Strona 15 z 414 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Myślałem o przejściu na ML głównie ze względu na rozmiar/wagę. Ale niestety się przeliczyłem:/
    To już nawet Olek udowodnił, że się nie da, chyba, że się zaakceptuje ciemne szkła. Obawiam się, że nikt nie zechce produkować stałek f/4.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

1. Mam wrażenie, że wypowiadający się wcześniej nie zauważyli, że w EOS R do wyboru punktu/strefy AF podczas pracy przez wizjer nie jest potrzebny joystick, bo począwszy od M5/M6 przez M50 do EOS R właśnie Canon ma nowe, bardzo fajne rozwiązanie z użyciem dotykowego LCD.

2. W tej chwili mamy dwie kategorie szkieł:

a. do ok 200mm, które raczej będą tylko rosnąć,
    b. od 300mm, które będą maleć

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    1. Mam wrażenie, że wypowiadający się wcześniej nie zauważyli, że w EOS R do wyboru punktu/strefy AF podczas pracy przez wizjer nie jest potrzebny joystick, bo począwszy od M5/M6 przez M50 do EOS R właśnie Canon ma nowe, bardzo fajne rozwiązanie z użyciem dotykowego LCD.
    zgadza sie, z jednym ale: przez LCD nie przesuniesz pola w Servo bez puszczania spustu. korpusu z joystickiem nie mam juz od paru dobrych lat, ale jesli mnie pamiec nie myli z joyem mozna bylo to zrobic.

2. W tej chwili mamy dwie kategorie szkieł:
    a. do ok 200mm, które raczej będą tylko rosnąć,
    ano niestety chyba, ze te EF-M. chociaz tez mozna powiedziec o wzroscie, no bo od zera do czegos to jednak jest wzrost
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie jest gorzej, tylko te opinie pisza uzyszkodnicy nawykli do 5D, ktorzy musza sie mentalnie przelamac i nauczyc obslugi przez ekranik. bo probujac symulowac joystick guziczkami nie maja szansy osiagnac normalnej wydajnosci i to trzeba byc naprawde malo inteligentnym, zeby do tego wniosku nie dojsc od razu (a glupim i upartym, zeby rozpowiadac o tym calemu swiatu).

taki sam gorszy pomysl jest w 6D mkII, ktory tez ma pierdylion punktow AF - ten pierdylion jest swietny jesli korzysta sie z automatyki wyboru pol w Servo, ale przy manualnym wybieraniu pojedynczych punktow jest czyrakiem na tylku dopoty, dopoki sie nie nauczy korzystac z ekranu. bo wtedy okazuje sie to wygodne. nie nadaje sie do ciaglej zmiany punktow w Servo, bez dwoch zdan, ale to nie sa aparaty do sportow i tyle.

6D mkII i R maja ekran dotykowy. jest jakis powod tej decyzji. i moze warto zapoznac sie z tym nowym interfejsem obslugi (bo moze okazac sie wyjatkowo wygodny) zamiast psioczyc na niewygodna obsluge. bo koniec koncow wybor z ekranika jest szybszy niz kazdy joystick w 5D mkIV ten joystick ma tylko ta zalete, ze jest do niego komfortowy dostep bez odrywania oka od celownika, wiec aparat pozostaje funkcjonalny przy klasycznej pracy przez celownik optyczny.

w 750D czy 6D mkII Dual Pixel tez pokrywa ogromna czesc kadru i IMHO trzeba miec problem z glowa, zeby narzekac na niepokrycie 100% kadru (bo to co pokrywa DP obejmuje wiecej niz w realnych* sytuacjach zdjeciowych potrzebne). ML do niczego tu nie jest potrzebny.
    Powiedz, że żartujesz, bo się pogniewam. Interfejs dotykowego LCD znam, oczywiście nie z R, ale co z tego? Wiem w czym tkwi problem.
    Wybieranie punktu AF, gdy nie widze kadru to pomyłka! Ja chce mieć oko przy wizjerze, a nie patrzec na LCD. Mam robić foty na zoombie ze szkłem 200/2 ważącym z body 3 kg (albo z 70-200/2.8), w plenerze, że światłem w LCD i szukac na nim oka modelki?
    To nie jest śmieszne.
    Tak można robić jak się foci krajobraz czy architekturę, ale nie obiekty w ruchu. Jedynie super eyefocus w trybie servo może zastąpić joystick.

I mam patrzeć w LCD??? Kolejny żartowniś.
    To może niech zlikwidują EFV, tak jak zlikwidowali OFV, zaoszczędzą więcej niż na joyu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-09-2018 o 15:49

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

I mam patrzeć w LCD??? Kolejny żartowniś.
    Masz patrzeć w EVF, a kciuk porusza się po LCD, na tym to polega + sporo możliwości konfiguracji (aktywny obszar ekranu, przesunięcie względne/bezwzględne etc.).

Ja sobie nie bardzo wyobrażam, żeby w trakcie focenia kciukiem (spory obszar styku) wybierać mały punkt AF. Pożyjemy, zobaczymy.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Ja sobie nie bardzo wyobrażam, żeby w trakcie focenia kciukiem (spory obszar styku) wybierać mały punkt AF. Pożyjemy, zobaczymy.
    Da się, ćwiczyłem to.
    Lewym kciukiem się nie da (mam nos) więc patrząc w EVF trzeba trzymać za obiektyw by prawy kciuk mógł wybierać.
    Szło to średnio, kciukiem przemieszczasz ale palec wskazujący/długi na spuście by ostrzyć.
    Myślę że po nabraniu wprawy może być ok

Wyłączyłem to, wybieram joistikiem (to jak jazda na rowerze, się nie zapomina)
    Ale kciukiem chyba jest szybciej, joistikiem tylko naciśniecie centralne, czyli powrót na środek

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-09-2018 o 16:28
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Opadł kurz i tak serio - ktoś zamierza wchodzić w R ?
    To jest bardzo dobre pytanie.
    Tak jak i to że znam ludzi którzy się przesiedli z 5D na Sony niesieni entuzjazmem marketingu, a po kilku miesiącach zaczynały się jęki, że jednak ta trawa nie tak zielona jak się wydawało na początku.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Zaraz pojawi się akcesorium w postaci nasadki na kciuka. Za jedyne 99,- EUR ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony
    Miasto
    .

Ponoć można sobie wybrać obszar ekranu. To pewnie jak z tabletem graficznym. Kwestia wprawy i będzie szybko.
    Ostatnio edytowane przez gnd ; 07-09-2018 o 17:55

Strona 15 z 414 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów