Pełna zgoda z tym jednym systemem szkieł, ale jesteśmy na etapie raczkowania jeszcze systemu RF i mamy wyśmienite szkła EF oraz wyśmienite RF. Trzeba to jakoś połączyć. Gdyby łaskawie Canon udostępnił bagnet takiej Sigmie, to pewnie byśmy nie rozmawiali o adapterach.
sigmę mam tylko S50A, udostępnienie bagnetu nic zmieni jak EFy przestaną mi wystarczać czyli się zepsują i nie będzie się dało ich naprawić to zastanowię się nad RFami ale canona - jest już parę ciekawych szkieł w kolejce, na razie zupełnie nie rozumiem tych lamentów o braku optyki pod bagnet RF - EFów jest pełno i są wystarczająco dobre dla każdego, i działają na bezlustrach RF lepiej niż na lustrzankach EF - o adapterach EF będziemy rozmawiać przez najbliższe 20 latmoże dłużej i żadne działania Sigmy, Tamrona czy chińskich producentów tego nie zmienią
Ostatnio edytowane przez mirror ; 07-12-2024 o 21:02
EOS 3, 5D, R5
Niby sa, ale nie wszystkie, sa stare konstrukcje juz nieprodukowane, z zarobionymi usmami i isami. 400 5.6 nie doczekal sie nastepcy, 2.5kg kloc 300 2.8 tez nie, 200-400 tez nie, nie ma zadnego lekkiego malego tele jak nikon/sigma 500 5.6. Ja bym nawet chcial zeby sigma zrobila taki pod bagnet ef, tez byloby ok z adapterem.