Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12208

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]

Zamieszczone przez jinks Zobacz wpis
    Oby bokeh był bardziej w kierunku (przynajmniej) ef50/1.4 niż 1.8stm i bez tego wysuwającego się tubusu
    oby bokeh byl jak EF-M 32/1.4. miedzy 1.4 a 1.8 STM to ja nie wiem czy jest o co sie klocic, oba sa takie sobie...

EF-M 32/1.4 :
    www albo tez flickr

Komentarz

• Photointo
      Bywalec
      • 2017
      • 210

Piękny bokeh, myślę o tym szkle. Na razie używam naleśnika 2.0 i bardzo go lubię ale brakuje trochę głębi. A tak w ogóle to obiektyw ef-m 22mm 2.0 mnie zadziwia - małe to, lekkie, z przodu szkła na niecały centymetr a robi tak ostre zdjęcia na 2.0... To chyba ta przewaga bezlustra w kwestii konstrukcji obiektywów i ich ostrości/wagi/wielkości (tylko czemu nowa 50'ka 1.2 jest taka duża!?).
      Ostatnio edytowany przez Photointo; 57918.
      EOS R | RF 24-105

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3397

14 lutego https://www.canonwatch.com/canons-ne...cement-feb-14/
        CANON’S NEXT EOS R MODEL IS ENTRY LEVEL, COSTS $1600, AND HAS ONE CARD SLOT, ANNOUNCEMENT FEB 14
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• mirror
          Pełne uzależnienie
          • 2018
          • 1511

słyszałem ze nastawiają sie na rozbudowane funkcje video - 4K 15fps z cropem 2.7 - dla mnie bomba bo obiektywy od nikona 1 juz mam i brakuje mi tylko adaptera.

ale jak już pisałem tani korpus jest potrzebny - 8200PLN na początek
          Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4080

Zrobią dwa sloty, usuną ten gładzik i kupuje R w ciemno.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4592

Zamieszczone przez zdebik Zobacz wpis
              Zrobią dwa sloty, usuną ten gładzik i kupuje R w ciemno.
              Jakich korzyści oczekujesz w wyniku usuniecia gładzika?
              Pytam poważnie bo używam go bardzo często.
              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• szandor
                Uzależniony
                • 2005
                • 624

Zamieszczone przez marfot Zobacz wpis
                Mnie akurat gładzik wk....a.
                Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• swallow77
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 322

Zamieszczone przez szandor Zobacz wpis
                  Pod gładzika podłączyłem wyświetlanie on/off poziomnicy (prawy koniec) oraz wyswietlanie on/off histogramu (lewy koniec). Przypadkowe zmienianie nastaw było faktycznie denerwujące.

Pozdrawiam!
                  wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• szandor
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 624

Zamieszczone przez swallow77 Zobacz wpis
                    Pod gładzika podłączyłem wyświetlanie on/off poziomnicy (prawy koniec) oraz wyswietlanie on/off histogramu (lewy koniec). Przypadkowe zmienianie nastaw było faktycznie denerwujące.

Pozdrawiam!
                    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
                    Serdeczne dzięki, nareszcie widzę w miarę sensowne wykorzystanie tego wynalazku.
                    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4080

Wolę tylne koło jak w 5'kach.

Btw w 5d3 tylne koło jest dotykowe, ale chyba niewiele osób o tym wie.
                      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4592

Zamieszczone przez zdebik Zobacz wpis
                        Wolę tylne koło jak w 5'kach.
                        Chyba do tylnego koła i joysticka w wydaniu 5D nie ma powrotu w ML.
                        Miałem Joya w 5DII - można nim było wybrać dowolne niedziałające pole AF albo środkowe ledwo działające

Do gładzika przypisałem metodę AF bo jest kilka pozycji do wyboru i czymś to trzeba zrealizować.
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3397

Za optycznymi:
                          "Mówi się, że EOS RP nie będzie jedynym pełnoklatkowym bezlusterkowcem Canona, który mamy poznać w tym roku. Podobno producent szykuje też premierę bardziej zaawansowanego modelu wyposażonego w dwa sloty kart pamięci (jednym z nich będzie SD) i tradycyjny dżojstik, który ma pojawić się w miejscu dotykowego paska."

BTW - przy dobrych wiatrach pod koniec roku można się spodziewać dużej wyprzedaży obecnych R-ek po wejściu na rynek obiecanego korpusu profi R z dwoma slotami i tradycyjnym dżojstikiem Wrócę do tego postu w grudniu

--- Kolejny post ---

Chyba do tylnego koła i joysticka w wydaniu 5D nie ma powrotu w ML.
                          Nieznane są przemyślenia i końcowe wyroki konstruktorów w C po analizie pierwszej R-ki Się okaże zaniedługo Mnie się nie spieszy...
                          Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1511

wszystko to fajne jest i na pewno robi zdjęcia, skoro nawet matryce umieszczane kiedyś w 7D znajdują swoich piewców i wielbicieli to z pewnościa nie będzie gorzej z RP ba będzie o niebo lepiej, ale na ten moment to ja już matrycę podobna do tej co to będzie w RP mam, jestem w miarę zadowolony i nie mam żadnego powodu kupować następnej takiej samej bo autostrad używam do dojechania w ciekawe miejsce, a nie do fotografowania natomiast R ma nadal pewien potencjal do przekonania mnie - przy odpowiedniej cenie nie powiem nie.

i ciekawe jak ten RP wpłynie na rynek APSC

moim zdaniem ciekawy rumors to ten o patencie na BSI z dpaf - pytanie kiedy to się zmaterializuje

Canon continues to work on new sensor designs based on the patents we’ve seen over the last year or so. This patent covers a lot of things, most notably a backside illuminated sensor, or more commonly known as BSI. Canon News writes:  (USPTO 20190035827)  Much has been made over Sony’s BSI (back side illuminated) sensors, and I’m […]
                            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• szandor
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 624

Przyjechał do mnie obiektyw RF 35 miałem, zamiar zastąpić nim EF 35 IS. Robię zdjęcia głównie w podróży, więc, chciałem zyskać na wymiarach, wadze i jakości. Czy tak się stało:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 35 mm.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 105,1 KB
ID: 2087564

trochę tak, bo zyskałem 140 g i trochę długości 24 mm = dł. adaptera. Natomiast na jakości chyba nie (taki szybki test, niekoniecznie porządnie zrobiony):

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: RF vs EF 35 mm.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 163,0 KB
ID: 2087563

Co mi się nie podoba w RF 35.
                              Głównie to że, podczas ostrzenia obiektyw zmienia swoją długość. Z przodu wysuwa się na kilkanaście mm napędzany w dodatku mechanizmem STM, boję się, że to może być podatne na uszkodzenia i będzie pracowało jak odkurzacz.
                              Nie ma dedykowanej osłony przeciw słonecznej, a jej mocowanie przewidziano ca pomocą połączenia gwintowego tego od filtra.
                              Wg mnie taka sama niedoróbka jak R-ka.
                              Ostatnio edytowany przez szandor; 3107.

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4592

Co mi się nie podoba w RF 35.
                                Głównie to że, podczas ostrzenia obiektyw zmienia swoją długość. Z przodu wysuwa się na kilkanaście mm napędzany w dodatku mechanizmem STM, boję się, że to może być podatne na uszkodzenia i będzie pracowało jak odkurzacz.
                                Nie ma dedykowanej osłony przeciw słonecznej, a jej mocowanie przewidziano ca pomocą połączenia gwintowego tego od filtra.
                                Wg mnie taka sama niedoróbka jak R-ka.
                                Kurcze, myślałem o takiej samej zamianie. Nie potrzebuję makro wcale ale brak adaptera, lepszy IS, cisza, może i bokeh jakoś do mnie przemawiały.
                                Z tą osłoną to rzeczywiście coś niebywałego. Może pojawią się jakieś mocowane do tego pierścionka do flasha.
                                Przy normalnych odległościach np. 1,5m do nieskończoności to duży jest ten wysuw?

Komentarz

Pracuję...
                                X