Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: [recenzja] SAMYANG AF 85/1.4 EF

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: [recenzja] SAMYANG AF 85/1.4 EF

Na ten czas będę stał na stanowisku iż dopóki nie pojawi się w sprzedaży Lens station for Canon EF to nie ma sensu kupowanie tego obiektywu. Zwłaszcza jeżeli ktoś tak jak jak używa tej ogniskowej sporadycznie i posiada na stanie ostrzący prawidłowo zawsze i wszędzie (niezależnie od odległości do celu) EF 85mm f/1.8 USM.

Tak wygląda zrobione na szybko porównanie moich obiektywów Rokinon 85mm F1.4 AS IF UMC AE85M-C (fabryczny dandelion) z EF 85mm f/1.8 USM. SOOC JPEG Fine Detail z wyłączoną korekcją aberracji obiektywu w aparacie. W obydwu przypadkach ostrzyłem poprzez wizjer optyczny, Rokinonem zrobiłem kilka zdjęć i wybrałem to najostrzejsze. Dla obydwu obiektywów nie używałem mikroregulacji AF.

http://i63.tinypic.com/2poth10.jpg

Po kliknięciu na zrzut ekranu żeby go sobie powiększyć trzeba kliknąć na "View Raw Image" w lewym dolnym rogu pod zrzutem ekranu.

Powiedz mi czy Ty dostrzegasz jakąś różnicę pomiędzy ostrością mojego Rokinona a tego Samyanga z AF bo nie będę specjalnie go kupował a potem odsyłał żeby sprawdzić to sobie osobiście. AF fajna rzecz ale jak różnica na plus jest minimalna lub w ogóle jej brak to odpuszczę sobie jego zakup.

Tak przy okazji, w minionym tygodniu została odświeżona (no nie działała przez co najmniej kilka dni a teraz działa więc zakładam z góry że coś tam przy niej majstrowali) oficjalna strona Samyanga a co do tego modelu obiektywu to na poświęconej jemu podstronie pojawiły się takie informacje:

* As of June 2018, Samyang Optics has confirmed through internal testing that the following camera models work with the AF 85mm F1.4 EF lens. However, some camera functions may not be fully operational.

* For mirrorless cameras, all camera functions are made fully operational only if the official “EF=EOS M” Canon mount adapter is installed.
    DSLR / Full Frame
    1D X Mark Ⅱ
    1D X
    1Ds Mark Ⅲ
    1Ds Mark Ⅲ
    1Ds
    5DsR
    5Ds
    5D Mark Ⅳ
    5D Mark Ⅲ
    6D Mark Ⅱ
    6D