"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Acha...Zamieszczone przez mirror
Znaczy używanie szkiełek canona z mocowaniem FL/FD i EF nie zawiera się w ramach użytkownika systemu canona ??? Użytkownikiem systemu jest wyłącznie ten, który używa puszek z logo canona ?
A niby po co ktoś miałby wydawać 12.000 PLN na 5D IV jeśli za 4.000 PLN (używane 3.500 PLN) kupi A7 II z wszystkim co potrzebne i nawet dużo więcej ?
Bo jest związany łańcuchem z systemem ? Bo bez logo canona na korpusie będzie robił gorsze foty ? Bo klienci będą kręcić nosem na mały aparat ?
Jasne - najlepiej kupić EOSa R za 11.000 PLN + szkiełko 50 mm za kolejne 11.000. Czyli wydać 22.000 PLN na bezlustro z 50-tką zamiast 4.000 PLN na puszkę Sony na której z powodzeniem można używać dowolnych szkieł canona.
Czekam tylko na logiczne uzasadnienie, że EOSem R w zestawie z 50-tką łącznie za 22.000 PLN PLN fotograf zrobi się lepsze zdjęcia od zestawu za 6.000 PLN - A7 II + 50 mm (porównujemy bezlustra!)
.
Oczywiście zakładam, że wszyscy piszący są fotografami zawodowymi zarabiającymi na zdjęciach każdego m-ca nie mniej niż 30.000 PLN i te 16.000 PLN różnicy w cenie zestawów to dla nich pikuś.
Ostatnio edytowane przez candar ; 14-10-2018 o 09:12
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
jeżeli używasz obiektywów canona w obcym systemie to moim zdaniem świadczy tylko o słabości obcego systemu i doskonałości optyki canona
--- Kolejny post ---
a co tu uzasadniać - każdy kupuje to co lubi - zawodowiec kieruje się rachunkiem ekonomicznym, a my amatorzy oczekujemy wysokiej jakości obrazka dlatego jako amator nie używam np. c50/1.4 a sigmę S50Agdyby 90% mojej fotografii obracała się wokół zdjęć jakie robię S50A to nowe 50mm byłoby w moim zakresie zainteresowań (potrzeby w zakresie innych szkieł miałbym mniejsze - takie na dwie stałki i wsio) - hobby albo lepiej powiedzieć pasja wymaga nakładów i nakłady te nie wynikają z rachunku ekonomicznego bo taki w przypadku amatora nie istnieje.
Widzę, że dzisiaj masz dyżur oświeconego na tym forum (poprzedni mają urlop?)
Hmm, znam kilka osób co są w stanie zrobić "lepsze" zdjęcie camera obscura z pudełka, dziurki i kawałka papieru foto - koszt poniżej 100 zł (lustra nie ma)No i co teraz?
ps. czy "konwertyci" muszą się jakość dowartościowywać?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No jasne. Pisanie o tym, że nie miałem zamiaru ładować kasy w kolejną (jedenastą) puszkę canona to "SONY krucjata".
Interesujące jest założenie, że użytkownicy tego forum "wydali kupę kasy" na sprzęt canona, które oznacza możliwość wyłącznego wychwalania tego sprzętu na tym forum.
A to Polska właśnie i kraina PIS-u. Fakt, zapomniałem o tym. Przepraszam urażonych, że śmiem w jakikolwiek sposób obrażać uczucia religijne osób, które wydały wydały " kupę kasy" na swoje piękne lustrzanki albowiem wielbią one swoje sprzęty rano i wieczorem.
Nie za bardzo mam czas. Właśnie wróciłem z sesji i po drodze minąłem kilka ślubnych sesji. Muszę przejrzeć, obrobić i odesłać A Wy czas macie na jałowe dyskusje?Zamieszczone przez Kolekcjoner
ps. na osłodę dodam, że dwóch ślubniaków, których mijałem obwieszonych było 5D III i IV z 70-200 f/2.8 L USM IS.
ps.2
potestuję pod koniec m-ca EOSa R, wyrobię sobie własne zdanie w tym temacie i obaczymy.
Ostatnio edytowane przez candar ; 14-10-2018 o 17:34
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Niejednokrotnie pisałem, że posiadanie Sony wzbudza agresję. Co wyżej widać. Chłopie ogarnij się, bo większego bełkotu już dawno tu nie było, a wstawka o Polsce PiSu jest już kompletnym idiotyzmem z Twojej strony.