Ok żeby nie bylo, że forum jest niegościnnym miejscem i każdy tylko się czepia to pokuszę się o merytoryczną odpowiedz.
Od początku.
Pracujesz z aparatem 10 lat. To czas w którym człowiek ma pojęcie co do czego służy i co mu brakuje aby iść dalej, ja np po początkach i zakupach masy sprzętu puściłem większość do ludzi i zostało mi 3 szkła plus puchy. Jak będę potrzebował czegoś innego to dokupię.
Dotacja nie znaczy aby wszystko przewalić na bezsensowne zakupy z których się korzystać nie będzie. Trzeba to zrobić z głową.
Generalnie sesje rodzinne, ciążowe, noworodkowe itp opędzi się mając cokolwiek i nie trzeba tu specjalnie wydziwiać, śluby to trochę inna bajka bo pasuje mieć umiejętności wiedzę i często dobry sprzęt aby warunki nas nie zjadły.Zakres działalności: fotografia noworodkowa, dziecięca, rodzinna, sesje ciążowe, ślubne i wesela (+ żużel)
Studio. Temat rzeka i proponuję sobie odpuścić bo to co podałaś to ledwo namiastka sprzętu. Nie do końca wiem co ty chcesz tym robić i po co. Wypisanie narzędzi totalnie na "pałe" bo są i sądzisz że się przydadzą. Póki nie masz koncepcji do czego to studio ma służyć i co chcesz tam robić można ten temat porzucić na starcie bo nic dobrego z tego nie będzie. Wpakujesz trochę kasy a gdy będziesz chciala coś zrobić to wszystkiego i tak będzie brakować.
Co Cię skłoniło aby jedną canona jedną yn??? Zakładam że chcesz to do ślubów. Polecam kupić kilka yn i sterownik, też będzie działać a możliwości modelowania światłem znacznie więcej. No ale Twój wybór.Do tego kupuję dwie lampy: (będę działać na Canon 5d mark IV)
1. Lampa Canon 600 EX-RT – 2 000zł
2. Lampa Youngnuo 600 EX-RT II – 519zł
aparat jest ok i nie ma co mówić, że nie.1. Canon EOS 5D Mark IV body CYFRA.EU – 12 618,00zł
Do jakiego celu ma być do szkło???2. Canon teleobiektyw Canon EF 70-200 mm f/4L IS USM (!) CYFROWE.PL – 4567zł -
I do tego planuję teleobiektywy, choć najlepiej nie wszystkie: Szkła poniżej to żadne teleobiektywy - po 10 latach powinnaś to wiedzieć.
bardzo fajne szkło uniwersalne, można tym zrobić prawie wszystko3. Canon 24-70mm f/2.8L II USM – 8000zł -
w pierwszej odsłonie, dobre szkło do reporterki, szybkie celne, trochę mydlane ale nic mu nie brakuje, ale za tą cenę to bym go nie kupił, bo są nowsze i tańsze konstrukcje, które też dają radę.4. Canon 35mm – 5 050zł - sławne już 35L
Kwestia światła i tego jak ktoś pracuje, po 10 latach powinnaś wiedzieć co wolisz. Ja kocham stałeczki, a 50 1.8 to żadna seria L tylko plastik fantastik.5. Canon 50 mm(? bo mam już 50 z serii L, ale światło 1.8) – 5 393zł – czy lepiej 35mm i 50mm czy zamiast nich 24-70mm? -
bardzo fajne szkło, sesje wszelakie się daje tym robić6. Canon 85 mm 1.4 – CYFRA.EU 7 659zł -na ślub też się nadaje, jak brać plus 35 i 50 to odpuść 24-70. Nawiasem mówiąc cena e cyfra eu to jakiś absurd.
Nie chcę znowu po tobie jechać ale 10 lat i nie wiesz jakie szkło jest macro???? 85 nią nie jest. Znana makrówka canona to 100 2,8IS są też inne..7. Coś do zdjęć makro – czy może do takich zdjęć posłużyć również ta 85mm Canona?
Coś od siebie. Praca na ślubach czy innych zleceniach bez dwóch body to proszenie się o kłopoty, to tylko elektronika więc pasuje mieć 2 puszki.
Sprawa pracy przy zdjęciach. Czy masz dobry monitor na którym będziesz obrabiać foty wykonane tak fantastycznym sprzętem za grubą kasę, bo często ludzie wydają krocie na sprzet a pracują potem na laptopie albo marketowym badziewiu a ich zdjęcia to radiokatywne mutanty nie do oglądania.
Co na twóim miejscu bym zrobił>
kupił 2 aparaty, możę być 2 x 5d4 albo 2x 6dmk2 (przykładowo) lub inny system, nieważne.
kupił sobie szkła 35-50-85 do tego 4 x yn plus kontroler
Komputer plus dobry monitor abym widział co robię.
Odpuściłbym to studio bo to topienie kasy w czymś czego nie będziesz używać.