To raczej nie jest wielkie zaskoczenie. Innowacja technologiczna nie polega na wyrzuceniu lustra z lustrzanki za cenę dorobienia nowych, cięższych i droższych obiektywów. Innowacja jest tam, gdzie statystyczny Pawlak telefonem wykona lepsze zdjęcia niż aparatem za kilka tysięcy euro. Myślę, że i Canon i Nikon chciały jednak do tego zmierzchu fotografii opartej o wymienne obiektywy i body dotrwać do końca. Faktem jest, że sony marketingiem zmusiło ich do wyrzucenia lustra. Natomiast to nie jest żadna świetlana przyszłość fotografii. Za całkiem niedługi czas kupując lustrzankę czy ML z obiektywami będziemy musieli z przyczyn finansowych dywagować pomiędzy tym sprzętem, a kupnem nowego samochodu z salonu. Liderami tego rynku będą nadal Canon i Nikon (chyba, że Sony w końcu zdecyduje się na ten zakup), z tym że rynek z rynku zamieni się w ryneczek. Każdego roku natomiast sprzedawać będą się miliony coraz lepszych urządzeń mobilnych z coraz doskonalszymi systemami rejestracji obrazu. Tak, tak Panie i Panowie - fotografia w rozumieniu dzisiejszym za chwilę stanie się drogim i niszowym hobby. Posiadacz body z wymiennymi obiektywami będzie kimś na miarę audiofila. I nie będzie miało żadnego znaczenia, czy ma lustro czy bez (będą dysputy typu czy lepszy jest wzmacniacz lampowy, czy nie, ale tylko w gronie fotograficznych popaprańców). Oczywiście zostanie rynek profesjonalny, ale niekoniecznie mam tu na myśli fotografowanie po weselach.
Nie ma to nic wspólnego z premierami Canona i Nikona, tylko z premierami Samsunga, Huawei i innych mi/sri i apple.
Ująłeś sedno tego problemu - ludzie chcą mniejszych rozmiarów aparatów i obiektywów, mniejszej wagi, odchylanych dotykowych ekranów, szybkiego zgrywania na telefon - w tym kierunku powinny iść bezlustra i tu wg mnie nie ma rozróżnienia między amatorów a pro - wiadomo, że aparaty i obiektywy dla pro będą cięższe i większe ale sorry, bez przesady! Canon robi jakieś monstrualne potwory cięższe niż w lustrzankach, ich eos r wcale nie jest taki kompaktowy. Widać oni tego jeszcze nie czują. Dużo bliżej jest tu Sony - ma mniejsze i lżejsze szkła. Ja osobiści jeśli mam wybierać między mniejszym i lżejszym szkłem z trochę gorszą optyką a ogromnym i ciężkim z lepszą to wybieram to pierwsze bo "najlepszy aparat to ten który masz przy sobie".
Canon zapowiedział zrobienie obiektywu RF 14-24 1.4. SERIO? Fajnie, że zrobicie jako pierwsi taki obiektyw. Już nie tak fajnie, że pewnie będzie on bardzo ciężki, duży i cholernie drogi. Dla kogo taki obiektyw?
Ostatnio edytowane przez Photointo ; 08-03-2019 o 11:09
W pełni się z tym zgadzam, co więcej uważam to za pozytywne zjawisko. Może fotografia odzyska dawny blask. Może będzie szansa zobaczyć porządne zdjęcia a nie przedzierać się przez zalew fotośmieci.
W wielu miejscach świata, coraz trudniej zrobić normalne zdjęcie, bo zewsząd atakują tysiące zombie z kompaktami i innym tanim sprzętem.
Zombie ze smarfonem jest szybsze (bo nie męczy się z ustawieniami) i mniej przeszkadza. Zresztą coraz częściej zakaz selfie sticków, więc zniechęceni brakiem szerokiego kąta mniej focą.
Także kurczący się rynek który musi zarabiać marżą a nie wolumenem, dla mnie w to graj.
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
i będą efekty - małe matryce pójdą do wora pierwsze - im mniejsza różnica między matrycą w aparacie a matrycą w iphonie tym szybciej - ostatni korpus firmy to totalna pomyłka - nie widzę targetu dla tego korpusu (poza ambasadorem) - szkoda bo system (od strony dizajnu) mi się podoba
https://www.diyphotography.net/olymp...t-reports-say/
ale oczywiście ambasadorzy będą śpiewać swoją pieśń do końca
--- Kolejny post ---
jak ktoś głownie foci nocne niebo to pewnie kupi (jak będzie dobry optycznie) bo taka jasność zrobi różnicę - nie wszyscy oczekują standardowych ogniskowych - trzba kupować dobre obiektywy (najlepsze na jakie cie stać) w zakresie który jest kluczowy dla twoich zdjęć w innych zakresach ogniskowych można mieć dziurę![]()
Ostatnio edytowane przez mirror ; 08-03-2019 o 11:30
Spadek dotyczy też bezluster. W mniejszym stopniu ale też. Sony ma powody do obaw, przyjdą chude czasy dla nich jeśli chodzi o dział foto.
Być może 43 ale apsc wcale nie musi iść do kosza. Tu relacja wielkości do jakości jest bardzo dobra i jeszcze trochę potrwa zanim smarkfony osiągną taką jakość - szczególnie w kwestii optyki. Zresztą jak rozmawiam ze znajomymi z branży nazwijmy to telefonicznej - tu też jest pewne spowolnienie zarówno w kwestii technologii jak i sprzedaży.
Ja mam wrażenie że strategia Canona polegająca na wypuszczaniu coraz bardziej wypasionych szkieł (póki co kompletnie nieosiąganych w telefonach czy w wielu innych systemach jest bardzo przemyślana i sensowna. Zainwestowali w ostatniej dekadzie ogromne pieniądze w R&D działu optyki i moim zdaniem jest to bardzo dobry kierunek w obecnej sytuacji.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-03-2019 o 14:29
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tak przedstawia się porównanie DR mojego S7 i M50:
http://www.photonstophotos.net/Chart...y%20S7(IMX260)
Setki postów na CB dotyczy 1EV różnicy między systemami a tu mamy 4EV jak byk na wszystkich ISO. I ludziska to kupują bez zająknienia.
Ludzie mają gdzieś teoretyczną jakość fotek. Moi znajomi, którzy przez wiele lat mieli lustrzanki i zmieniali je co jakiś czas teraz zarzucili to w diabły. Dotyczy to Nikona (2 przypadki), Canona (2 przypadki) i Sony (1 przypadek). Powód ten sam: marne efekty w ciemniejszych pomieszczeniach - tu gdzie teoretycznie DSLR miażdży smartfona. Nikomu się nie chce obrabiać fotek, wyciągać cieni, dopracowywać świateł. Nie chce się taszczyć godzinami sprzętu, który nie daje natychmiastowej przewagi nad smartfonem. Kolega przywiózł z poważnej wycieczki kilkaset zdjęć z ogromnym paprochem na matrycy i zarzeka się, że to ostatni raz taszczył tego bubla.
Sprzedaż spadnie do poziomu liczby poważniejszych amatorów i pro.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Nie zrozumiałeś albo ja zbytnio uprościłem wypowiedź. Ja pisałem o tych dla których jakość smartfona to zdecydowanie za mało i że dla wielu osób apsc da zupełnie akceptowalną jakość przy rozsądnym rozmiarze zarówno aparatu jak i optyki. Tak poniekąd jest u mnie. Oczywiście że to wszystko dąży do niszy ale po prostu nie uważam że w tej niszy nie będzie miejsca na mniejsze formaty niż FF.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-03-2019 o 20:23
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
https://www.canonrumors.com/canons-p...ext-month-cr2/
Ciekawe czy się sprawdzi.
Ciekawostką jest też to, że podobno te same obiektywy z mocowaniem PL nie dają takiego kontrastu i ostrości jak EFy...
Kapitan Wagner