiem dobrze i o tym wiem Tak więc ile osób, tyle opinii

Komentarz

• szandor
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 624

Mój sentyment do canona sprawił, iż mimo moich deklaracji czekania na Rmk2, kupiłem w R-kę (w komplecie z RF24-105). Tak się składa, że mam A7II i R-kę i jestem trochę zawiedziony.
                              Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                              R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• jotes25
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3608

Zamieszczone przez szandor Zobacz wpis
                                Mój sentyment do canona sprawił, iż mimo moich deklaracji czekania na Rmk2, kupiłem w R-kę (w komplecie z RF24-105). Tak się składa, że mam A7II i R-kę i jestem trochę zawiedziony.
                                To jest ciekawa perspektywa, pisz jak masz inne spostrzeżenia A7II vs R

Eos R nie biorę w ogóle pod uwagę póki nie będzie mieć stabilizacji matrycy, bo ten korpus miałby u mnie pracować ze 135/2 i 200/2.8...

Komentarz

Pracuję...
                                X