Strona 218 z 274 PierwszyPierwszy ... 118168208216217218219220228268 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 171 do 2 180 z 2731

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No czyli jednak wróżby. Bez konkretnych danych które obawiam się zna tylko producent wysuwanie takich tez jest bez sensu, bo wnioski z tego mogą być dowolne.

...a co do kolorów, rawów i tego co kto z nich i jak osiąga to to jest dyskusja wyłącznie o tym co sie komu podoba i z czym się mu lepiej pracuje. Powoływanie się na kolejna autorytety jedynie rozmywa sprawę, bo jednak póki co najważniejszy jest warsztat twórczy, a nie narzędzie - podkreślam póki co - nie wiadomo w końcu dokąd zmierza ta autostrada ....
    Aparaty z serii M ponoć sprzedawały i sprzedają się świetnie, ale trudno się przekonać, ja by się mogły jeszcze lepiej sprzedawać, gdyby rozszerzyć ofertę optyki. Póki co to właśnie producenci niezależni rozszerzyli ofertę optyki EF-M robiąc obiektywy jasne, które Canon olał.

Dla masowego odbiorcy o małych wymaganiach, który najczęściej pozostaje przy obiektywie kitowym, system M pewnie jest atrakcyjny, ale gdyby go porównać do tego, co oferuje m4/3 u Olympusa i Panasonica razem, z całą dostępną optyką, to wygląda to mizernie.

Seria z mocowaniem RF-S spokojnie mogłaby być dalej serią M i być atrakcyjna właśnie przez istnienie wszelkiej optyki EF-M.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Aparaty z serii M ponoć sprzedawały i sprzedają się świetnie, ale trudno się przekonać, ja by się mogły jeszcze lepiej sprzedawać, gdyby rozszerzyć ofertę optyki. Póki co to właśnie producenci niezależni rozszerzyli ofertę optyki EF-M robiąc obiektywy jasne, które Canon olał.

Dla masowego odbiorcy o małych wymaganiach, który najczęściej pozostaje przy obiektywie kitowym, system M pewnie jest atrakcyjny, ale gdyby go porównać do tego, co oferuje m4/3 u Olympusa i Panasonica razem, z całą dostępną optyką, to wygląda to mizernie.

Seria z mocowaniem RF-S spokojnie mogłaby być dalej serią M i być atrakcyjna właśnie przez istnienie wszelkiej optyki EF-M.
    Biorąc pod uwagę jakieś zawoalowane informacje w wywiadach z różnymi oficjelami to apsc umiera i producenci po prostu robią coś na przetrwanie. Nie na tyle żeby te systemy zdechły ale nie na tyle też żeby się zbyt dużo nad tym napracować = wydać na to za dużo kasy. Taka polityka jest już niestety od dłuższego czasu. Inna rzecz że póki co jeszcze to się trzyma czego najlepszym dowodem są ostatnie premiery. Sam jestem ciekaw jak to się potoczy ale osobiście przychylam się do tezy że jeszcze kilka lat i nowego sprzętu apsc już się nie kupi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Lublin

Biorąc pod uwagę jakieś zawoalowane informacje w wywiadach z różnymi oficjelami to apsc umiera i producenci po prostu robią coś na przetrwanie. Nie na tyle żeby te systemy zdechły ale nie na tyle też żeby się zbyt dużo nad tym napracować = wydać na to za dużo kasy. Taka polityka jest już niestety od dłuższego czasu. Inna rzecz że póki co jeszcze to się trzyma czego najlepszym dowodem są ostatnie premiery. Sam jestem ciekaw jak to się potoczy ale osobiście przychylam się do tezy że jeszcze kilka lat i nowego sprzętu apsc już się nie kupi.
    Czy w tej Twojej tezie zawiera się założenie, że Olympusa szlag trafi zupełnie, Panas zostanie tylko przy FF, a Fuji tylko przy średnim formacie, bo APS-C zastąpią smartfony, a JP będzie objeżdżał świat na białym koniu z S35 w łapie?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

nie no, chodzi o tych co maja FF i mogliby dawac APSC jako opcje drugiego body czy tez opcje tanszego zestawu z tym samym procesorem obrazu (kolorami). Nikona, Canona, Sony. mozna tu dopisac i Pentaksa, ale nie robmy sobie jaj z pogrzebu

firmy ktorej maja tylko mala klatke (jak Oly), badz zupelnie inny bagnet (Panas) badz tez wiekszy przeskok (Fuji) beda dalej klepac APSC wkladajac w to jakis wysilek w zaleznosci od wagi tej malej matrycy dla ich woluminu sprzedazy. czyli niekoniecznie Panas, ale Fuji i Oly to na pewno
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Czy w tej Twojej tezie zawiera się założenie, że Olympusa szlag trafi zupełnie, Panas zostanie tylko przy FF, a Fuji tylko przy średnim formacie, bo APS-C zastąpią smartfony, a JP będzie objeżdżał świat na białym koniu z S35 w łapie?
    Tylko ostatni punkt tej przepowiedni jest niepewny. Reszta jest w trakcie realizacji.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Z czasem tak. Przy czym być może Fuji ostanie się dłużej. To bardzo duża firma, stworzyli fajny system, mają stabilny kilkuprocentowy udział w rynku i pewnie łatwo nie odpuszczą. Oly ma nowego właściciela i obawiam się że to likwidator. Panas ma zupełnie inną sytuację i pewnie po angielsku zakończą przygodę z małą klatką.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Lublin

Z czasem tak. Przy czym być może Fuji ostanie się dłużej. To bardzo duża firma, stworzyli fajny system, mają stabilny kilkuprocentowy udział w rynku i pewnie łatwo nie odpuszczą. Oly ma nowego właściciela i obawiam się że to likwidator. Panas ma zupełnie inną sytuację i pewnie po angielsku zakończą przygodę z małą klatką.
    To co ja będę musiał wtedy kupować? Canona?! Chyba żartujesz

Pełne uzależnienie

kupisz se nowiuśkiego canona fulframe z matrycą 100Mpikseli i ustawisz na stale na cropa i wszyscy będą zadowoleni - będzie to symulacja modelu z połową matrycy w czterokrotnie większej cenie ale i tak będziesz miał mniej megapikseli niż jp w s35 no i nie będziesz miał stałki? zooma? (sam nie wiem co to) tele 2300mm no może jak ci AI dogeneruje pikseli to po przeliczeniach przebijesz Janowy s35
    aparaty z połową matrycy umarły w 2005 roku tylko nie wszyscy to zauważyli
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 13-03-2023 o 00:03
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

No ale czy Twoje sprzety , ze stopki przestały działać albo na to się zanosi ?
    Canon 6d jest aparatem który tak szybko się nie podda raczej, byłem miałem to wiem
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 13-03-2023 o 07:43
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    No ale czy Twoje sprzety , ze stopki przestały działać albo na to się zanosi ?
    Canon 6d jest aparatem który tak szybko się nie podda raczej, byłem miałem to wiem
    Dlatego też moje plany zakupowe póki co niczego nie obejmują. Ostatnie podejście do nowinki Canona R10 zakończyło się fiaskiem, a testy na Optycznych obu modeli- R7 i R10- potwierdziły moje spostrzeżenie, że skuteczność ich AF jest żenująca.

Udało się Canonowi obalić mit o bezbłędności AF w bezlusterkowcach, bo rozrzut trafień jest haniebny, a mnie interesuje ostrość bezwzględna, a nie względna, czyli taka sobie. Co z tego, że ponoć aparaty dobrze śledzą i ustawiają ostrość na obiekty w ruchu, skoro zdecydowana większość kadrów jest statycznych?

Oczywiście, robią też ostre zdjęcia, ale nikt mi nie pokazuje serii 30 klatek, ile z nich jest ostrych, i jak to się ma do skuteczności osiąganej przez moje lustrzanki.

Wypasiony R5 za walizkę pieniędzy ma w kropie ca 18 Mp, ale kto dzisiaj by kupił APS-C z matrycą 18 Mp?! Wg mnie optimum to 24 Mp, a więcej, to już przesada, i proszenie się o zdjęcia i nieostre, i bardziej zaszumione.

Ergonomia R7 i R10 jest fabrycznie zubożona przez niemożność podpięcia gripów, a te mam i do C 550D, i do 80D, a z kolei 7D II sam jest już tak ciężki, że go dociążać nie trzeba, ale właśnie jego masa pięknie się zgrywa z 100-400L II i dużo wygodniej się operuje takim zestawem, niż z przypiętą wydmuszką w stylu R10. Statystycznie ca 80% zdjęć przyrodniczych ludzie robią z ręki, więc ta ergonomia ma znaczenie, a dla mnie kluczowe, bo ja robię tak praktycznie 100%.

Tak więc wśród korpusów Canona nic dla mnie póki co nie ma.

Strona 218 z 274 PierwszyPierwszy ... 118168208216217218219220228268 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów