Jeden sobie kpi, a inni dają się wkręcać.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
niestety ale to Prawda - Canon jest 10 lat za sony pod wzgledem nastawy ostrosci af na oko.
jak wynika z YT sony jest tak dobry , ze rozroznia oko w calkowitej ciemnosci - nawet z nalozonym dekielkiem na obiektyw
rozroznia nawet okonia i oko konia , zapisujac dane w obiektywie dzieki czemu w rawie sa juz uwzglednione korekty. Nie trzeba aktualizowac programow zewnetrzych
Tutaj ktoś kto sprawdzał osobiście twierdzi co innego:
https://blog.adamtrzcionka.pl/subiek...-canon-eos-r6/
czytajac cos takiego:
"Brak górnego panelu LCD odbieram z ulgą. Nie potrzebowałem go w EOSie R, nie ma go w sony a9. Jedna rzecz mniej do rozbicia. To wyglądające mało efektownie, ale działające wybornie koło nastaw spełnia swoją rolę świetnie, a wszystko, co chciałbym wiedzieć o bieżącym trybie pracy, znajdę w wizjerze."
po raz kolejny dochodze do wniosku , dlaczego ludzie traktuja powaznie takie wypowiedzi i je przywoluja ?
przeciez to pisze Jakis kotleciarz- ignorant.
@Bechamot - osoby nie potrafiące "żyć" bez górnego LCD to tzw. dzieci cyfry, które w swoim dość krótkim (zapewne) życiu nie mieli w ręku prawdziwie analogowego aparatu fotograficznego w którym nie było nawet światłomierza. Używając bezlusterkowców od 2010 roku nigdy nie odczułem braku górnego LCD podczas użytkowania aparatu w różnych sytuacjach. Wszystko jest w EVF i na tylnym LCD. Nie widzę żadnego sensu w tym, że miałbym jeszcze dopłacać do aparatu za coś, co jest mi całkowicie zbędne (podobnie jak otwierana wbudowana lampa błyskowa) do pracy z aparatem. A wzorem w projektowaniu użytecznych korpusów, w których wszystko co potrzeba (wzorem analogowych korpusów) zostało umieszczone na doskonale opisanych obracanych pokrętłach jest seria Fuji XT. Od zawsze wolałem dobrze opisaną gałkologię niż klawiszologię z wyświetlaczem. Ktokolwiek używał odtwarzacza samochodowego, w którym wszystko było trzeba przeklikać na miniaturowych przyciskach sprawdzając ustawienie na LCD - będzie wiedział o czym piszę.
Aha.
Czyli zaszufladkowałeś już całą grupę zawodowych fotografów pracujących często po kilkanaście godzin dziennie jako "ignorantów".
Zero pytań. Pozostawię to bez komentarza z mojej strony.
Ostatnio edytowane przez candar ; 30-09-2020 o 14:03
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com