Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-02-2019 o 17:16
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ta dopłata to do RP a nie R oczywiście.
Technicznie rzecz biorąc matryce sony są do przodu - dużo większy zakres tonalny, większe możliwości iso ale obrobiłem (przynajmniej próbowałem) prawie wszystkie dostępne sample raw z A7III i A7RIII i nie potrafię zaakceptować tych kolorów, tonów wpadających w żółć i zieleń. Nawet szum sony jest zielony. Uznałem, że już wolę te stare, szumiące na czerwono (może dlatego szum canona jest bardziej widoczny bo przeważa w nim czerwień i purpura? :P) matryce z tymi pięknymi czerwieniami, purpurowym niebem i stonowaną zielenią (a nie taką radioaktywną jak po podbiciu kolorów na sony). Jednak eosa r oddałem a jutro kupuję rp. Eos r to dla mnie nie był duży przeskok z 6D, wybiorę kontynuację czekając na to co pokaże canon. Canon to ogromna, bogata firma i stać ich na wypuszczenie świetnej matrycy. Ciekawe w tym względzie będzie to co pokaże matryca z nowego 1DX mark III.
Niech canon zrobi następnie odpowiednik 5DS bezlusterkowy z lekko poprawioną matrycą i będzie super.
Ostatnio edytowane przez Photointo ; 26-02-2019 o 17:31
To prawda ale te różnice nie zawsze stanowią o użyteczności:
http://www.photonstophotos.net/Chart...ny%20ILCE-7RM3
Przy 1EV różnicy DR przy ISO 100 trudno mówić o przepaści użytkowej i dziadowskiej matrycy Canona.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Tygrys płakał jak pozował.
Ciekawe czy nowa pro eRka będzie miała joya.
Matryca R( ta co 5dIV wg DXO jest niemal na poziomie tej z 1dxII która idzie łeb w łeb z sony a9 ) Ci nie pasuje, ale kupujesz RP, który ma matryce z 6dII? To dopiero będziesz miał przeskok![]()
robertskc7, body rp traktuję jako przejściowe, bardzo podoba mi się jego mały rozmiar i waga i będzie to w przyszłości moje drugie body.
marfot fajna stronka, ale to co pisałem było na podstawie moich osobistych porównań plików raw aparatów sony i canon. To co się da wyciągnąć z cieni na a7RIII powoduje opad szczeny.
Ostatnio edytowane przez Photointo ; 27-02-2019 o 08:46
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner