"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Może zamknąć wątki o R5 i R6, tylko zrobić im w tytułach dopisek w rodzaju rozważania o R5 (i R6) , otworzyc nowe wątki z tytułami R5 w praktyce? Bo wątek o R5 ma 26 stron, a aparat jest dopiero od tej strony.
Można nawet już wydzielić pierwsze kilka postów ze starych wątków do nowych. Jak myślisz?
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Podobno w przeciągu miesiąca mają się ukazać
RF 100mm f/2.8L MACRO IS USM
RF 400mm f/2.8L IS USM
RF 600mm f/4L IS USM
| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |
A cena?
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
SA Control to do precyzyjnego dostrajania odleglosci ostrzenia?
cena... jak to sie u nas na wsi mowi: tanio to juz byloobstawiam 1200 EUR za to 100 macro... a zdjecia z tego 60MPix (czy ile tam by nie bylio pierdylionow megapikseli) R1 wyjasnia po co jest ten 100 macro a nie jakis plebejski RF 24-105/4. podejrzewam, ze przy takiej gestosci to i 24-70/2 (jakkolwiek abstrakcyjna bylaby tegoz uzytecznosc) setka makro zrobi z d* jesien sredniowiecza...
w sumie ciesze sie, za wszystkie te 30 osob, ktorym taka rozdzielczosc optyczna sie przyda a nie chca kupowac (prawie)sredniego formatu. jak i za te 30.000 osob, ktore tymi 60Mpix bedzie sie onanizowac na ekranach 5K i potem pokazywac swoje fotki na insta...![]()
Wielu amatorów ma jakieś tam dwa systemy. Nie jestem pentalibem, ale chwalę sobie K-50 i lekkie, małe obiektywy tego systemu. Ostatni składany kit jest płaski jak naleśnik i optycznie świetny. Do tego kilka sigm i tamronów.
Jak canon za drogi i beee to można zrobić coś co sprawia satysfakcję innym sprzętem, a nie bez przerwy wylewać żale, że drogo i coś tam się nie podoba. Canon włożył wiele pracy i kasy aby zrobić coś prawie najlepszego i kompletnego. Jak chcesz używać najlepszego sprzętu to płać. Tylko czy efekty będą adekwatne...