Cytat Zamieszczone przez Smigaacz Zobacz posta
Dzięki Panowie za udział w dyskusji
Portfel podpowiada, że tylko może nabyć w chwili obecnej wersje C 70-200 f4,0 bez stabilizacji
kilku kolegów też potwierdza, że na początek do dobry wybór, ale rozsądek mówi że przy tych ogniskowych wersja z IS jest potrzebna
Zastanawiam się dość mocno bo to bdb obiektyw czy brak tej stabilizacji bardzo dyskredytuje to szkło, aby i tak w końcu kupić takie które zatrzyma ruch.
Ten obiektyw to dla mnie po prostu nowy obszar zainteresowania zdjęciami w tele Z pewnością sprawdzi sie w wycieczkach górskich/ krajobrazów Generalnie na otwartym powietrzu nie np sali gimnastycznej takim punktem granicznym miałoby być zatrzymanie w ruchu uczestników biegu w jakimś tam maratonie i co najważniejsze samolotów wojskowych podczas pokazów lotniczych ( mój nowy obiekt fotograficzny )
Dodam, że bardzo dużo egzemplarzy znajduje się na rynku wtórnym Wiem wiem można wybierać, ale czy nie oznacza to jednak że ludzie się "sparzyli : i wolą iż wersję ze stabilizacją lub o świetle 2,8 ???
Jeżeli chcesz zatrzymać obiekt w ruchu to stabilizacja nic Ci nie pomoże. Ona służy do tego, żeby ustabilizować Twoje ręce. Do Twoich wymagań potrzebny jest jasny obiektyw, czyli 2.8, a nie 4. Ja przeszedłem tą całą drogę. Zacząłem od f/4L bez IS. Moje ręce były jednak za mało stabilne, więc zmieniłem na f/4L IS. W końcu okazało się, że przydałby się jednak jaśniejszy obiektyw, bo f/4 wystarczało tylko do fotografowania sportu w słoneczny dzień. Jak się zachmurzyło to czas spadał poniżej 1/500 i zawodnicy byli „poruszeni”. Zmieniłem więc na Tamrona G2 (f/2.8 i stabilizacja).