Cytat Zamieszczone przez labo Zobacz posta
Pytanie: fotografując amatorsko (no, może bardziej niż amatorsko) Canonem 6D mk1, jest sens przesiadki na RP? R odpada z racji ceny (aparaty u mnie na siebie nie zarabiają).
IMHO jak najbardziej jest sens - głównie z powodu AF.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
Dla droższych kilkakrotnie szkieł z mocowaniem RF?
Przecież na R/RP nie trzeba używać wyłącznie szkieł RF - adapter EOS EF/R (canona lub nie-canona) sprawuje się bezproblemowo.

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
Jeszcze jedna kwestia.
Brać body i 50mm 1.8
Czy brać R. Kitem- Canon EOS R z ob. RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
Bezdyskusyjnie body + RF 50/1.8 - z RP (z R w sumie też) stanowi to bardzo fajny mały zestaw podróżny.

RF 24-105mm f/4-7.1 jest za kiepski i za ciemny. Jak już koledzy pisali - stary EF 24-105 f4/L z adapterem robi milion razy lepszą robotę.

Zarówno RF 50 1.8, jak i RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM to wydmuszki - tzw. "kit" jednorazowy.
RF 24-105mm f/4-7.1 owszem, jest wydmuszka kit jednorazowa, ale od RF 50 f/1.8 proszę się odczepić - to dość fajne, kompaktowe szkiełko dające całkiem niezły obrazek, szczególnie biorąc pod uwagę jego cenę.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
większość szkieł mam EF, które nabrały drugiego życia z R i nie mam z tym żadnego problemu, że muszę używać adaptera, ale oczywiście kto co lubi
Dokładnie.

Proszę uprzejmie wskazać, które zdjęcie było wykonane Fuji X-T2 ze szkłem fuji XF 56 1.2 a które sony A7 II ze szkłem canona EF 85 1.8 przez adapter sigma MC-11?
Ale te cyferki i literki fuji i sony coś znaczą? Jeden jest APSC a drugi FF czy co?
Sorry, to forum Canona i na telewizorach sony się nie znam(y).

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
dołóż do R, nad RP sam bym się zastanawiał gdyby miał normalną baterię
Nie przesadzajmy z tą baterią do RP - daje radę, a druga bateria do RP i tak jest tańsza, niż dokładanie do R.