"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
bo jak masz dwa RF-y i piec EF-ow, to w taki korpus R5 zakladasz kazde jak natywne. w R pierniczysz sie z jednym adapterem. mam M-ke, przerobilem, to sie nie nadaje do uzywania M albo EF. albo rybka albo pipka.
a taki korpus sam by sobie wykrywal co mu zalozyli i stosownie do tego dosuwalby/odsuwalby matryce. zadnych pierscieni psujacych sztywnosc polaczenia, nie tylko z kobylami pokroju 500/4 czy 400/2.8. cos dla majacych worek czerwonych paskow EF i chetnych sprobowac nowych RF.
lustra by przeciez nie bylo.
Ale co to za hybryda, to co proponujecie. Komplikowanie mechanizmu po to by wyeliminować przejściówkę. No i jak ta hybryda staje się lustrzanką?
Czyli hybryda to ma byc hybrydowe mocowanie? No raczej nie, ja nie widzę sensu. Likwidujemy mechanikę (lustro) by wprowadzic inną mechanikę do przesuwu matrycy? I to tylko po to by wyeliminować przejściówkę, która może być przyspawana do body R bez żadnych problemów z elementami ruchomymi?
To nie hybryda, to pomyłka![]()
Chodzi o to, żeby ludzie na całym świecie to szeroko linkowali i komentowali. Budowanie świadomości marki, seo marketing...i te sprawy. A żadnej hybrydy nie będzie![]()
Miłego dniamoja www
Jestem wrogiem przejściówek, bo nawet na pojedynczym bagnecie bywają problemy z kontaktowaniem styków. Więcej połączeń = gorzej.
Przejściówka na stałe to kompletny absurd, bo wtedy drugie mocowanie jest bezużyteczne i równie dobrze można od razu mieć korpus odpowiednim bagnetem. A jak chcemy używać drugiego, to wracamy do pierwszej linijki tego posta.
Co do "megakomplikacji" - w porównaniu ze stabilizacją matrycy rozwiązanie to jest wręcz trywialnie proste. Przesunięcie i zablokowanie w nowej pozycji. Żadnego ruchu w trakcie robienia zdjęcia i tylko jedna oś.
W takim cudaku musi być miejsce na odsunięcie matrycy
Robienie grubaśnego korpusu tylko po to, żeby pasowały różne obiektywy to absurd.
Jeżeli Canon rzeczywiście trwoni energię na ten idiotyzm to dramat![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200