Miłego dniamoja www
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To było dla mnie bardzo logiczne, rozsądne i ekonomicznie uzasadnione. Wiadomo, że Sigma wejdzie w R a chwilę później w Nikon Z.
Początkowo będą to stare szkła (ładnie mi stare - ARTy sa nadal the best) plus te co zrobili na ML Sony.
Zastanawiam się tylko czy będą chceli walczyć z topowymi szkłami Canona 1,2 konstruując obiektywy specjalnie na dziury większe niż ma Sony (Canon R, Nikon Z). To mnie ciekawi.
Mi nie chodzi o polepszenie już bardzo dobrej optyki tylko o wymiary i pewną poręczność tych szkieł. Jednak z adapterem obiektywy są niepotrzebnie wydłużone a ciężar przeniesiony do przodu.
Miłego dniamoja www
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sukcesem Sigmy MZ byłyby tanie zoomy pod mocowanie RF typu 28-75 mm f/2.8 (taki, jak Tamron zrobił dla pod bagnet FE) a nawet f/4 aby zmniejszyć rozmiary i wagę zestawu z aparatem. Amator kuszący się na RP będzie raczej szukał czegoś w rodzaju 24-120 mm f/4,0 IS, albo 35-150 mm F/2.8-4 IS (https://www.tamron.eu/lenses/35-150mm-f28-4-di-vc-osd/), co w większości przypadków całkowicie wystarczy na amatorskie użytkowanie podróżniczo-wakacyjne. Naleśniki są piękne i super, ale to znowu szkła dla konkretnego odbiorcy zafiksowanego na miniaturyzacji zestawu a nie na jego uniwersalności. Jeśli pójdą w MISIE na wzór szkieł systemowych RF to znowu amatorzy "taniej pełnej klatki" na tym nie skorzystają a ja mówiąc szczerze nie widzę sensu powielania tego, co Canon ma już w ofercie zapodając pancerne 2 kilowe Arty Sigmy z przyspawanym adapterem - to będzie porażka.
Ostatnio edytowane przez candar ; 20-11-2019 o 23:41
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Pojawia się szansa na bardziej budżetowe szkła RF.
https://www.canonrumors.com/patent-l...f-16-35mm-f-4/
Kapitan Wagner
20/2 byłby bardzo sympatyczny. Może Tokina jeszcze zaskoczy i wejdzie w RF ze swoim FirinemDo lustra kusiłaby dwudziestka Art, do eRki jednak jak wyżej, chciałoby się coś mniejszego, z masą skupioną bliżej body.
1300D → 80D + R
10-400/1.4-6.3Canony, Sigmy, Tamrony...
Ciekawe. Korpus hybrydowy - interesujące jak chcą to rozwiązać?
CR2 - więc może rzeczywiście coś dłubią...
https://www.canonrumors.com/an-ef-rf...the-works-cr2/
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez candar ; 02-12-2019 o 16:40
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com