Najlepiej zacząć oglądanie tego filmiku od 2:32.
Facet robi zdjęcia w trybie Fv, osoba z poprzedniego filmiku w P. Może Ty robisz w M a może w M nie działa Eye AF? Możesz też sobie włączyć "Ciągły AF".
Jak nadal nic nie jest tak jak być powinno to zresetuj aparat do ustawień fabrycznych a w skrajnym przypadku przeflaszuj aparat ponownie bo może źle się nadpisał firmware w pamięci aparatu.
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1390936
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 01-05-2019 o 18:42
Warto przypisać do servo/one shoot skrót. Czasem np w studiu, przy f13 iso 100 aparat głupieje.
Zgadza się. Ja sobie przypisałem do AF-ON skrót który przełącza pomiędzy servo a one shoot. Przy okazji warto wspomnieć, że Continous AF to nie to samo co servo.
Wyłączyłem ciągły AF, bo mnie to wkurzało, że ciągle meli.
Teraz już wszystko jasne
Dziękuję.
Kolejny i kto wie czy nie najważniejszy argument przemawiający za tym aby zainstalować sobie aktualizację firmware w wersji 1.2.0.
Focę już trochę eosem R i chciałem powiedzieć, że jego LCD to jest najlepszy ekran jaki widziałem i jego przewaga w stosunku do A7RIII jest spora, co w bezlustrach ma spore znaczenie.
Oprócz tego LCD podoba mi się tryb Fv, oraz to że, po zrobieniu 6k klatek mam czystą matrycę (w mojej A7II matryca działała jak lep na muchy).
W R-ce brakuje mi tylko yoja - by móc w terenie/gdy aparat dynda się na pasku na szyi, wyłączyć sterowanie dotykiem / i ewentualnie odwrócić LCD tyłem.
--- Kolejny post ---
Trochę za wąsko, jako spcerzoom bardziej mi pasuje 24-105, a jeszcze bardziej by podpasował z zakresem ~ 17-70.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8