Strona 23 z 24 PierwszyPierwszy ... 1321222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 240

Wątek: Rowery - jeździcie?

Uzależniony

Domyślnie Odp: Rowery - jeździcie?

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    Jeżdżę! calusienki rok, dziennie ok 16 km. Chyba że przychodzi -20 i niżej to wtedy.... sam sobie próbuję udowodnić że dam radę. Już drugi (zapasowy) rower kupiłem bo ten pierwszy dostaje baty w zimie, nie wiem jak długo jeszcze wytrzyma. Unibike to naprawdę dobre rowery.....
    Ja też, A jak z okładzinami hamulcowymi Moje piszczą niemożebnie jesień-zima, ich wymiana o tej porze roku to krótki efekt. Masz jakiś patent?

Bywalec
    Miasto
    Muzkol

dobrze nasmaruj
    pzdr -
    mazeno

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Niby tak, ale w takie łożyska, podwójnie uszczelnione, nie pakuje się smarów wysokotemperaturowych, a grzanie całej dźwigienki aby podgrzać dwa łożyska na ich powierzchni styku ze sworzniem 15 mm wymaga czasu i jest ryzyko nie tylko rozwarstwienia sie smaru, ale także jego wytopienia, oraz ryzyko odpuszczenia powierzchni utwardzonych kulek i bieżni, bo nie ma kontroli nad temperaturą w miejscu stykania się elementów. Metal akumuluje ciepło i głębiej może być dużo wyższa temperatura, niż przy powierzchni. Opalarka to mało precyzyjne urządzenie do podgrzewania. Ona się sprawdza przy połączenaich gwintowych, ale do łożysk tocznych 2RS to raczej nie polecam.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Wszelki duch Pana Boga chwali! Witaj @atsf !!!
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Niby tak, ale w takie łożyska, podwójnie uszczelnione, nie pakuje się smarów wysokotemperaturowych, a grzanie całej dźwigienki aby podgrzać dwa łożyska na ich powierzchni styku ze sworzniem 15 mm wymaga czasu i jest ryzyko nie tylko rozwarstwienia sie smaru, ale także jego wytopienia, oraz ryzyko odpuszczenia powierzchni utwardzonych kulek i bieżni, bo nie ma kontroli nad temperaturą w miejscu stykania się elementów. Metal akumuluje ciepło i głębiej może być dużo wyższa temperatura, niż przy powierzchni. Opalarka to mało precyzyjne urządzenie do podgrzewania. Ona się sprawdza przy połączenaich gwintowych, ale do łożysk tocznych 2RS to raczej nie polecam.
    Słusznie, ale zakładałem że w tym wypadku łożyska i tak były na zniszczenie.
    Robiłem taki eksperyment przy ściąganiu koła pasowego z wału silnika, przy ostrożnym grzaniu nie uszkodziłem uzwojenia, o co się najbardziej bałem.

--- Kolejny post ---

A hamulce najlepiej smarem teflonowym - na 100% nie będą hałasować.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Ja też, A jak z okładzinami hamulcowymi Moje piszczą niemożebnie jesień-zima, ich wymiana o tej porze roku to krótki efekt. Masz jakiś patent?
    Mam V-brake więc prawie nie piszczą. Tobie chodzi o klocki na tarczy?
    A ostatnio wymyśliłem oświetlenie pod power bank, fajna rzecz. Z przodem problemu nie było, gorzej z tyłem. Lampka pod USB spełnia swoją rolę, oczywiście wpakowana w klosz tylnej lampki. Wcześnie męczyłem się z klasycznym dynamo kręcącym się od opony. Deszcz i problem....

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Mi sie do tej pory zawsze udawalo wypozyczac karbon przynajmniej na 11rz 105tce bez wiekszych problemow. Kanary kilka razy, Majorka, gravel w Portugalii na grxie.
    Podpowiesz konkretnie jak szukasz? Ja sprawdzam np teraz Frankfurt - różne kombinacje typu Rent a Bike, Bike Rental i podobne. Milion stron o rowerach miejskich we Frankfurcie, o tym jak fajnie tam mają rowerzyści, wypożyczalnie elektryków, czasem strony sklepów które wypożyczają ale na ich stronach nie ma o tym ani słowa, więc trzeba by dzwonić itpitd. W końcu znalazłem stronkę https://www.listnride.com/frankfurt gdzie już coś jest, no ale gravele np są aż dwa i to niewyględne. Co robię źle?
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 03-02-2025 o 19:06
    PowerShot A720 IS

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

robię tak samo - google i bike rent, i wyświetla mi co i gdzie.. wszędzie gdzie byłem do tej pory nie było większych problemów - Gran Canaria, Teneryfa, Lanzarote, Majorka, Portugalia.. nie ma we Frankfurcie wypożyczalni żeby mieli jakąś normalną szoskę czy gravela?
    a to np?
    https://karlvondrais.de/community/rent/

nie mów mi, że Spec Aethos nie jest wyględny, to najładniejsza konstrukcja jaka się pojawiła w ostatnich latach
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    To mi nie działa - ni pozwala wybrać dat i sprawdzić co jest dostępne i za ile. Ale będę szukał dalej na piechotę w takim razie, skoro nie ma tu jakichś patentów ani magicznych wyszukiwajek
    Obstawiam, że we Frankfurcie miejsc gdzie można coś wypożyczyć jest sporo, po prostu mam kiepską efektywność wyszukiwania. Powalczę jeszcze do końca tygodnia. Najwyżej wypożyczę tego Marina Nicasio+ co znalazłem na listnride

...Jakby gdzieś Gianta Revolt X mieli na wypożyczenie - ależ bym ten rower chciał stestować...
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 04-02-2025 o 02:18
    PowerShot A720 IS

Strona 23 z 24 PierwszyPierwszy ... 1321222324 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów