https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Pytanie jakimi kategoriami będzie się kierował kupujący profi i amator...
W 2019 może pojawić się już kolejna IV generacja serii A7, która już w obecnej III wyprzedza sensor z 5D IV a my tu wracamy do starego przestarzałego technologicznie sensora z 6D, który ma się nijak do obecnych na rynku sensorów (6D vs 6D II https://petapixel.com/2017/08/14/can...se-comparison/.
Nie zapominałbym również o premierze Lumixa S1 i S1R, które wejdą na rynek w 2019 i jeśli się potwierdzą zapowiedzi to nawet obecny R będzie dla nich niewielką konkurencją. A co dopiero jego okrojona wersja.
Nie stawiałbym zakładów, że jakikolwiek ślubniak i profi zdecyduje się zmienić dobry DSLR z dowolnego systemu na nijaką okrojoną z możliwości puszkę systemu canon R.
Ostatnio edytowane przez candar ; 21-10-2018 o 18:05
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ale niby czemu ma spadać ? Co chwilę widzę kogoś biegającego z 6D i 6DII na szyiJest popyt i jest podaż
A w ogóle ktoś z użytkowników 6D mark II czytał wcześniej testy ? https://petapixel.com/2017/08/14/can...se-comparison/
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Może się pojawić, ale się nie pojawiPoważnie
Poza tym, w którym miejscu jest ta różnica pomiędzy sensorem z 5d4 a Sony A73. Chyba nie chodzi o wykresy PhotonsToPhoto czy DXO? Pomijalna sprawa.
Skąd szkła do tego systemu? Od Leica czy od Sigmy?
To zależy czego używa dotychczas. Wielu używa starszych 5d czy 6d czy nawet fuji.
--- Kolejny post ---
Więc chyba udzieliłeś sobie najlepszej odpowiedzi na pytanie odnośnie miejsca na rynku 6d2/okrojonego Eos R. Ten biznes nie polega na porównywaniu wykresów...
Czytasz czasem post na który odpowiadasz, czy tylko nabijasz literki w klawiaturę ?
Pisałem o nowej entry lever R z matrycą z 6D, który ujrzy światło dzienne w 2019 według zapowiedzi canona.
Dla wielu osób puszka to tylko zakrętka do szkła i adaptery to kwestia czasu. BTW - seria R bez adaptera na szkła EF nie istnieje praktycznie.
No i ?
I jesteś pewien, że osoba mająca słabą i szumiącą matrycę w 5D i 6D zmieni lustrzankę na EOSa R enty level (bo o tym pisałem wcześniej) z taką samą matrycą za 2x większą kasę ? A użytkownik Fuji ze świetną matrycą X-Trans CMOS III będzie wolał kupić coś gorszego i mniej funkcjonalnego ?
No fakt, ja akurat robię zdjęcia w przeciwieństwie do osób porównujących wykresy w sieci![]()
Nie sądzę że za dwa lata sytuacja zmieni się jakoś dramatycznie, a co do wymienionych szkieł to to jest zupełnie inna sprawa niż tele. Tu krótki rejestr daje wymierne korzyści.
Ale jaki to będzie miało sens biznesowy? Umówmy się takich szkieł byle amator nie kupi, a profi lub entuzjasta do czego je podepnie? To jest skazywanie się na jakąś totalną niszę. Działanie zupełnie nie w stylu Canona. Na dodatek zysk z tego że szkło będzie krótsze o 2 cm - rzeczywiście przy tych gabarytach różnica rozstrzygająca.
Jeśli kieruje się zdrowym rozsądkiem, a nie wykresami to wybierze racjonalnie. Przede wszystkim z punktu widzenia szkieł jakie może podpiąć bez protez które może czasem działają....
Chyba żartujesz. To jest system póki co wirtualny. Porównujesz coś czego tak na prawdę nie ma z czymś do czego jest ponad 80 szkieł systemowych wśród których jest kilka których nie ma nigdzie indziej...
Jako dodatkowe body do posiadanej szklarni może kupić wielu.
Jeśli chodzi o R /ileś tam/ nazwijmy roboczo R6 to ja widzę przede wszystkim okrojenie z ergonomii. Wywalenie wizjera (może jako dodatek wzorem z M6), ogólne zmniejszenie wymiarów i gabarytów. I wtedy może być to stosunkowo tani bezlusterkowiec FF nie zagrażający 6D.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-10-2018 o 18:39
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Niektórym one protezy całkiem dobrze działająNawet jeśli posądzani przez innych o brak "zdrowego rozsądku" i "nieracjonalny wybór"
System EOS R jest na razie również jakby wirtualnyPraktycznie bez adaptera na szkła EF nie istnieje (tak nawiasem pisząc widzę małą sprzeczność z krytyką używania szkieł EF przez adapter z puszkami innych systemów w pierwszym zdaniu (one protezy)
Różnica taka, że szkła EF z onymi "protezami" również działają w przeciwieństwie do sygnałów iż w systemie R nie działa optyka pozasystemowa.
I mocno podziwiam osoby, które w ciemno kupiły produkt zaraz po premierzeWielki szacun! serio!
Z pewnościąOby tylko nie przejechali się jak co poniektórzy na premierze aparatu Yashica Y35 https://fotoblogia.pl/12988,yashica-...e-nie-ma-konca
Jasne, jasne. Gorszy wizjer, okrojenie z ergonomii, stara matryca z 6D. Oczywiście, że taki okrojony R nie zagrozi 6D. W zasadzie niczemu innemu nie zagrozi bo na rynku jest A7II z IBIS, dużo lepszą matrycą i nieokrojonymi możliwościami za 4.000 zł (używane za 3k - 3,5k zł). Trzeba będzie być mocno zapatrzonym w logo canona aby kupić okrojone entry level R za (stawiam ca 7k zł na starcie![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 21-10-2018 o 19:10