Strona 43 z 414 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Peaking nie jest precyzyjny, tylko powiększenia używam.
    To by potwierdzało moje obserwacje odnośnie Sony. U Canona nie mam z tym żadnego problemu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    To by potwierdzało moje obserwacje odnośnie Sony. U Canona nie mam z tym żadnego problemu
    O którym Canonie Ty mówisz ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    O którym Canonie Ty mówisz ?
    Przecież napisałem: Eos M10. W Eos R może być co najwyżej lepiej Weź też pod uwagę, że makrofotografia to zupełne ekstremum jeśli chodzi o głębię ostrości. Używając powiększenia miałem sporo nietrafionych, focus peaking pozwala mi na obserwację przebiegu płaszczyzny ostrości i naprawdę szybkie jej ustawienie dokładnie tam gdzie chcę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Nie miałem w rękach, w zasadzie trochę Focus peakingiem bawiłem się tylko w Sony i Fuji, jak dla mnie przy jasnych szkłach (1.1 -1.4) słabo używalne.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

ML niby ma FP ale to bardziej ciekawostka (przynajmniej z 600d). Natywny FP pewnie lepiej działa w nowych puszkach.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Powiększenie a FP (A7R3)

Mam zarówno powiększenie jak i FP zaprogramowanie pod przyciskami i sporo używam

Gdy chodzi o sprawdzenie lub ustawienie szczegółów/ostrości to zdecydowanie lepiej/precyzyjniej robi się to poprzez powiększenie, można mieć jak 1:1 lub 2:1 na monitorze kompa.

FP jest dobry gdy chce się zobaczyć zakres GO przy danej przesłonie i odległości ostrzenia
    Nie ma możliwości ustawiania "zakresu" GO np. tylko 100% "ostre", "ostre" powyżej 80% itd.
    Ustawić można wyświetlany kolor krawędzi i jasność wyświetlania krawędzi które są w zakresie GO (przy danych ustawieniach)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-09-2018 o 17:21
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Górny wyświetlacz to fajna/przydatna rzecz w lustrzankach
    W ML to miły gadżet tylko, taka PRowa "zachęta"

jp
    Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To jest prawdopodobne, ma w swoim portfoilo aparaty z takim wyświetlaczem.
    Byłoby to zwycięstwo PR (oczekiwanie zwiększenia sprzedaży) nad zdrowym rozsądkiem

Na 13 666 uczestników ankiety (co z systemów R i Z -> A) tylko 7% wybrało wyświetlacz górny
    Najwięcej (22%) to uszczelnienie
    jp
    Wypraszam sobie takie określanie.
    Ustawianie parametrów od góry to nawyk każdego normalnego fotografa. Tak było od początku małego obrazka. Tak są też skale przysłon i odległosci w obiektywach. Niektórzy na to patrzą.
    No tak, trzeba być nowocześniejszym i modnym. Kurcze, samochody to tak ciągle mają cztery koła. Co by tu zrobić lepiej i inaczej ….

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...
    Ustawianie parametrów od góry to nawyk każdego normalnego fotografa. Tak było od początku małego obrazka. ...
    Od poczatku, to jeszcze był kominek do oglądania obrazka z góry, ale jednak przegrał z pryzmatem

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wypraszam sobie takie określanie.
    Ustawianie parametrów od góry to nawyk każdego normalnego fotografa. Tak było od początku małego obrazka. Tak są też skale przysłon i odległosci w obiektywach. Niektórzy na to patrzą.
    No tak, trzeba być nowocześniejszym i modnym. Kurcze, samochody to tak ciągle mają cztery koła. Co by tu zrobić lepiej i inaczej ….
    Na poczatku małego obrazka nie miałeś tych danych wyświetlanych na tylnym wyświetlaczu, ani w wizjerze.
    Dodatkowy ekranik to gadżet, Może byc przydatny, ale np. kilka dodatkowych przycisków w tym miejscu też byłoby przydatnych.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    Na poczatku małego obrazka nie miałeś tych danych wyświetlanych na tylnym wyświetlaczu, ani w wizjerze.
    Dodatkowy ekranik to gadżet, Może byc przydatny, ale np. kilka dodatkowych przycisków w tym miejscu też byłoby przydatnych.
    Leika Oskara Barnacka miała skale czasów u góry. Tak jak i 99% aparatów małoobrazkowych wyprodukowanych później.
    Nikon pokazywał skale przysłon i czasów w wizjerze od bardzo, bardzo dawna. Czas był pokazywany igłą, skala czasów była na boku matówki. A skala przysłon - to załatwiono jeszcze wcześniej. Zwróć uwagę na maciupeńką skale przysłon na antycznych manualnych nikkorach, bardzo blisko bagnetu. To było widać w wizjerze, nad tą skala był pryzmat i skale było widać pod matówką. W latach 80-tych zaczęła się elektronika, mój Canon A1 miał wyświetlany (na czerwono nie LCD ) czas i przysłonę.

Ten gadżet jak mówicie jest w serii profi, ba na tylnej ściance jest oprócz kolorowego dużego LCD mały LCD BW. Proszę popatrzeć na Nikona D5, tylna ścianka poniżej dużego LCD. Tak samo Canon 1DX. 3 wyświetlacze.

Jeśli sa rzeczy, których nie rozumiecie to to nie oznacza, że one sa nikomu do niczego niepotrzebne.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-09-2018 o 10:00

Strona 43 z 414 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów