Strona 2 z 366 PierwszyPierwszy 12341252102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar dzideku
    Miasto
    Szczecinek

Domyślnie Odp: Canon EOS R

No właśnie i teraz mam dylemat czy kupić 5D MkIV czy jednak R6 Obecnie 5D można kupić za 9600zł a R6 za 12390 plus do tego pewnie przyda się dodatkowa bateria oraz adapter pod szkła EF Rozsądek mi podpowiada, że 5D MkIV a z drugiej strony bezlusterkowce to przyszłość i wcześniej czy później i tak pewnie zechcę R6 Różnica w cenie ponad 4 koła. I bądź tu mądry

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez dzideku Zobacz posta
    No właśnie i teraz mam dylemat czy kupić 5D MkIV czy jednak R6 Obecnie 5D można kupić za 9600zł a R6 za 12390 plus do tego pewnie przyda się dodatkowa bateria oraz adapter pod szkła EF Rozsądek mi podpowiada, że 5D MkIV a z drugiej strony bezlusterkowce to przyszłość i wcześniej czy później i tak pewnie zechcę R6 Różnica w cenie ponad 4 koła. I bądź tu mądry
    Adapter pewnie dadzą w zestawie. Zaczekaj na Black Friday i kupisz to R6 za 10k
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Jeśli te, dosłownie, parę marnych tysięcy ma znaczenie to nigdy nie kupuj zaraz po premierze
    W cenie 8600zł są też R-ki.

Jeśli fotografujesz m.in. ludzi/portret to osobiście kupowałbym R6 ze względu na AF. Jeśli głównie krajobraz to nie ma znaczenia. Jeśli sport...to poczekałbym jeszcze na dokładniejsze testy AF-u R6. Choć z pierwszych wypowiedzi osób, które mogły testować aparat jak najbardziej się nadaje.
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna Awatar dzideku
    Miasto
    Szczecinek

fotografuję głównie śluby ale też robię portrety i czasami wydarzenia sportowe, co prawda mam obecnie dwie puszki 5DMkIII i 6D MkII więc jakby nie mam ciśnienia. Ale jeżeli miałbym sobie poprawić komfort pracy np. podczas samego wesela to chyba R6 byłby dobrym wyborem, chociaż teraz to i zastanawiam się na R bo to jednak dużo taniej a kaskę zaoszczędzona można dołożyć do wymarzonego szkiełka

Coś już napisał
    Miasto
    Lubuskie

Cześć, jestem szczęśliwym posiadaczem C6d mk II i jestem z niego prawie zadowolony. Postanowiłem że się przesiądę na Eos R.
    2) Pytanie, jakich obiektywów używacie pod ten korpus? Chodzi o reportaże, portrety.
    posiadam kilka obiektywów C50 1,8 STM, SIGMA 35 1,4 ART, C135 L2, C24-105 Lf4.
    Chciałbym dokupić do zestawu obiektyw ze względu na cenę i 85mm,
    Samyang AF 85 mm f/1.4 dobra cena, ale obiektyw ten wypada bardzo słabo w porównaniu do mocowania SONY.
    https://www.optyczne.pl/482.12-Test_...5%82adowe.html Tutaj przykładowe zdjęcia z SONY.
    https://www.fotopolis.pl/testy/obiek...0-podsumowanie Tutaj test z CANON.

Kolega używa Sony a7III i obiektyw Samyang AF 85 mm f/1.4, zdjęcia wychodzą mega ostre i z pięknym bokeh.

2)Jak w praktyce sprawdza się śledzenie oka i możliwość szybkiego wyłączenie tego trybu podczas fotografowania?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

fotografuję głównie śluby ale też robię portrety i czasami wydarzenia sportowe, co prawda mam obecnie dwie puszki 5DMkIII i 6D MkII więc jakby nie mam ciśnienia. Ale jeżeli miałbym sobie poprawić komfort pracy np. podczas samego wesela to chyba R6 byłby dobrym wyborem, chociaż teraz to i zastanawiam się na R bo to jednak dużo taniej a kaskę zaoszczędzona można dołożyć do wymarzonego szkiełka
    Ja ostatnio robiłem ślub na 6DII i R. I jako stary lusterkowiec, jeszcze kliszak. TO powiem, że R to już ten moment kiedy można wskazać na ML. O ile fotografia krajobrazowa to obraz na matowce lepiej wyglada, mniejszy kontrast, lepiej polar ustawiać. Ale reportaż i trudne warunki, plamy światła - widzisz od razu efekt przed zrobieniem zdjęcia. Szybka korekta ekspozycji +, - i wiesz jak suknia czy obraz pod światlo wygladą. Nie trzeba sprawdzac na podgladzie po i tracic czas czy dobre ujecie. Szkoda że R nie ma pokretła +, - jak to ma Fuji np. w X100 ktory czasem używam. No ale w R mozna zespolic pokretlo z przyciskiem i miec szybkie +, - ekspozycji.
    Nie wiem jaka rożnica cenowa wyjdzie miedzy R6 a R. Na R byl juz cashback i mozna bylo go miec za 7200zl. Tam masz swietna matryce 5DmkIV. O matrycy z R6 nie wiadomo za duzo.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 05-08-2020 o 12:29

Uzależniony
    Miasto
    Białystok

.

EYE DETECTION AF

Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 05-09-2018 o 10:44

Coś już napisał Awatar Galipette
    Miasto
    Płock

Cześć. Powoli myślę nad następcą canona 6D i wybór jak na razie padł na Canona R. R5 i R6 na razie poza zasięgiem. Mam pytanie do użytkowników. Mam 197 cm wzrostu i dość spore ręce, i o ile typowe lustrzanki świetnie leżą w dłoni to mam obawę co do ergonomii R-ki Miałem kiedyś Canona M50 i paznokciami zdzierałem powierzchnie korpusu - przy zaciskaniu malutkiego gripa. Czy R-ka ma większy grip i jak to wygląda u osób z większymi dłońmi? Nie mam możliwości na miejscu tego sprawdzić. Ew jaka różnica jest z R5 Bo tą ma znajomy i mogę potestować.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Galipette Zobacz posta
    Cześć. Powoli myślę nad następcą canona 6D i wybór jak na razie padł na Canona R. R5 i R6 na razie poza zasięgiem. Mam pytanie do użytkowników. Mam 197 cm wzrostu i dość spore ręce, i o ile typowe lustrzanki świetnie leżą w dłoni to mam obawę co do ergonomii R-ki Miałem kiedyś Canona M50 i paznokciami zdzierałem powierzchnie korpusu - przy zaciskaniu malutkiego gripa. Czy R-ka ma większy grip i jak to wygląda u osób z większymi dłońmi? Nie mam możliwości na miejscu tego sprawdzić. Ew jaka różnica jest z R5 Bo tą ma znajomy i mogę potestować.
    M50 to maleństwa. ER-ki FF to zupełnie inna liga w tej materii. Wręcz niektórzy narzekają że są zbyt duże.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 366 PierwszyPierwszy 12341252102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów