linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Chyba zanosi sie ,że Nikoniarze będą go mieli... i kto wie,czy nie bedzie to jakieś odbicie dla Nikona,bo Tamron ma dla FE sporo ciekawych i tanich szkieł. Wiadomo,że ktoś kto siedział w lustrzankach Canona metodą ewolucji przechodzi na Canonowskie bezlustra,ale całkiem nowy amator foto jak porówna ceny,to na zdrowy rozsądek Sony kusi najbardziej.
Ale co mówią?
A Minoltę pamiętasz? Przecież oni mieli niemal 30% rynku foto. Wzrosty Sony nie wzięły się znikąd. Pomijam innowacje, technologie i siłę marketingu tej firmy.
Obecnie tendencja jest taka, że umiera fotografia amatorska - ta na najniższej półce. To widać i producenci to muszą brać pod uwagę. Inne działania byłyby na szkodę spółki.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Bo leżeli i kwiczeli w segmencie luster. Ktoś wpadł na pomysł rewolucji w fotografii tempem innym niż Canon nikon ( kosmetyczne zmiany co 2-3 lata). Wypuścili coś nowego na co czekała cała masa ludzi. Małe lekkie szybkie tanie i nowym systemem Af. Wpakowali matrycę o takiej jakości że canon mógł siedzieć i płakać tylko. Wiedzieli że muszą to zrobić mega szybko bo konkurencja nie będzie spała. Udało się.
Dziś wygląda to tak. Nie masz kasy kupujesz body SONY i szkła 3rd party. Masz kasę kupujesz co chcesz
Mnie tylko zastanawia kto kupi takiego 50 1.2 GM mając do wyboru Sigmę za połowę ceny. Wróć. Mnie ciekawi sprzedaż szkieł sony przy tak dużej konkurencji producentów optyki do ich aparatów.
Zobaczcie ile tracą ( cns) kasy na chińskich tanich lampach. Przecież trzeba upaść na głowę aby kupować lampy systemowe a dalej je produkują i to coraz bardziej w chorych cenach.
#Robert - czyżbyś chciał przewidzieć przyszłość? Czyli Sony też zamknie się na innych producentów?Canon już to zrobił...
))
Tj Sony nie wiem na jakim jest etapie, czy nadal buduje rynek, czy uznał, że już ma dość zdobywania klientów i teraz czas na zwiększenie zysków (jak to Canon). W każdej chwili Sony też może się zamknąć, choć pewnie musieliby zmienić bagnet.
Ostatnio edytowane przez mystek ; 11-03-2023 o 14:52
Hahaha nie nie chcęwystarczy tu takich na forum
Tylko mnie ciekawi ile im się sprzedaje szkieł w stosunku do zamienników.
Dziś sobie uświadomiłem, że miałem eLki od 24 do 85mm Jak zaczynałem to marzyłem o tym komplecie. Marzenie zrealizowane. Każde szkło miało unikalny look. Nie był to obrazek pozbawiony wad, ale jednak unikalny. No i konkurencji wewnątrz systemowej nie było praktycznie. Dopiero Sigmy ART w zasadzie nadawały się do konkurowania z elkami. Dziś w sony różnica jakości jest w parametrach na papierze a rozróżnienie sigmy od sony graniczy z cudem.
No ciekaw jestem ile chajsu na tym tracą. Sigma ostra pijawa jednak jest. Najpierw ssała artami z EF teraz ssie FE![]()
Nie pomijaj marketingu.
Próbkę marketingu Canona mieliśmy w postaci słynnego artykułu "na zlecenie Canon Polska".Nikon też nie lepszy.
Mając naprzeciw potentata medialnego z potężnym marketingiem te firmy już poległy.
Psiarnia rozpuszczona po wszystkich forach kąsa i obszczekuje każdy pozytywny post zadowolonego użytkownika: "Albo jesteś debilem zmanipulowanym przez marketing albo opłaca cię Canon".
Jak ktoś się odszczeknie to dostaje bana ( u nas np. fret, Eberloth).
"Niezależnym testerom" 30 min po premierze R5 zapłonęły w rękach masowo korpusy podczas nagrywania 8k. Na komendę mocodawcy.
Bez jaj, z tym się nie wygra techniką, ceną i czym tam jeszcze...
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Zgadzam się w 100% z tym co piszesz. Gdy weszła pierwsza Rka to recenzje były tak nieprzychylne że przez 2 lata nie mogłem podjąć decyzji o zmianie lustra na Rke. Aż pewnego razu miałem okazję tym pofocic. Od razu w poniedziałek poleciałem i szybko kupiłem Rke. Był to najlepszy ruch jaki mogłem zrobić.
Z drugiej strony miałem też okazję testować a7iii z Sigmą 35/1.2. No sami sobie odpowiedzcie, marzenie testerów .. Nie napisze tu wiele bo nie warto, wystarczylo mi zobaczyć te rawy powyżej iso 100, nie chce dziękuję. No i Canon miodzio leży w ręku, sama przyjemność focenia, dźwięk migawki, wszystko jak należy. A7iii trzaska tą migawką że aż przykro, gorzej niż było w 6d.
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 11-03-2023 o 17:40
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||