#Leon - nie muszę nic studiować, tak mi się wydawało, ale tak mocne jest ciśnienie na lekki rower (wśród fanatyków rowerowania), że uznałem iż może o czymś nie wiem. Dlatego z całym szacunkiem, ale jeśli zrobię dwójkę i zjem 1 kanapkę mniej na śniadanie, to już mam z 400g zysku... którego i tak koniec końców nie odczuję. Albo jak zapomnę wziąć bidonu z wodą, to też już jest waga mniej
#Astf - przy większych prędkościach zazwyczaj ogranicza wiatr w twarz :P. Pesel nie jest wymówką.
#Cauchy - co do walki o każdy gram w rowerze, to wydaje mi się, że jest to już coś dla ultra prosów, czyli gość jest wyżyłowany do granic możliwości jak zawodnicy UFC na piątkowym ważeniu i dla nich +/- 300gramów na wyścigu 4-5 godzinnym (gdzie na mecie i tak biją się o centymetry :P) ma znaczenie (bo na tym dystansie 100-200km da to np zysku 5-10 sekund). Dla takich turystów jak pewnie większość z nas nie ma to większego znaczenia. Wystarczy, że właśnie wiatr nagle się zerwie i oszczędzanie 500 gramów nic nam nie daje. Albo światła nas zatrzymają i trzeba czekać.
PS: swoją drogą jeździliście z ciekawości "na kadencji"? Powiada się, że powinno się jeździć na kadencji 90-100. Szacun, jak ktoś jeździ amatorsko na 80. Ja próbowałem ostatnimi czasy, to wychodzi mi tak średnio 72 obroty.