i: jeden slot na kartę, dość wolno się zbiera, efekt blackout migawki
Póki co nie byłem zmuszony używać drugiej karty, to jest chyba bardziej dla prosów żeby mieli backup, ale R nie jest w takim razie sprzętem dla nich.
Jedyne co próbowałem zrobić z 2 kartami w R6 i co działa niestety tylko przy pierwszym użyciu, to ustawienie żeby na 1 karcie zapisywały się foty, a na 2 video. Niestety za drugim użyciem wszystko znów zapisuje się na 1 karcie. Nie wiem co jest nie tak..
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-03-2023 o 02:19
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tez nie kumam tego wątku- pakowanie się w szklarnie.
Szklarnie można budować pod RF, body można wymienić na dowolne i w dowolnym momencie. Baza pod RF już będzie.
Kolega tez nie wymienił nic lepszego w tym budżecie.
Ja np jestem zachwycony wizjerem, który jest bdb, a to nie jest takie oczywiste dzisiaj.
Ja natomiast wręcz przeciwnie. W używanym przeze mnie ML (w stopce info) odrzuca mnie wizjer i LCD, menu oraz design puszki lekko zalatuje lego. Jednak znakomita jakość zdjęć, DR rekompensuje mi z nawiązką właśnie te wspomniane wyżej nieoczywistościBodaj już 10 lat temu wyrosłem z tego, aby "zachwycać się wizjerem" oraz LCD i ekranikami dookoła puszki
Aparat ma służyć do robienia zdjęć, telefon ma dzwonić a czajnik gotować wodę
--- Kolejny post ---
Co najmniej 5 razy miałem problem z kartą (w którymś momencie wywalało komunikat o błędzie zapisu i konieczności formatowania karty!). Krótko pisząc dla niedzielnego pstrykacza u cioci na imieninach zapis na jedną kartę i utrata całego materiału niczym nie skutkuje.
Ale, ale !!!! W przypadku gdy utrata materiału może grozić zawałem fotografa i koniecznością poinformowania o tym zleceniodawcy/odbiorcy N I E W Y O B R A Ż A M sobie, aby nie nagrywać równolegle materiału na dwie karty, aby mieć 100% pewność poprawnego zapisu każdej wykonanej klatki.
Po wtóre niezbędny jest drugi aparat bo jak wiadomo rzeczy martwe lubią się uceglać w najmniej spodziewanych momentach i nie się na to żadnego wpływu.
@cauchy No to zdecydowanie coś źle robisz (bo ja nagrywam zdjęcia i filmy symultanicznie na obu kartach) i do tego robisz to niezgodnie z instrukcją od Canona R6: Wybieranie kart do zapisu/odtwarzania NA OBU KARTACH MUSI SIĘ NAGRYWAĆ DOKŁADNIE TEN SAM MATERIAŁ. U siebie w aparacie mam ustawienie "nagrywanie jednoczesne" a u Ciebie to pewnie będzie "Zapis wielokrotny" (Każde wykonane zdjęcie jest nagrywane na kartę Karta 1 lub Karta 2 z taką samą jakością obrazu, Dla każdego nagrania, na karcie Karta 1 i Karta 2 nagrywany jest ten sam film.)
Ostatnio edytowane przez candar ; 23-03-2023 o 20:06
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
mnie też na dzień dobry również odrzucił wizjer (a dokładniej kolorystyka świata jaki pokazywał) ale w końcu coś tam poustwiałem i widać w nim prawie tak samo jak bez wizjera (znaczy gołym okiem) - natomiast do jakości obrazu w wizierze R5 nie mam pytań jest lepiej niż dobrze
co do dwóch kart to po krótkim czasie używania uważam że implementacja tego w R5 jest błędna albo gorzej - dwie karty różnych typów to pomyłka w projekcie - powinny być dwa sloty cfexpress, ale ja jestem amatorem i nie potrzebuję zapisywać tego samego na dwóch kartach jeśli już to potrzebuję oddzielić video od zdjęć, niby mogę to zrobić ale zdecydowanie wolałbym dwa cfexpressy (mimo że mam sporo kart sd)
EOS 3, 5D, R5
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner