Strona 325 z 366 PierwszyPierwszy ... 225275315323324325326327335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 241 do 3 250 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Tu chodzi o budżet i testowy zakup FF. Jak już wspomniałem wcześniej, nigdy nie miałem FF. Aktualna cena R jest zjadliwa. I tez zdaje sobie sprawę ze FF wymaga szkła żeby pokazać pazur.

--- Kolejny post ---

Plan był na R plus 50 1.8. Ta sama cena wyjdzie co zakup z rf 24-105.
    Jeżeli R by został, podmieniam r10 na 24-105 f4.

Taka wizja była w głowie
    Podmiana R10 na EF 24-105 f/4 L USM to słuszna decyzja! "Pazury" to może niekoniecznie zobaczysz w FF bo później będzie płacz i zgrzytanie zębów, że pełna klatka i zakupione mega-hiper jasne szkła z f/1.2 , f/1.4 , czy f/1.8 a tej "mitycznej plastyki" brak bo obrazek wygląda na 2D a pisali, że będzie 3D.

Jeżeli legenda i magia FF okaże się prawdziwa
    Nie okaże się

Zawsze piszę, że PRZEDE WSZYSTKIM ważne jest światło: kontrasty światła/światłocień, budowanie światłem poszczególnych planów, użycie kolorów we współpracy ze światłem - niezbędne jest aby światłem zarysować, stworzyć plan. Co z tego, że GO będzie "papierowe" jak cała reszta będzie płaska. Mała GO , nieostrość tła to za mało na 3D.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-01-2023 o 01:11
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

Nie okaże się

Zawsze piszę, że PRZEDE WSZYSTKIM ważne jest światło: kontrasty światła/światłocień, budowanie światłem poszczególnych planów, użycie kolorów we współpracy ze światłem - niezbędne jest aby światłem zarysować, stworzyć plan. Co z tego, że GO będzie "papierowe" jak cała reszta będzie płaska. Mała GO , nieostrość tła to za mało na 3D.
    Złoto!

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Bzdura.
    Candar prowadzi krucjatę przeciw mitom
    To prawda, i chwała mu za to!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Czyli nie ma sensu brać FF.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Bzdura.
    Candar prowadzi krucjatę przeciw mitom a prawda jest taka, że kto raz sprobuje ff ten rzadko wraca do apsc.

Jest sens jak najbardziej. A nie wyrobisz sobie zdania dopóki sam nie sprawdzisz.

Wejdz na juzaphoto.com, zarejestruj sie i zobacz przykladowe foty robione R z 50 1.8 albo tym tanim zoomem 24-104. Bedziesz miał niejaki pogląd czego się spodziewać.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Miasto

Bzdura.
    Candar prowadzi krucjatę przeciw mitom a prawda jest taka, że kto raz sprobuje ff ten rzadko wraca apsc.
    BZDURĄ to jest bezmyślne powielanie przez Ciebie właśnie takich kocopołów: "że kto raz sprobuje ff ten rzadko wraca apsc."
    W prosty sposób udowodniłem wielokrotnie (np. tutaj: https://www.canon-board.info/threads...C5%BCnic%C4%99) , że nie odróżnisz zdjęć APS-C od tych wykonanych pełna klatką. I dalej brniesz po raz kolejny i do tego piszesz kocopoły i powielasz bzdury z internetu

Proszę uprzejmie wskazać, które zdjęcie było wykonane Fuji X-T2 ze szkłem fuji XF 56 1.2 a które sony A7 II ze szkłem canona EF 85 1.8 przez adapter sigma MC-11 ?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PrzechwytywanieN1.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	725,2 KB
ID:	10028

Dla zainteresowanych rzeczywiście tematem w zalinkowanej wcześniej dyskusji na C-B na stronie 3-iej podałem odpowiedź które zdjęcie było wykonane APS-C a które pełną klatką.

Jest sens jak najbardziej. A nie wyrobisz sobie zdania dopóki sam nie sprawdzisz.

Wejdz na juzaphoto.com, zarejestruj sie i zobacz przykladowe foty robione R z 50 1.8 albo tym tanim zoomem 24-104. Bedziesz miał niejaki pogląd czego się spodziewać.
    Kolejna bzdura. Jeśli będzie oglądał zdjęcia bez znajmości definicji co składa się na ową "plastykę obrazu" nigdy nie pojmie różnicy i zobaczy wyłącznie różnicę rozmycia tła na różnych obiektywach!

Polecam przeczytać ze zrozumieniem to: https://www.fotezja.pl/plastyka-obrazu/

--- Kolejny post ---

Czyli nie ma sensu brać FF.
    FF ma sens ze względu na możliwość używania wyższego ISO, większe GO (mniejszym kosztem niż w APS-C) oraz dostęp do jaśniejszej optyki za mniejszą kasę niż w APS-C.

Nie ma sensu FF jeśli zamierzasz szukać wspomnianej "plastyki obrazu"! A dlaczego tam jej nie znajdziesz - pisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1440811

Jeśli chcesz zmienić APS-C na FF wyłącznie ze względu na "plastykę obrazu" to sobie odpuść bo jej tam nie znajdziesz.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-01-2023 o 09:35
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

(...)prawda jest taka, że kto raz sprobuje ff ten rzadko wraca do apsc.
    W pełni popieram tę tezę. Sam po sobie wiem, że nie wyobrażam sobie powrotu do apsc.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    W pełni popieram tę tezę. Sam po sobie wiem, że nie wyobrażam sobie powrotu do apsc.
    Nie uogólniałbym Wystarczy wejść na forum Fuji, aby zobaczyć ile osób zmieniło różne systemy pełnoklatkowe dla Fuji APS-C. Na podobnej zasadzie niektórzy realizujący inne tematy niż portret i krajobraz wolą format canona APS-C.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 16-01-2023 o 13:05

Miasto

prawda jest taka, że kto raz sprobuje ff ten rzadko wraca do apsc.
    Pozwolę sobie przytoczyć warte przeczytania w CAŁOŚCI to porównanie R6 i R5 z Fuji X i GFX : CANON R6 I CANON R5 - RECENZJA | DLACZEGO WYBRALIŚMY SYSTEM FUJI? https://wardakaszuba.com/canon-r6-canon-r5/

Mały fragment:
    "I teraz kolejna kontrowersja i jeden z powodów, dla którego po testach obu Canonów i wielu innych aparatów zdecydowaliśmy się na powrót do systemu Fuji.

Ostatni sensor Fuji ma jedną cechę, która nas absolutnie uwiodła; niesamowity zapas informacji w światłach, a w połączeniu z obiektywami Fuji dostajemy piękne miękkie przejścia tonalne na skórze z doskonałym mikro-kontrastem, który przypomina zdjęcia z negatywu. Detalu na wydrukach nie brakuje i mamy przewagę w ISO, nie trzeba tak mocno przymykać obiektywów dla dużej głębi. Unikamy w ten sposób straty jakości obiektywów po przymknięciu.

Poza zeissami na leicę M, większość szkieł ma peak optymalnych parametrów w okolicy f5,6; powyżej tej wartości rozdzielczość spada. Owszem, głębia ostrości jest większa, ale spada detal i mikrokontrast, przez co zdjęcie wydaje się bardziej płaskie. W Fuji tego problemu można łatwiej uniknąć.

Wracając do renderowania skóry; Canony R5 i R6, choć są w tym aspekcie lepsze niż Sony (który ma najbrzydsze przejścia tonalne w tym zakresie) i tak nieco gorzej wypadają niż Fuji X-T4 czy X100V o GFX100 nie wspominając. Ale to już inna półka cenowa. Dla naszego sposobu pracy i obróbki to skóra i światła są kluczowe. Jeżeli jesteś fanem detali w cieniach możesz mieć inne preferencje."
    Ostatnio edytowane przez candar ; 21-01-2023 o 17:51

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Pozwolę sobie przytoczyć warte przeczytania w CAŁOŚCI to porównanie R6 i R5 z Fuji X i GFX : CANON R6 I CANON R5 - RECENZJA | DLACZEGO WYBRALIŚMY SYSTEM FUJI? https://wardakaszuba.com/canon-r6-canon-r5/
    Przeczytałem cały - bardzo ciekawy, na pewno warto przeczytać opinię człowieka który używał (a nie oglądał czy czytał) tyle systemów, jest zawsze wiele warta - ale warto ją czytać rownież między wierszami albo przede wszystkim między wierszami - porównanie jest zadziwiająco krytyczne dla sony A7, ogladałem sporo filmów porównawczych z sony w roli głównej takiej krytyki nie słyszałem ani nie czytałem. co do meritum czyli fuji aps-c to użyciu jest średni format fuji rozumiem że jako podpórka kiedy aps-c wymięka (tego nie napisano), no i ten nieszczęsny (albo szczęsny) grudzień - ale i tak opinia (pomimo grudnia) bardzo wyważona - sporo subiektywnych opinii ale podane bez dramatyzmu typu "nie kupię canona jeśli nie uwolni specyfikacji bagnetu dla firmy cośtamcośtam" czyli czegoś co żadnego użytkownika systemu tak naprawdę nie rusza poza nielicznymi jednostkami ktore lubią kupować dwa razy najpierw cośctamcośtam, a potem optykę natywną. warto przeczytać komentarze i odpowiedzi pod recenzją.

fullframe jest penym kompromisem (jak wszystko) jeszcze niewielki rozmiar i niewielka waga, a już niezłe IQ obrazka i największy wybor optyki który jest mniejszy zarówno w średnim formacie jak i w aps-c, ja swój ff kupiłem o jeden korpus za późno (po 350D trzeba było kupić 5D ) sporo czasu przez to zmarnowałem

prawda jest taka że nie warto się nawet ogladać za siebie
    EOS 3, 5D, R5

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta

prawda jest taka że nie warto się nawet ogladać za siebie
    Święto prawda.

Strona 325 z 366 PierwszyPierwszy ... 225275315323324325326327335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów