Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Zgadzam się z Tobą. Właściwie najbardziej mnie dziwi, że nie użyli sensora z 1dx mk II. Ilość pikseli do podstawowego body jak znalazł, a atutem byłoby 4k z małym cropem, 100 kl/s z AF i 4k 50/60p.
    Myślę że chodzi o to że ta matryca nie jest tak zaawansowana jeśli chodzi o dualpiksel, a drugie to nie wypada dobrze marketingowo, bo teraz 20 mpx to już nędza , a aparat kierowany jest jednak na rynek gdzie takie rzeczy mają znaczenie. Najwyraźniej funkcji filmowych nie uważali tu za kluczowe.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Uważam że "wyznawcy" Canona którzy chcą (już teraz) wejść w świat ML powinni się wstrzymać do następnych wersji R.
    Na pewno będą zdecydowanie lepsze.
    Dla mnie, po doświadczeniach z A7R2/3 obecna wersja R wygląda jak "wymuszona'", jako pokazanie już teraz na siłę ... Canon umie produkować ML FF

I nie ma dla mnie znaczenia jaka firma ile sprzedaje sprzętu.
    VW też więcej sprzedaje od np. Mercedesa ale gdybym miał kasę to kupiłbym Mercedesa
    I nie chodzi o szpan a o jakość, trwałość, komfort, ....

jp
    Tylko zwłaszcza "trwałości i komfortu" nie przenośmy na grunt foto, bo szczególnie jeśli chodzi o ten ostatni to w Sony chyba pracuje zbyt dużo masochistów . Najbardziej mnie rozwaliło że w momencie kiedy ekran dotykowy to po prostu natywny sposób obsługi wileu urządzeń Sony nie potrafiło tego zaimplementować w a6300 nie wiem czy w a6500 nadal tkwią pod tym względem w średniowieczu czy już się nauczyli ale dla mnie to jest po prostu parodia.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Canon też miał "swoje pięć minut" i na chwilę obecną cały system do EOSa R opiera się wyłącznie na adapterze EF/RF. Dużo szkieł EF zostało zaprojektowanych ponad 20 lat wcześniej. Przykładowo moje ulubione szkiełko EF 85 1.8 liczy sobie 26 wiosen i nie było obliczane pod cyfrę. Kłania się tzw. telecentryczność - cząsteczki materiału światłoczułego na kliszy mogły być naświetlane z każdej strony, ale światło na piksele matrycy powinno padać prostopadle.

Bardziej "bezsensowne" jest opieranie strategii nowego systemu R na adapterze EF/RF i kilkudziesięcioletnich szkłach z mocowaniem EF niż postponowanie nowo obliczonych i zaprojektowanych natywnych szkieł pod mocowanie Sony FE. A jakości natywnych szkieł Zeissa Sony oraz serii GM na Twoim miejscu bym nie podważał, ale jak uważasz...

Od zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...
    Oczywiście. Na tym właśnie polega system. Jest do dyspozycji hałda szkieł i to niektórych bardzo unikalnych i można tu jesze napisać tysiąc razy że to bezsensowne i niegodziwe ale bardzo wpływa na decyzje zakupowe niektórych. Szczególnie osób które te szkła już posiadają.

Akademicka dyskusja...

Może choć postaraj się zrozumieć jedną rzecz - odpływ ludzi z canona do innych systemów.

Bo to, że samemu sobie udowadniasz słuszność zakupu EOS R dawno przestało mnie interesować.
    To tak samo jak Ty wciąż udowadniasz (chyba sobie, bo komu innemu) swoje odejście.

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Bez urazy, ale tacy koledzy jak Candar, jak Jan Pawlak zaczynali z canonem kilkanaście lat temu i w tym systemie parę lat trwali i już to daje im prawo do zabierania głosu na tym forum. Może ich opinie są skrajne, ale takie też są potrzebne. Jest to forum sprzętowe i dla człowieka, który stoi na rozdrożu, takie głosy też są potrzebne. Przyrównam to do sędziowania w skokach narciarskich - skrajne noty są odrzucane.
    Ale nikt nie broni tu pisać. Problem w tym że jeśli się czyta poraz setny wywody jaki to Canon robi fatalny sprzęt, a gdzie indziej są same cuda to człowiek mimowolnie zaczyna się zastanawiać o co tu chodzi i co kieruje takimi osobami że tracą swój czas na to misjonarstwo. I nie ma to nic wspólnego z meritum.

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    W fuji bardzo mi się podoba wyciągnięcie elementów sterowania na wierzch, decyduje tu mój sentyment do czasów puszek analogowych. X-T10 jest małym zgrabnym aparatem w sam raz dla mojej żony (pozbyłem się szklarni, x-t10 + 18-55 na razie zostaje). Nie pasuje mi kolorystyka, a szczególnie zielenie w fuji. Oprofilowałem colorcheckerem tę puszkę, ale jak umieszczałem fotki z niej w jednym folderze ze zdjęciami z canona to różnice były widoczne. Szczególnie w scenach ze słabszym światłem. Praca z suwakami doprowadzała do kompromisu, ale była to dodatkowa praca. Wniosek praca w dwóch systemach jest nieracjonalna. Najbardziej pasowała by mi opcja C (R+M)

Nie jestem pewien, czy w praktyce da się odróżnić 5600 punktów AF od 800. Ostrzenie do -6EV to szkieł o świetle 1,2, a ja takich pewnie nie będę miał. Podczas moich wypadów robię około 300 zdjęć, oraz kilka mim filmu dziennie. Aby to wykonać A7II potrzebuje 3 akumulatorów, kłopot nie polega na ilości, ale w trudnościach z ich ładowaniem. 3 akumulatorki to niedużo miejsca w bagażu w przeciwieństwie do klamotów do ładowania, czasami jedyną deską ratunku jest powerbank. Dziękuję za twoją opinię, bardzo poważnie biorę ją pod uwagę, jak zaznaczyłem jeszcze się waham.
    Mnie się te fujiki też bardzo podobają. W góry to wygląda jak sprzęt must have.
    Co do baterii to ja bym się tak bardzo nie martwił. Też się naczytałem jakie to g... Canon wsadził do eMki, a od kilku dni moja żona foci taką zabawką i baterię trudno wykończyć w ciągu dnia. Mam wrażenie że Canon się zabezpiecza podając bardzo zaniżone dane.

Nie twierdzę, że AF w R jest zły (i też go testowałem w słabym świetle Twierdzę, że 3 fps oraz niedopracowany EYE Af determinują tezę o jego obecnej niepełnowartościowości. Przesiadając się ze Smieny 8M twierdziłbym nawet, że AF w R jest zajebi....ty, ale trochę inaczej wartościuję pewne rzeczy w odniesieniu do ceny i możliwości.
    Dokładnie o to chodzi. Możliwości tego korpusu w odniesieniu do ceny są moim zdaniem bez sensu. Dlatego póki co odpuściłem sobie zakup. Nie mam aż takiego ciśnienia i mogę poczekać.
    Zresztą przykład eMek jest bardzo dobry. W momencie premiery te aparaty miały ceny totalnie z d.... obecnie chyba nie ma bezlusterkowców na rynku o lepszej relacji cena-jakość. Czas działa tu po prostu na naszą korzyść.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów