Strona 215 z 366 PierwszyPierwszy ... 115165205213214215216217225265315 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 141 do 2 150 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ale ja nie mam z tym problemu, w niczym mi to nie przeszkadza. Ot, zwykła dociekliwość. Pomyślałem, że może tu światło nie "ucieka".
    No nie wiadomo czy nie przeszkadza.
    A jeśli ekspozycja "ustawia się" zgodnie z zapisem przysłony w Exif ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    No nie wiadomo czy nie przeszkadza.

jp
    Zdjęcia na oko naświetlają się prawidłowo.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zdjęcia na oko naświetlają się prawidłowo.
    Można by chyba sprawdzić.
    Ściana, stałe oświetlenie, tryb Av, te same ustawienie przesłony przy zdjęciu bez i z extenderem.
    Jakie zapisy w Exif przesłony i czasu i jak wyglądają zdjęcia.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Można by chyba sprawdzić.
    Ściana, stałe oświetlenie, tryb Av, te same ustawienie przesłony przy zdjęciu bez i z extenderem.
    Jakie zapisy w Exif przesłony i czasu i jak wyglądają zdjęcia.
    w canonie to nie ma wiekszego znaczenia.

wszystko jedno jak oznaczona jest przyslona przy pomiarze swiatla . waznym jest o ile stopni ja przymknac/ otworzyc.

podobnie jest w obiektywach macro .

w niektorych obiektywach pokazywana jest rzeczywistza l. przyslony , w innych teoretyczna dla nastawy na nieskonczonosc . w obydwu wypadkach naswietlenie bedzie prawidlowe. Znaczenie ma o ile przymknac/otorzyc a nie wartosc poczatkowa.

Pełne uzależnienie

[QUOTE=jan pawlak;1398157]No nie wiadomo czy nie przeszkadza.

jp "

wiadomo.

tak nie jest i byc nie moze.

gdyby bral wartosc oswietlenia z przyslony , to dla przylony 5,6 naswietlalby zawsze dluzej niz dla 2.8.
    przeciez mozesz fotografowac na 2,8 w nocy i na 5,6 w sloncu na krotszym czasie

oswietlenie bierze z pomiaru rzeczywistego , przez otwarta przyslone.
    Wypada pamietac , ze wybierajac przyslone , oznaczenie dotyczy tej bez konwertera.
    To nie ma znaczenia dla expozycji , ale ma np dla wyliczenia GO.

np nastawiajac 5,6 w rzeczywistoci bedzie to przyslona ok 8.0 . Do tej rzeczywistej przylony zostanie dobrany czas naswietlenia , mimo ze oznacza sie ja nadal liczba 5,6.

np na AV nastawisz 5,6 - i bedzie to ten sam otwor przylony co zwykle , tyle ze teraz ten otwor odpowiada przylonie ok 8.0

Niezaleznie jak oznaczysz te przyslone , swiatlomierz mierzy swiatlo rzeczywiscie padajace na fotokomorke.
    Mozesze w ogole nie oznaczac przylony , nie ma znaczenia.

tak jest w kazdym zdjeciu jakie robimy , nawet bez konwertera z exif.

Liczbe przyslony podaje sie dla nastawy odleglosci na nieskonczonosc.
    Jesli robisz zdjecie z odleglosci np 80 cm , obiektyw jest ciemniejszy - l. przylony jest wieksza.
    O tym w ogole nie wiemy , swiatlomierz sam to kompensuje.

W slajdach bez pomiaru wewnetrznego , gdyby tego nie uwzglednic wprowadzajac poprawke , zdjecia bylyby niedoswietlone o ok 0,25 EV, co byloby widoczne.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie mam takiej potrzeby. Jak pisałem, zdjęcia wyglądają, że są prawidłowo naświetlane

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślam się, że chodzi o Kenko DGX lub może jeszcze jakieś inne, nowsze też z chipem (nie jestem na bieżąco)? One zawsze słynęły z problemów i niedorobionego firmware. Przy starszych, tradycyjnych Kenko taka sytuacja nie ma prawa się zdarzyć...

Pełne uzależnienie

odpowiedz jest tak trywialna , ze az wstyd odpowiadac.

Pełne uzależnienie

nigdy zapis nie jest prawidlwy

to sa przyslony geometryczne.

w rzeczywistosci obiektyww ma jakas transmisje i to rozna dla roznych przyslon geometrycznych.

powiedzmy na 2.0 ma transmisje np 60 % teoretycznej wynikajacej z geometrii , a na przylonie 5,6 moze miec np 80%.

mimo ze jest na obudowie napisane 2.0 w rzeczywistosci to moze byc np 2,6 . Waznym jest aby nastepny stopien dawal okreslona ilosc swiatla mniej.

tego oczywiscie nie ma w exif i byc nie musi , gdyz do pomiaru swiatla nie jest taka informacja potrzebna.

poniewaz przeslona jest nastawiana w krokach 1/3 ev , drobne i subtelne roznice sa wyrownywane korekta czasu w sposob plynny.
    dla np 1/1000 sek czas moze wynosic np 1/857 sek. Czasem to jest napisane w exif , czasem nie ma.

wazna jest skala wzgledna tzn 2 razy wiecej/mniej itp . L przyslony moznaby oznaczyc dowolnie np 1 , 2 , 3 - waznym jest aby na kazdym stopniu byla okreslona ilosc switla mniej. Automatyka nie robi nic inngeo jak kompensuje wiecej / mniej w stosunku do pomiaru bezwzglednego.

zawsze kenko mial w sprzedazy konwertery , ktore nie przenosily w calosci exif.

zaleta tego jest to , ze nie wylacza AF na ciemniejszych przyslonach , gdyz aparat mysli ze przyslona jest mniejsza.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

^
    |
    |
    |

Problemy pierwszego świata
    Miłego dnia
    moja www

Strona 215 z 366 PierwszyPierwszy ... 115165205213214215216217225265315 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów