Strona 78 z 366 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088128178 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Akademicka dyskusja...

Może choć postaraj się zrozumieć jedną rzecz - odpływ ludzi z canona do innych systemów.

Bo to, że samemu sobie udowadniasz słuszność zakupu EOS R dawno przestało mnie interesować.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Akademicka dyskusja...

Może choć postaraj się zrozumieć jedną rzecz - odpływ ludzi z canona do innych systemów.

Bo to, że samemu sobie udowadniasz słuszność zakupu EOS R dawno przestało mnie interesować.
    Patrząc na wyniki sprzedaży Canona, jakoś nie widzę tego tłumu zmierzającego w kierunku Sony. Hejtowanie Canona jest modne, decyzje zakupowe to zupełnie inna sprawa.
    Sobie nic nie muszę udowadniać, to raczej Twoja obecność na tym forum świadczy, że masz jakieś wątpliwości co do własnego wyboru. Niepotrzebnie. Weź tylko pod uwagę, że inni mogą mieć inne potrzeby i inną ocenę sytuacji, a 1/32.000 s nie jest im potrzebna do szczęścia.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 11-11-2018 o 18:03

Miasto

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Patrząc na wyniki sprzedaży Canona, jakoś nie widzę tego tłumu zmierzającego w kierunku Sony. Hejtowanie Canona jest modne, decyzje zakupowe to zupełnie inna sprawa.
    Sobie nic nie muszę udowadniać, to raczej Twoja obecność na tym forum świadczy, że masz jakieś wątpliwości co do własnego wyboru. Niepotrzebnie. Weź tylko pod uwagę, że inni mogą mieć inne potrzeby i inną ocenę sytuacji, a 1/32.000 s nie jest im potrzebna do szczęścia.
    Bardzo miło poznać, co już wcześniej pisałem - "Andrzej Fryda: filmujący fotograf, fotografujący filmowiec, właściciel Studia F4, ambasador marki Canon"
    "Michał Smagor i Andrzej Fryda na zlecenie Canon Polska prowadzili tegoroczną edycję Canon Road Show i Beiks Road Show 2018. Wspólnie od 7 lat filmują śluby."

Różnica taka, że ci "inni" bywali w różnych systemach i nie są związani w żaden sposób z jakimkolwiek system oraz nie działają pod presją Canon Polska. Gdybym wątpliwości nie posiadał to byłbym już zapewne użytkownikiem R. Wątek dowodzi, że poza mną wątpliwości ma również parę innych osób. Kolejny raz powtórzę, że chętnie wrócę do systemu canona o ile nie wykastrują kolejnych korpusów R, które pojawią się w przyszłości (jeśli dożyję tej chwili).

BTW - wystarczy wejść na strony Sony i Fuji, aby przekonać się o tym, że są bardziej "hejtowane" od canona.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 11-11-2018 o 18:34
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Bardzo miło poznać, ...
    Nie mogę tego samego o Tobie powiedzieć, bo się nie przedstawiłeś. A co do presji; nie odczuwam. Używam również innych systemów. Sony i Fuji też miałem nieszczęście poznać. I żeby nie było; R-kę kupuję za własne pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 11-11-2018 o 18:31

Miasto

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Nie mogę tego samego o Tobie powiedzieć, bo się nie przedstawiłeś. A co do presji; nie odczuwam. Używam również innych systemów. Sony i Fuji też miałem nieszczęście poznać. I żeby nie było; R-kę kupuję za własne pieniądze.
    Panie Andrzeju - wszystkie informacje o mnie są w stopce. Każdy ma swoje doświadczenia a używając systemów Fuji i Sony od ośmiu lat mam dokładnie przeciwne wrażenia (pozytywne). Życzę udanych zdjęć w nowym/starym systemie.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

@sven kilaka pytań...
    1) Jeśli masz porównanie do Sony a7III napisz coś proszę o AF-ie w trybach one-shot, servo, eye-af
    2) Po przejściu etapu "zabawy w menu" i ogólnego zapoznania z aparatem ile realnie zdjęć na 1 baterii można zrobić, bez kręcenia filmów?
    3) Jakich szkieł używasz z R-ką? Jak Ci się spisują?

dzięki!
    Miłego dnia
    moja www

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    @sven kilaka pytań...
    1) Jeśli masz porównanie do Sony a7III napisz coś proszę o AF-ie w trybach one-shot, servo, eye-af
    2) Po przejściu etapu "zabawy w menu" i ogólnego zapoznania z aparatem ile realnie zdjęć na 1 baterii można zrobić, bez kręcenia filmów?
    3) Jakich szkieł używasz z R-ką? Jak Ci się spisują?

dzięki!
    ad 1. Za mało znam A7 III żeby coś rzetelnego napisać> Mogę jedynie opisać swoje doświadczenia z AF z R-ki. One-shot działa bezbłędnie (ostrzy nawet tam gdzie nie widzę na co ostrzę), servo; za mało przećwiczyłem, ale wydaje się również bardzo OK. Eye-af działa tylko na stosunkowo bliską odległość.
    Body miałem tylko pięć dni. Moje dostanę w środę, czwartek i po kilku dniach napiszę więcej odnośnie AF.
    ad 2. Ja po pierwszym kontakcie przyzwyczaiłem się wyłączać body kiedy robiłem przerwę w fotografowaniu, czego w lustrzankach nie robiłem. Zauważyłem, że w R-ce nie mam potrzeby przeglądania zdjęć na LCD (co z pewnością oszczędza baterię), bo widzę ekspozycję w wizjerze przed naciśnięciem migawki. Reasumując myślę, że wydajność baterii w porównaniu do 5d jest maksymalnie 20% niższa, ale to też jeszcze sprawdzę i dam znać. Zawsze jest tak, że jak używasz nowego body, to więcej grzebiesz w menu co też zabiera trochę energii.
    ad 3. Używałem wszystkich natywnych szkieł R; 50/1,2 (mega szkło), 24-105/4 IS (tu chyba podobnie do aktualnego modelu EF, czyli poprawnie, ale bez wodotrysków), 28-70/2 (kolejne mega szkło - ostre od pełnej dziury na wszystkich ogniskowych), 35/1,8 IS Macro ; bardzo fajna 35. To będzie pierwsze szkło które kupię (raz ze względu na cenę, dwa; bardzo lubię 35 mm). Ze szkłami EF sprawdzałem szybkość AF (bez różnicy w stosunku do natywnych szkieł R), ale oczywiście wolałem bawić się nową 50/1,2 :-) dlatego przetestuję wszystko w przyszłym tygodniu. Docelowo zostaję ze swoją szklarnią EF, a jeżeli w przyszłości kupię jakieś szkła R, to sprzedam odpowiednik EF.

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Przynajmniej dobrze, że, sądząc z wypowiedzi, nie nabrali się na manewr marketingowy w postaci "zalet wielkiej dziury" i nie zamierzają robić kolejnego bagnetu. Myślę, że nawet Sony, potrafi zrozumieć że na rynku na szkła o świetle 0,95 nikt realnej kasy nie zrobi.
    Tu nie chodzi tylko o magię 0,95, ale raczej o możliwość łatwiejszego projektowania jasnych szkieł o lepszych parametrach optycznych (np ostrość w rogach, dystorsja itd). Oczywiście na zmianę bagnetu za późno, choć gdzieś czytałem, że Sony opatentowało "szersze" mocowanie.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 11-11-2018 o 20:39

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

O jak dobrze, że jakiś czas temu wyłączyłem sobie powiadomienia z tego wątku - nie ma człowieka 2 dni a tu 3 strony jatki ;-)

Może dobrze, postanowiłem trochę zaprzyjaźnić się z 7R3 w nieco bardziej wymagających warunkach czyli pociągi w mgle ;-) No nie jest dobrze, na jednej klatce AF nie trafił....

Hm, gdzieś w widziałem, ze ktoś pisał, że 5D3 miał słaby AF. Jeżeli jeszcze dobrze pamiętam, to trudno mu było coś zarzucić. Ze wszystkich puszek Canona jakie miałem był, jeżeli dobrze pamiętam, najlepszy. W spottingu dawał radę bardzo dobrze, choć to pewnie też trochę zasługa 100-400 mk2, za którym nadal tęsknię (chyba jako jedynym elementem systemu).

Już pisałem, że kompletnie nie rozumiem tej pisaniny od "kastracji" R-ki. Przecież to od samego początku było wiadomo, że tak będzie wyglądać. Po pierwsze Canon to firma specyficzna - nigdy nie da funkcjonalności wykraczającej choć trochę poza to za co ludzie będą w stanie zapłacić. Po drugie, R-ka to na razie nisza i podejście próbne, a przede wszystkiem model zapewniający dalsze życie DLSR-om, na których C klepie kasę. Musili by być nie z pełna rozumu, żeby wypuścić puszkę bezlusterkową o parametrach dorównujących takiemu 5D4. To nie ta firma.

Sony musi być na czele, bo nie ma innego wyjścia (i mówimy to o czele w postaci recenzji, opinii, fanbojstwa na forum), bo cyferki na rynku to zupełnie inna sprawa. Nie mają nic do stracenia, nie sądzę, żeby tam ktokolwiek jeszcze przejmował się użytkownikami bagnetu A. Co więcej widać, że strategia stosowana wobec APS-C polega na zapewnianiu, że nie traktuje się tej linii gorzej a jednocześnie robieniu wszystkiego, żeby jak najwięcej użytkowników przesiadło się na FF, oczywiście przynosząc w ten sposób firmie większy dochód.
    Jako, że Nikon jest w podobnej sytuacji co Canon, to potyczka zacznie się raczej od kolejnych modeli Z i R. Patrząc na historię A7S3, też widać, że Sony rozumie, że ma teraz więcej czasu na to, żeby pewne sprawy przemyśleć od początku. Przynajmniej dobrze, że, sądząc z wypowiedzi, nie nabrali się na manewr marketingowy w postaci "zalet wielkiej dziury" i nie zamierzają robić kolejnego bagnetu. Myślę, że nawet Sony, potrafi zrozumieć że na rynku na szkła o świetle 0,95 nikt realnej kasy nie zrobi.
    Oczywiście jestem ciekaw jak będzie wyglądać ta potyczka - wiem, że niektórzy uważają, że Sony po prostu wycofa się z rynku foto. Gdyby ten rynek wyglądał tak jak te 10 lat temu - pewnie by tak było. Ale to nie jest już ten sam rynek. "Amatorzy" używają ajfonów, profesjonaliści przejmują się tym co tu piszemy mniej więcej tak jak zeszłoroczną zimą, tak więc zostaje potyczka na rynku fanbojów

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 11-11-2018 o 19:50
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Miasto

Tak w ogóle to MZ spiesząc się z premierą R podjęli błędną (dla użytkowników a kosztowo dobrą dla siebie) decyzję o zastosowaniu jednego procesora DIGIC 8 zamiast DUAL DIGIC 8 co skutkuje właśnie docelowym 3 fps. Doskonale wiedzieli na przykładzie EOS 7D Mark II wyposażonego w podwójny procesor DIGIC 6, że umożliwiłoby to zdjęcia seryjne z maksymalną szybkością nawet do10 kl./s.

i EOS-1D X Mark II

Powodów było zapewne kilka: zbyt duży apetyt na zasilenie podwójnego procesora DIGIC 8, czyli zwiększonego dwukrotnie poboru mocy, a więc jeszcze większego i szybszego zużycia baterii (czyżby oglądali film Apollo 13 ????) oraz konieczność rozwiązania problemu przegrzewania się elektroniki.

Pojedynczy Digic nie jest w stanie sobie poradzić z ilością danych, tak więc w poprzednich konstrukcjach DSLR dwa procesory pracowały bodaj nad każdą połówką obrazu (albo jeden procesor służyłby do obliczeń AF a kolejny procesor byłby do pomiaru światła i śledzenia celu), aby prawie podwoić szybkość przetwarzania. Przy jednym procesorze DIGIC 8 mamy, co mamy - czyli finalne 3 fps.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 11-11-2018 o 22:01

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie wiadomo też czy ta matryca ma możliwość tak szybkiego sczytywania. Canon tego nie potwierdza ale wygląda że to ten sam sensor co w 5DmkIV tylko przystosowany do bezlustra. Przecież nawet w takim badziewiu jak M50 jest dużo szybsza seria przy tym samym procku. Tyle że to sensor który mieli możliwość rozwijać pod kątem bezlusterkowców od kilku lat.
    Dlatego spodziewam się że jeśli się pojawi jakiaś bardziej reporterska wersja eRki to będzie tam inny sensor.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-11-2018 o 23:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 78 z 366 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088128178 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów