Strona 234 z 274 PierwszyPierwszy ... 134184224232233234235236244 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 331 do 2 340 z 2731

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Niestety jestem w podobnej sytuacji.
    R wystarcza mi w zupełności, pixeli dość.
    Kupiłem RF 14-35 żeby się coś działo ale EF 16-35 też robił robotę.
    Dokupiłem RF 24-105 też dla zabawy - nie miałem nigdy spacerzooma.
    Może podmienię EF70-300L na RF100-500 do krajobrazu - super szkło, fociłem nim trochę na próbę.
    No ale to wszystko już jest w sklepach...
    Na nic nie czekam.
    Ja właśnie podziwiam ludzi których ogranicza sprzęt z półki semi pro i potrzebują czegoś lepszego aby robić lepsze zdjęcia. Jeszcze tele rozumiem (600/4, 800/5.6, 1200/5.6). Chciałabym pójść do sklepu, pik, pin i już robię lepsze zdjęcia...

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Mam wrażenie że dałeś się omamić internetowym trolom od pseudofotografii których fotografia polega na kręceniu filmików na YT i rozmoawianiu o sprzecie.
    Ja tu bardziej widzę jak co poniektórzy kompletnie odkleili się od rzeczywistości z uporem próbując przeżyć za wszelką cenę w bunkrze z natywnymi szkłami jednego producenta Naprawdę bawi mnie to, że czegokolwiek szukam to muszę przebierać w kilku różnych wersjach rozmaitych producentów i nie jestem zdany na łaskę Pana jedynego słusznego systemu.

Z córką ostatnio szukaliśmy małego i lekkiego szkła 24 mm z f/1.8 z AF do jej A7MII oraz pod follow focus do gimbala Zhiyun Crane 2 i zwróciliśmy uwagę m.in. na serię V-AF 24mm T1.9.

Szukając ogniskowej 24mm z f/1.8 + AF w małej lekkiej obudowie mogliśmy przebierać w pięciu świetnych konstrukcjach:
    Samyang AF 24 mm f/1.8 FE
    Samyang Sony E V-AF 24mm T1.9 FE
    SIGMA Obiektyw C 24/2 DG DN Sony-E I-SERIES
    Sonnar T* E 24 mm F1.8 ZA
    Viltrox Sony E AF 24mm f/1.8

ps.
    Wesołych Świąt!
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-04-2023 o 13:07
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez RobertoM Zobacz posta
    Koronny argument wszystkich obrońców jedynej słusznej marki to oczywiście jest przejściówka
    W sumie są tez lustrzanki wiec nie ma sensu kupować ml
    zawsze czytałem na forum że przejściówki to ogromna zaleta ze do sony można przez przejściówkę podpiąć wszystko nawet canona i jest fantastycznie
    jak canon dał doskonale działającą przejściówke do EF to nastąpiła zmiana narracji nagle przejściówki stały się niedobre

przejściówka EF-RF pozwala na łagodne (i łagodne finansowo ) przejście na bezlustro, można używać równolegle luster i bezluster, a nawet analogowych luster na tej samej dobrej optyce, naszej ulubionej firmie udało się zachować ciągłość, dodatkowo optyka EF na bezlustrach canona pracuje lepiej niż na lustrzankach więc jeśli potrzebujesz bezlustra (lepsza matryca, filmowanie, IBIS) to kupujesz bezlustro i uzywasz takiej optyki jaką masz - same zalety jest tanio i dobrze.
    EOS 3, 5D, R5

Wszystko się zgadza. Sam mam ef135l podpięty pod R.
    Jednak uważam, że przejściówka nie jest lekarstwem na brak podstawowej optyki.
    Taki rf85mm 1.8 powinien już dawno wyjść. Niby jest wersja f2 ale niestety ma brzydkie rozmycia a jako portretowka 85ka przede wszystkim w tym aspekcie powinna błyszczeć.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że się za obiektywami nie rozglądam, ale- gdybym się rozglądał, to bym chciał mieć wybór, a istotniejszą cechą od jasności jest dla mnie bokeh, czyli charakter rozmycia.

EOS 550D, a obiektyw... na co stawiacie?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2154-5-BW.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	6,94 MB
ID:	11735
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Koronny argument wszystkich obrońców jedynej słusznej marki to oczywiście jest przejściówka
    Korony argument ludzi co nie umieją w zdjęcia - zmiennie system na taki co ma dostępne 150 szkieł ( stać mnie na 3 najtańsze) i na pewno będę robił je lepiej. Tylko jeden minus trzeba podpisywać zdjecia że to sony bo inaczej kazdy ma to gdzieś. Baletnicy rąbek u spódnicy...
    Co jest złego w używaniu przejściówki? Serio pytam. I jak je rozróżnić?

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    zawsze czytałem na forum że przejściówki to ogromna zaleta ze do sony można przez przejściówkę podpiąć wszystko nawet canona i jest fantastycznie
    jak canon dał doskonale działającą przejściówke do EF to nastąpiła zmiana narracji nagle przejściówki stały się niedobre
    w którym roku to czytałeś..

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Koronny argument tych, co ml nie mieli w ręku. Jest sens. Choćby tylko ze względu na AF.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Korony argument ludzi co nie umieją w zdjęcia - zmiennie system na taki co ma dostępne 150 szkieł ( stać mnie na 3 najtańsze) i na pewno będę robił je lepiej.
    Mając dostęp do znakomitej optyki kilkunastu różnych producentów naprawdę można zrobić lepsze foty , wybierając np. świetną Sigmę Art 85 mm f/1.4 DG DN zamiast miotać się w zamkniętym systemie canona między wyborem natywnych szkieł: RF 85 mm f/1.2 za 13.000 zł i RF 85 mm f/2.0 za 2.600 zł albo kombinować z adapterem EF/RF za 600 zł + EF 85 mm f/1.4L IS USM za 8.000 zł. I na końcu kupić Samyanga RF 85 mm f/1.4 za 2.600 zł (używanego , bo nowych już nie ma w sprzedaży przez politykę canona nie udostępniania bagnetu RF firmom zewnętrznym).

Ale co ja tam wiem

Co jest złego w używaniu przejściówki? Serio pytam. I jak je rozróżnić?
    Serio pytasz, czy sobie jaja robisz?

Po lewej Sigma Art 85 mm f/1.4 HSM podpięta przez adapter EF/RF do Canona R6 ___________________ Po prawej Sigma Art 85 mm f/1.4 DG DN podpięta pod A7 III

Nazwa:	c vs s adapter.png
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	861,4 KB
ID:	11737
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-04-2023 o 15:48
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Mając dostęp do znakomitej optyki kilkunastu różnych producentów naprawdę można zrobić lepsze foty , wybierając np. świetną Sigmę Art 85 mm f/1.4 DG DN zamiast miotać się między wyborem RF 85 mm f/1.2 za 13.000 zł i RF 85 mm f/2.0 za 2.600 zł.

Ale co ja tam wiem

Serio pytasz, czy sobie jaja robisz?

Po lewej Sigma Art 85 mm f/1.4 HSM podpięta przez adapter EF/RF do Canona R6 ___________________ Po prawej Sigma Art 85 mm f/1.4 DG DN podpięta pod A7 III

Nazwa:	c vs s adapter.png
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	861,4 KB
ID:	11737
    Nie neguje zalet dostępu do większej ilości sprzętu, nie neguje też różnicy w wielkości czy wadze szkieł pod dslr + przejściówka vs szkła pod ml ale...

Mówienie, że w przypadku systemu C są ograniczenia w robieniu lepszych fot jest śmieszne. Ten mega wybór obiektywów nie przekłada się ani na lepsze kadrowanie, lepsze wyczucie czasu, lepsze patrzenie na świat. Może dla zastosowań gdzie 90% to jest fotografia techniczna ma to znaczenie ale to nie jest cała fotografia. Jak to się udało, że kiedyś powstawały genialne i ikoniczne zdjęcia, robione na sprzęcie mające poziom dzisiejszych komórek?

Ps. To już offtop będzie, każdy ma swoją drogę fotograficzna ale czasem zamiast zmieniać obiektywy i aparaty jak rękawiczki lepiej jest pójść na dobrą wystawę czy pooglądać dobre zdjęcia i nauczyć się czegoś z nich. Warto też posłuchać innych jak je robią...
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 08-04-2023 o 15:49

Strona 234 z 274 PierwszyPierwszy ... 134184224232233234235236244 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów