Strona 333 z 366 PierwszyPierwszy ... 233283323331332333334335343 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 321 do 3 330 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Bardzo fajna porównywarka, gdzie można porównać realne szumy. Trzeba tylko pamiętać aby na górze wybrać opcję "COMP":
    DPReview Studio scene Image comparison tool
    Ta opcja działa na zasadzie downsamplingu wszystkich obrazów do obrazu z matrycy najmniej rozdzielczej, czyli po prostu na zasadzie zmniejszania obrazów, więc jest umiarkowanie miarodajna, bo nie o to generalnie chodzi, aby z matrycy 45 Mp produkować obrazki 20 Mp. Najlepiej się porównują matryce o takiej samej, lub bardzo zbliżonej rozdzielczości.

Porównywarek obrazów z różnych matryc pokazujących fragmenty obrazów mające tyle samo pikseli, co by zmuszało do robienia zdjęć z różnych odległości, nigdzie nie widziałem.

Przeważnie jednak odległość od przedmiotu zdjęcia nie jest parametrem, który jest nam łatwo zmieniać (taki problem występuje np. w fotografii przyrodniczej), więc matryce o większej gęstości często dają możliwość uzyskania lepszych technicznie zdjęć przez zmniejszenie obrazu, a wtedy porównanie jw. jest całkiem w porządku.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ta opcja działa na zasadzie downsamplingu wszystkich obrazów do obrazu z matrycy najmniej rozdzielczej, czyli po prostu na zasadzie zmniejszania obrazów, więc jest umiarkowanie miarodajna, bo nie o to generalnie chodzi, aby z matrycy 45 Mp produkować obrazki 20 Mp. Najlepiej się porównują matryce o takiej samej, lub bardzo zbliżonej rozdzielczości.
    To fakt - zrobili takie równanie w dół, mogli by też zrobić równanie w górę, czyli upsampling (powiększanie) do obrazu z matrycy o największej rozdzielczości

Porównywarek obrazów z różnych matryc pokazujących fragmenty obrazów mające tyle samo pikseli, co by zmuszało do robienia zdjęć z różnych odległości, nigdzie nie widziałem.
    Od biedy można użyć pierwszej opcji porównywarki, jednak to tylko dla jednolitych powierzchni coś porówna - ale tu oczywiście gęstsze matrycę będą szumieć bardziej, co raczej będzie do przewidzenia

Przeważnie jednak odległość od przedmiotu zdjęcia nie jest parametrem, który jest nam łatwo zmieniać (taki problem występuje np. w fotografii przyrodniczej), więc matryce o większej gęstości często dają możliwość uzyskania lepszych technicznie zdjęć przez zmniejszenie obrazu, a wtedy porównanie jw. jest całkiem w porządku.
    Trzeba jeszcze uważać bo nie dla wszystkich aparatów są takie same maksymalne ISO i przy zmianie ISO dla pierwszego wybranego aparatu, dla pozostałych wartość może się zatrzymać na niższych poziomach.
    R3 + RF85LDS

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    bo ostatnio zaczęło mi też przeszkadzać przeskakiwanie kółkiem trybów z Av na Video (są dokładnie naprzeciwko siebie zamiast obok siebie). W R6II rozwiązali to sprytnym przełącznikiem foto/video. Pierdoła, ale przydatna.
    No a czemu nie korzystasz z dedykowanego przycisku?, tego z czerwoną kropką. Można też ustawić AV na C3 tuż obok video.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Adawro i Cauchy dzięki za wyjaśnienie. Właśnie o te szumy mi chodziło. Swoją drogą tak porównałem sobie na tej stronie to R szumi najbardziej z zestawienia R, R6, R5 i... 6D mk1. Z tym, że 6D najsłabiej (mimo nawet niższych szumów of R) rejestruje szczegóły.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

tak używałem jeszcze do niedawna ale odkryłem tryb manualny w wideo i on znacznie lepiej mi leży, nie wiem czy da się ustawić też żeby pod czerwonym przyciskiem mógł zmieniać parametry jak w trybie wideo?

a C3 dobrze że przypomniałeś, zupełnie zapomniałem o tych trybach
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Myśle, że należałoby jeszcze dodać dla porządku, że autor tego artykułu zdaje się być ambasadorem Fujifilm.

Co do samego artykułu, wychodzę z założenia, że czyjeś opinie można poczytać, o czyichś doświadczeniach również ale decyzje podejmuje się samemu.
    Dla mnie Canon R był krokiem naprzód względem wcześniej posiadanego aparatu, dla kogoś innego ostatni aparat może być postrzegany zupełnie inaczej.
    Ostatnio edytowane przez robcio ; 21-01-2023 o 20:29

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Myśle, że należałoby jeszcze dodać dla porządku, że autor tego artykułu zdaje się być ambasadorem Fujifilm
    od grudnia
    EOS 3, 5D, R5

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Nie wiem od kiedy, myśle, że ambasadorem nie zostaje się z ulicy i z dnia na dzień… nie wnikam, absolutnie niczego autorowi tego artykułu nie mam do zarzucenia, to jego punkt widzenia, można przeczytać lub nie, można się z nim zgodzić lub nie…

Moje osobiste doświadczenia z Fuji x-t2 nie pozwalają mi się zgodzić z zapasami informacji o jakich napisano w tej opinii ale to mało istotne.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Nie wiem od kiedy, myśle, że ambasadorem nie zostaje się z ulicy i z dnia na dzień… nie wnikam, absolutnie niczego autorowi tego artykułu nie mam do zarzucenia, to jego punkt widzenia, można przeczytać lub nie, można się z nim zgodzić lub nie…

Moje osobiste doświadczenia z Fuji x-t2 nie pozwalają mi się zgodzić z zapasami informacji o jakich napisano w tej opinii ale to mało istotne.
    Oczywiste jest, że artykuł jest wstępem do własnych wyborów. Ze swojej strony mam podobne przemyślenia, ale wybrałem całkiem inaczej.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Nie wiem jaki jest przytaczania kogoś kto jest pewnie sponsorowany przez Fuji...Równię dobrze można zajrzeć na blog Adama Trzcionki i wywnioskować z niego, że Canon jest najlepszy.

Strona 333 z 366 PierwszyPierwszy ... 233283323331332333334335343 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów