Cena z gripem i adapterem 1300$ już potwierdzona.
Cena z gripem i adapterem 1300$ już potwierdzona.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
nie, to chyba nie tak...
dla mnie ten aparat jest przykladem ostrego cynizmu Canona. i nie, nie takiego zwyklego wyrachowania (robienia sprzetu pokastrowanego o minimalnym koszcie R&D), ktore rozumiem. tylko cynicznego rzucenia produktu, ktory zwyczajnie nie jest gotowy. w znaczeniu szerszego ekosystemu. RP to jest korpus, ktory nie jest ani tani ani wypasiony fiuczerowo, a przede wszystkim nie ma specjalnie co do niego zapiac. RF 35/1.8 czy EF 50 (STM badz f/1.4) i EF 24 i 28 IS przez adapter to sa jedyne szkla odpowiednie gabarytowo i przy tym sensowne optycznie (dla kogos kto wydaje jakies 1400 EUR na korpus!)
jak wyjdziemy w wieksze szkla (EF i "wszystkie trzy" RF) to z miejsca robi sie ergonomia Sony - paczka od fajek dokrecona do wiaderka. RP ma uchwyt wielkosci Rebela, co mozna przelknac w budzetowym aparaciku za 400 EUR (jak 750D czy 800D) ale tu mowimy o sprzecie w cenie bez mala 6D mkII!?
nie no, nie czuje sie urazony, to ja zaczalem
ja po prostu patrze na to jak na korpus wyceniony na starcie w okolicach zapewne 1400 EUR, czyli nie cos co kupuje sie do kompletu z kitem za 100 EUR, tylko jako skladnik wiekszego ekosystemu. i nie widze gdzie, przy obecnej ofercie szkiel RF i EF (tu zapewnie juz docelowej ofercie), on jest dla przecietnego odbiorcy lepszym wyborem od chocby 6D mkII. maly rozmiar i waga samego korpusu to jest tylko element wiekszej ukladanki, na ktora sklada sie torba/plecak foto. a w tym wypadku dla calosciowej zawartosci tej torby akurat ta zaleta RP ma umiarkowane znaczenie (poza tymi osobami, ktorym jeden 35/1.8 czy EF 50/1.8 wystarczy).
juz nie rozpisuje sie o tym, ze szokuje mnie caly ten "shut up and take my money" w wykonaniu "internetow" - tych samych ktore 1,5 roku temu zamordowaly lepszy funkcjonalnie aparat o tej samej matrycy... ale tego tez nie ogarniam. chyba po prostu ludzie sa bardzo spragnieniu nowego medialnego gadzetu i na nim musi pisac Canon![]()
Co do ekosystemu. Są w nim body lepsze i gorsze, nie wiem co cie dziwi. Cena? Nowośc - bezlustro będzie (jest) droższe od analogicznej lustrzanki. O ile można mówić o równorzędnym sprzecie, bo jednak sie tak trochę mijają w mozliwościach/parametrach.
W canonie nie ma nic gorszego od 6Dmk2 - taka prawda (mówimy o FF), w bezlustrach najgorszy jest RF. Ja tu piszę oczywistości.
Poziom cen - tanio to już było. Dobre puszki będą kosztowały ponad 10.000 zł
Plenero-warsztaty z Ninoveronem (i mną) w Chorwacji, aktowo-portretowo, 5-11 maja, zapraszam
Wątek czasowo zamknięty.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner