Cena z gripem i adapterem 1300$ już potwierdzona.
Cena z gripem i adapterem 1300$ już potwierdzona.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
nie, to chyba nie tak...
dla mnie ten aparat jest przykladem ostrego cynizmu Canona. i nie, nie takiego zwyklego wyrachowania (robienia sprzetu pokastrowanego o minimalnym koszcie R&D), ktore rozumiem. tylko cynicznego rzucenia produktu, ktory zwyczajnie nie jest gotowy. w znaczeniu szerszego ekosystemu. RP to jest korpus, ktory nie jest ani tani ani wypasiony fiuczerowo, a przede wszystkim nie ma specjalnie co do niego zapiac. RF 35/1.8 czy EF 50 (STM badz f/1.4) i EF 24 i 28 IS przez adapter to sa jedyne szkla odpowiednie gabarytowo i przy tym sensowne optycznie (dla kogos kto wydaje jakies 1400 EUR na korpus!)
jak wyjdziemy w wieksze szkla (EF i "wszystkie trzy" RF) to z miejsca robi sie ergonomia Sony - paczka od fajek dokrecona do wiaderka. RP ma uchwyt wielkosci Rebela, co mozna przelknac w budzetowym aparaciku za 400 EUR (jak 750D czy 800D) ale tu mowimy o sprzecie w cenie bez mala 6D mkII!?
nie no, nie czuje sie urazony, to ja zaczalem
ja po prostu patrze na to jak na korpus wyceniony na starcie w okolicach zapewne 1400 EUR, czyli nie cos co kupuje sie do kompletu z kitem za 100 EUR, tylko jako skladnik wiekszego ekosystemu. i nie widze gdzie, przy obecnej ofercie szkiel RF i EF (tu zapewnie juz docelowej ofercie), on jest dla przecietnego odbiorcy lepszym wyborem od chocby 6D mkII. maly rozmiar i waga samego korpusu to jest tylko element wiekszej ukladanki, na ktora sklada sie torba/plecak foto. a w tym wypadku dla calosciowej zawartosci tej torby akurat ta zaleta RP ma umiarkowane znaczenie (poza tymi osobami, ktorym jeden 35/1.8 czy EF 50/1.8 wystarczy).
juz nie rozpisuje sie o tym, ze szokuje mnie caly ten "shut up and take my money" w wykonaniu "internetow" - tych samych ktore 1,5 roku temu zamordowaly lepszy funkcjonalnie aparat o tej samej matrycy... ale tego tez nie ogarniam. chyba po prostu ludzie sa bardzo spragnieniu nowego medialnego gadzetu i na nim musi pisac Canon![]()
Co do ekosystemu. Są w nim body lepsze i gorsze, nie wiem co cie dziwi. Cena? Nowośc - bezlustro będzie (jest) droższe od analogicznej lustrzanki. O ile można mówić o równorzędnym sprzecie, bo jednak sie tak trochę mijają w mozliwościach/parametrach.
W canonie nie ma nic gorszego od 6Dmk2 - taka prawda (mówimy o FF), w bezlustrach najgorszy jest RF. Ja tu piszę oczywistości.
Poziom cen - tanio to już było. Dobre puszki będą kosztowały ponad 10.000 zł
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Nie, ogólnie dla bardzo dużej części ludzi bezlustra są bardziej intuicyjne - szczególnie pod względem AF. Tu myślę będzie największa przewaga/zaleta RP w stosunku do 6D. Ja mając do wyboru zakup taniego FF już dslra bym nie kupił. I to nawet zakładając użytkowanie częściowo nazwijmy to profesjonalne. A że nadal 6DmkII będzie się sprzedawał - to na pewno. Ciekawe jaką Canon będzie prowadził politykę cenową tych aparatów. Bo jak spojrzeć na eMki to cena RP może szybko polecieć w dół a to jak wiadomo potrafi uczynić cuda - nawet w przypadku body które internety ogłoszą jako wyjątkowo beznadziejne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Korpusu canona, którego okrzyknięto beznadziejnym raczej nie było a przynajmniej nie kojarzę takowego
Ale na pewno istniał i funkcjonował obiektyw canona zwany „denkiem od słoika” EF 38-76/4,5-5,6 https://fotodinoza.blogspot.com/2014...rom-mitow.html
BTW - https://www.canon-board.info/threads...rsze-obiektywy
Ostatnio edytowane przez candar ; 21-02-2019 o 19:54
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Oj, tu się mylisz i to bardzo. Sam pamiętam tutaj te "analizy" jak to 5DmkII nic nie wnosi i jest do d... Nawet ktoś gdzieś wypisywał że zdjęcia ze starej 5-tki są bardziej szczegółowe
. Także ja raczej takiej sytuacji nie pamiętam.
Ze świeżych spraw to eMki zostały zjechane wzdłuż i w szerz po czym jak ich cena zjechała to ciężko znaleźć kogoś kto takiej "zatyczki" sobie nie sprawił. Zresztą nie wypieram się..... ja też początkowo uważałem kupowanie M za absurd.....
Dlatego uważam że cena jest rzeczą zupełnie kluczową, a cała reszta to kwestia naszej zgody na kompromis. Przy tym u Canona jest jednak coś takiego że nawet badziewny korpus daje przyjemność z obsługi i przyzwoity obrazek. Pewnie w tym tkwi sekret popularności tej marki.
Kapitan Wagner
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)