Również tak uważam i z emocjami typu hurraoptymizmem poczekam do przyszłych premier R.
BTW - Na Fotoblogii nowy test "Canon EOS R - aparat, który możesz spersonalizować"
https://fotoblogia.pl/13165,canon-eo...eGkJTwKxsddImE
Również tak uważam i z emocjami typu hurraoptymizmem poczekam do przyszłych premier R.
BTW - Na Fotoblogii nowy test "Canon EOS R - aparat, który możesz spersonalizować"
https://fotoblogia.pl/13165,canon-eo...eGkJTwKxsddImE
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Obawiam się że tu będzie ciężko o jakieś jednoznaczne za i przeciw, bo każdy ma indywidualne podejście i potrzeby. Do tego bezlustro ma sposób pracy taki że jak raz podejdzie to już niektórzy nie chcą wracać do dslr .....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pisz co chcesz.
Z tego co napisałeś wynika, że mógłbyś równie dobrze napisac zdanie odwrotne:
Fotograficznie też nie bardzo widzę czego mogłoby mi w 5D mkIV brakować, a co oferowałby R.
sprawny, dokładny i szybki AF w warunkach (braku światła) gdzie lustrzanka nie jest w stanie wyostrzyć
AF działający na praktycznie całym obszarze kadru
AF ze śledzeniem (również oka) na całym obszarze kadru
AF działający z obiektywami do F11 (np 100-400/4-5,6) z telekonwerterem x2
że już nie wspomnę, że do R podepniesz wszystkie szkła EF i EF-S, a do 5d mk IV szkieł R nie podepniesz.
Ostatnio edytowane przez sv ; 01-12-2018 o 23:23
5DIV jest "z założenia" sprzętem wyższej klasy i porwnanie R do 5DIV jest uzasadnione a odwrotnie to tak sobie.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
No właśnie @marfot. Jak widzę Twoje zdjęcia z linka ze stopki to też się zastanawiam po co Ci matryca do takiej ekstremalnej obróbki. Wygląda na to, że fotografujesz głównie krajobrazy w dobrych warunkach oświetleniowych. Nie piszę tego złośliwie, ale trochę mi to nie pasuje![]()
Miłego dniamoja www
No właśnie te "dobre warunki oświetleniowe" w wersji z południa EU wymagają całkiem sporego DR.
Sporo "zwykłych" zdjęć z miasteczek wymaga naświetlenia -2/3EV, a obróbka w LR: -50 Highlights, +50 Shadows, +0,5EV i obrazek wygląda jakby obróbki nie było. Inna sprawa to, że taką obróbkę matryca 5DII znosi bez problemu.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Jeśli uważasz że matryca 5dii znosi taka obróbkę bez problemu, to R będziesz zachwycony. Niedawno miałem okazję obrabiać zdjęcia z 5d II i to był dramat w porównaniu do 6D, a co dopiero do R (już mam). Ten banding ktory może wyjść w R, to nic w porównaniu z bandingiem 5d II.
Ja w pełni rozumiem @marfot. Czym lepsza ta matryca będzie, tym więcej czasu można poświęcić na przyjemnych aspektach fotografii. Ja wcale nie lubię nosić ze sobą filtrów połówkowych lub siedzieć przy kompie i łączyć wiele ekspozycji w HDR'y. A moim głównym problemem przy fotografii krajobrazu jest różnica w ekspozycji pomiędzy niebem a resztą kadru. Jeśli matryca aparatu oferowała by odpowiedni DR to by to znacznie zwiększyło przyjemność jaką czerpię z fotografii.
Natomiast jeśli chodzi o wybór pomiędzy 5dmk4 a EOS R, to ze względu na AF zdecydowanie bym wybrał ten ostatni. Dodatkowo w tym momencie wygląda na to, że R bardzo dobrze współpracuje z obiektywami firm trzecich, jeśli tylko osoba testująca jest na tyle rozgarnięta, aby zaktualizować firmware w obiektywie.
Ostatnio edytowane przez luso ; 02-12-2018 o 12:44
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner