To może być główny "powód/cel", ale IMO z pewnością to jest główny atut tej oferty![]()
To może być główny "powód/cel", ale IMO z pewnością to jest główny atut tej oferty![]()
Cichy przytoczył cele systemu EOS R z Canon pl, ja wstawiam te z Canon USA
"system EOS R został stworzony dla twórców filmowych, którzy wymagają wysokiej jakości, pełnoklatkowego czujnika i doskonałej ergonomii. Mocowanie obiektywu o średnicy 54 mm umożliwia zastosowanie obiektywów RF z dużymi elementami tylnymi, a konstrukcja bez lustra zbliża je do czujnika, zapewniając jasne, ostre i kompaktowe kształty obiektywów. 12-pinowe złącze elektroniczne zapewnia szybką komunikację między aparatem i obiektywem, co ułatwia wszechstronny i wydajny system. Nowe mocowanie RF zachowuje tę samą, dużą średnicę 54 mm, co obecne mocowanie Canon EF, ale dzięki konstrukcji lustrzanej aparatu EOS R tylna soczewka może być znacznie bliżej płaszczyzny obrazu. To połączenie otwiera wiele możliwości. Tylny element obiektywów RF może mieć większą średnicę, co poprawia jakość obrazu w narożnikach i zewnętrznych krawędziach ramki. Większe elementy tylne oznaczają, że elementy przednie mogą być mniejsze, co oznacza mniej mocne załamywanie i zginanie promieni świetlnych w soczewce, zwiększając wydajność optyczną. Co najważniejsze, system EOS R otwiera drzwi do przyszłości. Zapewnia większą swobodę i elastyczność w projektowaniu obiektywów, umożliwiając jaśniejsze obiektywy w bardziej zwartych formach niż wcześniej."
No nie wiem
RF 50/1.2 ma średnice filtra 77mm a EF 50/1.2 - 72mm
RF 24-105/4 - 77mm, a EF 24-105/4 - też 77mm
Z innej beczki - czy EOS R to taki EOS 5D, i za rok powstanie jakiś okrojony EOS R jak np. EOS 6D?
patrzac na pierwsze sample jakosc optyczna RF 50/1.2 robi temu EF 50/1.2 z d* jesien sredniowiecza. wiec moze byc wlasnie ta czesc: "To połączenie otwiera wiele możliwości. Tylny element obiektywów RF może mieć większą średnicę, co poprawia jakość obrazu w narożnikach i zewnętrznych krawędziach ramki"
pozyjemy zobaczymy. akurat czemu jak czemu ale EF 24-105/4 nie da sie zarzucic nadmiernej jakosci optycznej w rogach kadru ponizej 35mm (te szkla w ogole nie powinny sie zaczynac przed 32mm, bo 24mm to jest skandal a 28mm rzutem na tasme kwalifikuje sie do uczciwej jakosci)
ale 6D w jakim sensie? tania pelna klatka dla entuzjasty? czy aparat dla amatorskiego landszafciarza lub podroznika?
w obu przypadkach nie widze specjalnie racji bytu. tani to system RF przez najblizsze 5 lat nie bedzie. a z punktu widzenia landszafciarza i podroznika... osobiscie tego nie widze. w kategorii landszaft dyskusje zamyka dla mnie argument EF 16-35/4, a w kategorii podroz: zywotnosc baterii i GPS. chociaz, nie powiem, RF 35/1.8 bedzie w przyszlosci fajnym atutem dla podroznika (jak juz zalety R przyslonia jego wady)
GPS (doświadczenia własne)
Technologia "GPS ze smartfonu" jest opanowana, działa doskonale.
Są opóźnienia gdy aparat włącza się z OFF, jakieś 1.5 - 2.0s wynikające z "dogadywania" się Bluetooth.
Kilka dni używania, wiele wył/zał aparatu, geotagowanie 'chodzi" bezawaryjnie/bezobsługowo
Usunięty GPS z ML bo pobiera dużo energii.
Wyszły już pierwsze smartfony z dwuzakresowym GPS (chip BCM 47755) które (ponoć) znacznie zwiększają dokładność wyznaczanie pozycji ale co ważniejsze (ponoć) mniej się gubią w warunkach ulic z wysokimi budynkami.
Trzeba poczekać czy warto przy zakupie nowego smartfona uzależniać wybór od istnienia tego chipu.
obiektywy Z
Z natury rzeczy nie będą nigdy smukłe ani lekkie ani więc tanie
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-09-2018 o 10:12
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
W Sony GPS przez BT działa dobrze o ile używasz telefonu z Androidem.
Dla mnie z przyczyn bezpieczeństwa to jest rozwiązanie nieakceptowalne. Używalność tego rozwiązania z telefonem na iOS jest prawie zerowa.
Wszystkie telefony od kilku lat mają już GPS'a pracującego na GPS/GLONASS a za chwilę dołączy do nich Galileo o ile EU nie wyda całej kasy przeznaczonej na satelity na przywracanie demokracji w Polsce ;-)
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
-ale EOS R nie wykorzystuje całego pełnoklatkowego czujnika w swojej najwyższej filmowej jakości 4K.
Co do RF 50/1.2 -to tak.
W RF 24-105/4 na 24mm jest poprawiony tylko sam róg klatki -i to nieznaczne.
Odsyłam do Canon EOS R system white paper pdf https://downloads.canon.com/nw/camer...hite_paper.pdf gdzie jest porównanie mtf z istniejącymi obiektywami.
a to szkoda.
MTF sa teoretyczne, w praktyce moze to roznie wygladac, tak ze poczekajmy na realne, obiektywne testy. prawda jest taka, ze w EF 24-105/4 mkI najszerszy kat byl mizerny i jego rogi prezentowaly paskudny upadek optyczny. mkII cos tu poprawil, jesli tu jest lepiej, to to bedzie akceptowalny kit-zoom![]()
Canon pozytywnie zaskoczył, ale dwa sloty to już mogli dac ^^.
AF też na papierze bije konkurencje. Ciekawe czy air-remote od profoto będzie działać bez aktualizacji.
Prostuję - przytoczyłem definicję jednego z poprzednich bezlusterkowców, bo teraz, jak sądzę idea się zmieniła
Ja tego nie kupuję. Mniej, dużo mniej zdjęć na baterii, częściej trzeba będzie czyścić matrycę, koszmarnie drogie szkła, brak znamion sprzętu dla profesjonalisty (jeden slot SD, ogromny crop 1,8 dla 4k), mniej poręczny korpus, a wcale nie lżejszy razem z obiektywem. Dla samego 50L chyba nie warto, 28-70 imponujące, ale dla kogo ? Lepszy efekt uzyskamy dwoma jaśniejszymi stałkami, a będzie dużo taniej i o wiele lżej.
--- Kolejny post ---
PS.
Dopiero teraz zauważyłem, że nie ma nic poniżej 24mm...
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 06-09-2018 o 09:10
O obiektywach wiem prawie wszystko
Dostałem też e-maila od Canon Europe i tam piszą tak:
"SZYBSZY AUTOFOKUS GWARANTUJĄCY OPTYMALNĄ PRACĘ
Dzięki zastosowaniu 12 złączy pionierskie mocowanie obiektywu dostarcza więcej mocy do obiektywów i umożliwia szybką komunikację pomiędzy aparatem i obiektywem. Przekłada się to na szybko reagujący AF, gdy jest to potrzebne, a także na cyfrową optymalizację obiektywu w czasie rzeczywistym, która skutkuje jeszcze lepszymi parametrami optycznymi."