Cytat Zamieszczone przez lukasmaster
Poza tym moje pytanie jest na swój sposób indywidualne, gdyż dotyczy konkretnej puszki, konkretnego obiektywu oraz konkretnego kościoła. Tak więc jeszcze raz prosze o rady wszystkich, którzy mogliby mi w tej sprawie jakoś pomóc. Z góry dziękuję!
Prosisz o niemożliwe :-) Po pierwsze pewne reguły dotyczące fotografowania w kościele (bez znaczenia czy to jest komunia, ślub czy zwykła msza) są zupełnie niezależne od tego jaką puszką czy szkłem to focisz - bo to są reguły podstawowe i uniwersalne. Ale skoro chcesz konkretu to proszę: aparat w trybie M, czas 1/30, przesłona np. 5.6, ISO400, lampa w E-TTL'u, tryb OneShoot i centralny punkt AF i tyle :-) (poza drobną kwestią dobrania korekty błysku) No i FEL'owanie dokładne - żeby nie brać pomiaru z białych sukienek albo czarnych garniturków ;-) Jak kościół jest jasny, to możesz zrobić użytek ze statywu i wysokiego ISO i strzelić trochę fot przy zastanym świetle.
Z pytaniem o porady pod konkretny kościół to położyłeś mnie na podłogę :-) Ale spoko - powiedz gdzie ten kościół, może ktoś podjedzie, przestrzeli testową serię i da poradę na forum :-) :-)