Strona 87 z 366 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie Odp: Canon EOS R

W Nikonie bagnet miał małą średnicę co wymuszało taką a nie inną budowę ichnich obiektywów. Dzięki wielkiej dziurze u Canona, możliwe było pomniejszenie obiektywów aps-c, niestety kosztem zahaczania lustra FF. Więc obiektyw EF był kompatybilny z z mocowaniem EF-S, ale nie odwrotnie. Gdy tylko taka możliwość się pojawiła, Canon ją dał. Ja bym sobie w eRce życzył crop 1.3 - pod obiektywy DC od Sigmy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Hm, tak informacyjnie to w Nikonach to robienie cropa w body FF było od zawsze. I w dodatku da się robić na FF mając podpięty obiektyw cropowy. Wbrew pozorom ma to czasami sens.
    Co do cropa 2,0 to .. Nikon D2x, model cropowy (1,5x) z ... 2004 !!! roku posiada opcje robienia cropa 2,0. Miał tylko 12 Mpx.
    Wiem, bardzo mi się podobała ta funkcja. Teraz wizjer elektroniczny daje tu więcej możliwości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiem, bardzo mi się podobała ta funkcja. Teraz wizjer elektroniczny daje tu więcej możliwości.
    Łaskawy canon dał tę funkcję, jestem szczęśliwy, ale zawsze jest coś za coś, więc nie dał za to np. stabilizacji.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Bywalec

Trochę nie rozumiem tej euforii. Przecież to działa tak, że w użyciu jest wtedy tylko fragment matrycy, czyli spada ilość megapikseli. To samo uzyskacie poprzez wycięcie środka zdjęcia w LR.
    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez tmielcarz Zobacz posta
    Trochę nie rozumiem tej euforii. Przecież to działa tak, że w użyciu jest wtedy tylko fragment matrycy, czyli spada ilość megapikseli. To samo uzyskacie poprzez wycięcie środka zdjęcia w LR.
    Kwestia co kto woli i co robi. Ja robię bardzo dużo zdjęć i dla mnie grzebanie się w rawach to strata życia . Tu mam gotowca. Druga rzecz po co mi te megapiksele - co z nimi zrobię?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Kwestia co kto woli i co robi. Ja robię bardzo dużo zdjęć i dla mnie grzebanie się w rawach to strata życia . Tu mam gotowca. Druga rzecz po co mi te megapiksele - co z nimi zrobię?
    Nie musi być RAW. Możesz sobie wyciąć środek z JPG. Ten tryb ma sens przy podłączaniu cropowych szkieł, bo robisz wtedy zdjęcie tym fragmentem matrycy, który pokrywa obiektyw. Natomiast jeżeli czytam to:

"Zarąbista sprawa, zapinając 70-200 2.8 po zmianie na 1.6 robi mi się 320mm na długim końcu
    bez targania drugiego body albo 100-400 z ciemnią 5.6 :-)"

to mam wrażenie, że autor chyba źle zinterpretował ten tryb, ponieważ podłączając pełnoklatkowe szkło może uzyskać taki sam efekt w postprodukcji (dodam, że trywialnej). Ten tryb po prostu wycina środek kadru.
    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Miasto
    Pod Tatrami

Nie musi być RAW. Możesz sobie wyciąć środek z JPG. Ten tryb ma sens przy podłączaniu cropowych szkieł, bo robisz wtedy zdjęcie tym fragmentem matrycy, który pokrywa obiektyw.
    Nadal nie rozumiesz. Po co mam cokolwiek wycinać jak mogę to zrobić w momencie robienia zdjęcia? Pomijam już że jak będę używał tego filmując /dla mnie taka eRka to też po prostu dodatkowa kamera/?
    Mam wrażenie że próbujesz ekstrapolować swoje doświadczenia na czyjeś i udzielać rad - nie obraź się, bo to bardzo miłe jest ale niepraktyczne .....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-11-2018 o 03:32
    Kapitan Wagner

Bywalec

Nadal nie rozumiesz. Po co mam cokolwiek wycinać jak mogę to zrobić w momencie robienia zdjęcia? Pomijam już że jak będę używał tego filmując /dla mnie taka eRka to też po prostu dodatkowa kamera/?
    Mam wrażenie że próbujesz ekstrapolować swoje doświadczenia na czyjeś i udzielać rad - nie obraź się, bo to bardzo miłe jest ale niepraktyczne .....
    Może masz rację. Dla osób robiących zdjęcia w JPG i nie bawiących się w żadną obróbkę taki tryb ma sens. Ja jestem przyzwyczajony do tego, że każde zdjęcie wrzucam do LR i coś w nim zmieniam/poprawiam/kadruję. Teraz trochę bardziej rozumiem Waszą euforię, aczkolwiek lekko jestem zdziwiony tą niechęcią do obróbki
    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Re: Odp: Canon EOS R

Nie musi być RAW. Możesz sobie wyciąć środek z JPG. Ten tryb ma sens przy podłączaniu cropowych szkieł, bo robisz wtedy zdjęcie tym fragmentem matrycy, który pokrywa obiektyw. Natomiast jeżeli czytam to:

"Zarąbista sprawa, zapinając 70-200 2.8 po zmianie na 1.6 robi mi się 320mm na długim końcu
    bez targania drugiego body albo 100-400 z ciemnią 5.6 :-)"

to mam wrażenie, że autor chyba źle zinterpretował ten tryb, ponieważ podłączając pełnoklatkowe szkło może uzyskać taki sam efekt w postprodukcji (dodam, że trywialnej). Ten tryb po prostu wycina środek kadru.
    Napisałem ogólnikowo, robię wyłącznie w RAW i używam wyłącznie CS do ich obróbki i generalnie
    chodziło mi o sam kadr np takiej 50mm przy portrecie. Wolę zdecydowanie podnieść sobie do 1.6
    i mieć 85mm w momencie robienia kadru, bo jest on dla mnie dużo przyjemniejszy jak potem wycinać
    z nadmiernie wielkiego RAWa. Nadinterpretowałeś moją wypowiedź, nie zamierzam używać 70-200
    na zawodach ścigających się motocykli na torze, w zamian za 100-400 albo extendera, bo to skrajna
    głupota, a wiem co mówię po dekadzie robienia tego typu zdjęć w sporcie i raczej moja powyższa
    wypowiedź była bardziej poglądowa, o sporym ułatwieniu sobie życia mając do wyboru standard.
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Re: Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Shrek Zobacz posta
    Napisałem ogólnikowo, robię wyłącznie w RAW i używam wyłącznie CS do ich obróbki i generalnie
    chodziło mi o sam kadr np takiej 50mm przy portrecie. Wolę zdecydowanie podnieść sobie do 1.6
    i mieć 85mm w momencie robienia kadru, bo jest on dla mnie dużo przyjemniejszy jak potem wycinać
    z nadmiernie wielkiego RAWa. Nadinterpretowałeś moją wypowiedź, nie zamierzam używać 70-200
    na zawodach ścigających się motocykli na torze, w zamian za 100-400 albo extendera, bo to skrajna
    głupota, a wiem co mówię po dekadzie robienia tego typu zdjęć w sporcie i raczej moja powyższa
    wypowiedź była bardziej poglądowa, o sporym ułatwieniu sobie życia mając do wyboru standard.
    pomieszanie z poplątaniem - to nadal tylko 50mm jak staniesz dalej to zniekształcenia perspektywiczne się zmniejszą i masz to co nazywasz "dużo przyjemniejszy" - jak i co kto robi (mniej lub bardziej sensownie) to nie ma większego znaczenia ale nie mieszałbym do tego ogniskowej i cudownej zamiany 50mm na 85mm - takie cuda to tylko w sklepie jeden kupujesz drugi sprzedajesz.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Tak rozumując to dla tych co to tylko w necie, nie potrzebują pikseli, 1000 pix to max
    to powinna być ciągła regulacja w aparacie od zdjęcia na całej matrycy do zdjęcia o wycinku/rozmiarze 1000 pix

Podpinamy do EOS R obiektyw 50mm i .... mamy "zoom" 50 mm - 330 mm !!!
    Oszczędność kasy, ciężaru, rozmiaru

Technicznie zaimplementowanie takiej funkcja w aparacie nie powinna stanowić większych problemów

jp
    no pewnie, a ze szkła 300mm robimy termos na lody i wódkę
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 23-11-2018 o 10:27

Strona 87 z 366 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów