dobrze nasmaruj
![]()
pzdr -
mazeno
Niby tak, ale w takie łożyska, podwójnie uszczelnione, nie pakuje się smarów wysokotemperaturowych, a grzanie całej dźwigienki aby podgrzać dwa łożyska na ich powierzchni styku ze sworzniem 15 mm wymaga czasu i jest ryzyko nie tylko rozwarstwienia sie smaru, ale także jego wytopienia, oraz ryzyko odpuszczenia powierzchni utwardzonych kulek i bieżni, bo nie ma kontroli nad temperaturą w miejscu stykania się elementów. Metal akumuluje ciepło i głębiej może być dużo wyższa temperatura, niż przy powierzchni. Opalarka to mało precyzyjne urządzenie do podgrzewania. Ona się sprawdza przy połączenaich gwintowych, ale do łożysk tocznych 2RS to raczej nie polecam.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Wszelki duch Pana Boga chwali! Witaj @atsf !!!![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Słusznie, ale zakładałem że w tym wypadku łożyska i tak były na zniszczenie.
Robiłem taki eksperyment przy ściąganiu koła pasowego z wału silnika, przy ostrożnym grzaniu nie uszkodziłem uzwojenia, o co się najbardziej bałem.
--- Kolejny post ---
A hamulce najlepiej smarem teflonowym - na 100% nie będą hałasować.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Mam V-brake więc prawie nie piszczą. Tobie chodzi o klocki na tarczy?
A ostatnio wymyśliłem oświetlenie pod power bank, fajna rzecz. Z przodem problemu nie było, gorzej z tyłem. Lampka pod USB spełnia swoją rolę, oczywiście wpakowana w klosz tylnej lampki. Wcześnie męczyłem się z klasycznym dynamo kręcącym się od opony. Deszcz i problem....
Podpowiesz konkretnie jak szukasz? Ja sprawdzam np teraz Frankfurt - różne kombinacje typu Rent a Bike, Bike Rental i podobne. Milion stron o rowerach miejskich we Frankfurcie, o tym jak fajnie tam mają rowerzyści, wypożyczalnie elektryków, czasem strony sklepów które wypożyczają ale na ich stronach nie ma o tym ani słowa, więc trzeba by dzwonić itpitd. W końcu znalazłem stronkę https://www.listnride.com/frankfurt gdzie już coś jest, no ale gravele np są aż dwa i to niewyględne. Co robię źle?
Ostatnio edytowane przez grissley ; 03-02-2025 o 19:06
PowerShot A720 IS
robię tak samo - google i bike rent, i wyświetla mi co i gdzie.. wszędzie gdzie byłem do tej pory nie było większych problemów - Gran Canaria, Teneryfa, Lanzarote, Majorka, Portugalia.. nie ma we Frankfurcie wypożyczalni żeby mieli jakąś normalną szoskę czy gravela?
a to np?
https://karlvondrais.de/community/rent/
nie mów mi, że Spec Aethos nie jest wyględny, to najładniejsza konstrukcja jaka się pojawiła w ostatnich latach![]()
To mi nie działa - ni pozwala wybrać dat i sprawdzić co jest dostępne i za ile. Ale będę szukał dalej na piechotę w takim razie, skoro nie ma tu jakichś patentów ani magicznych wyszukiwajek
Obstawiam, że we Frankfurcie miejsc gdzie można coś wypożyczyć jest sporo, po prostu mam kiepską efektywność wyszukiwania. Powalczę jeszcze do końca tygodnia. Najwyżej wypożyczę tego Marina Nicasio+ co znalazłem na listnride
...Jakby gdzieś Gianta Revolt X mieli na wypożyczenie - ależ bym ten rower chciał stestować...![]()
Ostatnio edytowane przez grissley ; 04-02-2025 o 02:18
PowerShot A720 IS