Strona 143 z 366 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153193243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 421 do 1 430 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Panowie a jak aparat zapisuje raw-a w przypadku ustawienia cropa aps-c albo kwadratu (1:1)?
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Panowie a jak aparat zapisuje raw-a w przypadku ustawienia cropa aps-c albo kwadratu (1:1)?
    Rawy z cropa 1.6 sa znaczaco mniejsze (w MBajtach) niz pelne, niezaleznie czy EF canona czy tamrona. Rawy w pozostalych proporcjach zapisuja sie z podgladem w proporcji 3:2, z ramka kropowania. Wielkosc pliku tez sugeruje, ze zawiera calosc danych z sensora, choc w aparatowym edytorze rawa nie mozna zmienic kropowania.

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

M-ka zapisuje pelny plik, ale LR (i pewnie DPP) doraznie przykadrowuje przy imporcie
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar merida

Ciekawi mnie na czym dokładnie będzie polegać możliwość wywołania rawów na nowym RP. To wydaje mi się będzie fajna funkcja.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Ciekawi mnie na czym dokładnie będzie polegać możliwość wywołania rawów na nowym RP. To wydaje mi się będzie fajna funkcja.
    Pewnie będzie podobnie jak w R.
    Popatrz do instrukcji R - str 339. Nie jest to bardzo ambitny zestaw możliwosci.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Jak to jest możliwe, że w 2019 roku ten aparat nie jest wyposażony w stabilizowaną matrycę? To wygląda na jakiś żart. Canon już tradycyjnie w swoim świecie.
    Dalej nie bardzo widzę powód, żeby zmieniać swoje 5d mk2.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Jak to jest możliwe, że w 2019 roku ten aparat nie jest wyposażony w stabilizowaną matrycę? To wygląda na jakiś żart. Canon już tradycyjnie w swoim świecie.
    Biadolenia proszę uskuteczniać w tym wątku .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Ale to źle, czy dobrze?

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ale to źle, czy dobrze?

no jednak mimo wszystko źle.
    Klocowatość lusterkowej pełnej klatki zaczęła mnie wnerwiać. Zmieniła mi się trochę filozofia fotografowania, chciałbym aparat mniejszy i lżejszy, bardziej podróżny i uniwersalny, który zapewniłby mi trochę więcej pod względem jakości obrazka. Więcej czyli tyle ile mają od lat w Nikonie.
    Jako, że interesują mnie głównie landszafty, często właśnie w ciężkich warunkach oświetleniowych to logicznym jest, że szerszy zakres tonalny bardzo by się przydał. Teraz robię bracketing ze statywu. Nie jest to wygodne, nie zawsze też się da gdy scena dynamiczna, wietrzna itd.

I dokładnie tak samo stabilizacja. Chcąc focić na iso 100 przy f11 i z polarem, to ja muszę nawet w słoneczny dzień targać ten klocowaty nieporęczny statyw. No głupie to jak nie wiem, a jest rok 2019. Aż wstyd, że takie to wszystko w tym Canonie skostniałe, choćby patrząc na postępy jakie zachodzą w przypadku aparatów w komórkach.

Podsumowując, te dwa czynniki czyli dynamika i stabilizacją są dla mnie kluczowym motywatorem do zmiany. I chciałbym to mieć JUŻ TERAZ w Canonie. Tak jak mają to inni w każdym innymi znaczącym systemie. Aż boli jak Canon zdziadział i się uwstecznił.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ogólnie mówiąc nie. To bardzo powstrzyma ucieczkę z systemu, a wręcz przewiduję że Sony zacznie tracić - to dobrze widać po rynku apsc gdzie mimo trąbienia jaki to ten format jest dla nich ważny i jak cudowny jest jeden wspólny bagnet dla FF i APSC - praktycznie na wszystkich liczących się rynkach oddali pole Canonowi.
    Jak tam uważasz.

Ale moim zdaniem, Canonowi należy się oklep za odstawianie takiej maniany. Bo ja jeszcze rozumiem, ze lepszej matrycy po prostu NIE UMIEJĄ zrobić. Biedni oni. Ale już w przypadku stabilizacji to jest perfidna janusza zagrywka, aby promować ten swój IS w szkłach. A użytkownicy niech cierpią.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Ale już w przypadku stabilizacji to jest perfidna janusza zagrywka, aby promować ten swój IS w szkłach. A użytkownicy niech cierpią.
    a jesli ktos juz ma stabilizacje w kluczowych obiektywach (i sobie ja chwali za skutecznosc dzialania przy dluzszych ogniskowych)?

czy brak podnoszacego koszty i awaryjnosc (wiec w sumie tez koszty) ukladu IS, musi dla niego byc wada?
    www albo tez flickr

Strona 143 z 366 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153193243 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów