Strona 525 z 525 PierwszyPierwszy ... 25425475515523524525
Pokaż wyniki od 5 241 do 5 243 z 5243

Wątek: Pokaż zdjęcie które lubisz

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz

Co jest z tymi kolorami w tych przeglądarkach?

1. to jest JPEG wyświetlany w full rozdz przez Irfanviewera, po ustawieniach w sekcji Color managment "Current monitor profile" - jest zgodny z tym co widzę w LR/PS i z tym jak ten plik jest wyświetlany w sieci:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MG_9246.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	8,19 MB
ID:	18168

2. ten sam plik wyświetlany przez XnView / FastStone (nie znalazłem jeszcze ustawień dotyczących managementu kolorów) - wygląda jakbym dał mu saturację +20 - nie wygląda tak jak widzę w LR, ani jak jest importowany do sieci. Niestety nie mam jak pokazać tutaj efektu, ale właśnie wygląda to jakby saturacja poszło daleko w prawo

3. tenże plik, zmniejszony przez irfanviewera wygląda jakby był wyblakły i taki też jest wyświetlany w sieci (nie mogę dociec czemu irfan tak to kompresuje)

Nazwa:	_MG_9246 — kopia (2).jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	629,2 KB
ID:	18169

4. tenże plik, zmniejszony przez XnView / FastStone, wygląda tak samo jak wyświetlany przez nie oryginał - przesaturowany, ale po wrzuceniu do sieci kolor jest zgodny z oryginalnym plikiem w LR, czyt. tak jak powinien wyglądać

Wnioski jakie mi przychodzą do głowy - w irfanie gdzieś umyka mi opcja podczas resizingu żeby zachowywał przestrzeń kolorów, potestuję jeszcze zmieniając metodę resizingu. W XnView / FastStone nie mogę znaleźć opcji żeby wyświetlał kolory zgodnie z tym co widzę w LR i tym jak foty są wrzucane do sieci.

Jakieś wskazówki?
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; Wczoraj o 23:01
    EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Co jest z tymi kolorami w tych przeglądarkach?

1. to jest JPEG wyświetlany w full rozdz przez Irfanviewera, po ustawieniach w sekcji Color managment "Current monitor profile" - jest zgodny z tym co widzę w LR/PS i z tym jak ten plik jest wyświetlany w sieci:

Nazwa:	_MG_9246.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	8,19 MB
ID:	18168

2. ten sam plik wyświetlany przez XnView / FastStone (nie znalazłem jeszcze ustawień dotyczących managementu kolorów) - wygląda jakbym dał mu saturację +20 - nie wygląda tak jak widzę w LR, ani jak jest importowany do sieci. Niestety nie mam jak pokazać tutaj efektu, ale właśnie wygląda to jakby saturacja poszło daleko w prawo

3. tenże plik, zmniejszony przez irfanviewera wygląda jakby był wyblakły i taki też jest wyświetlany w sieci (nie mogę dociec czemu irfan tak to kompresuje)

Nazwa:	_MG_9246 — kopia (2).jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	629,2 KB
ID:	18169

4. tenże plik, zmniejszony przez XnView / FastStone, wygląda tak samo jak wyświetlany przez nie oryginał - przesaturowany, ale po wrzuceniu do sieci kolor jest zgodny z oryginalnym plikiem w LR, czyt. tak jak powinien wyglądać

Wnioski jakie mi przychodzą do głowy - w irfanie gdzieś umyka mi opcja podczas resizingu żeby zachowywał przestrzeń kolorów, potestuję jeszcze zmieniając metodę resizingu. W XnView / FastStone nie mogę znaleźć opcji żeby wyświetlał kolory zgodnie z tym co widzę w LR i tym jak foty są wrzucane do sieci.

Jakieś wskazówki?
    Oba opublikowane zdjęcia mają przypięty profil sRGB. Sądząc po nazwie oryginał masz w AdobeRGB. Myślę, że ifran po drodze po prostu ignoruje profil koloru i zapisuje plik w przestrzeni sRGB choć wartości pikseli pochodzą z przestrzeni AdobeRGB.

Przy okazji bardzo fajna strona, gdzie można przetestować, czy przynajmniej przeglądarka "szanuje" to co autor miał na myśli: https://www.wide-gamut.com (potem kliknąć "Take test").

Jak od jakiś 2-3 lat wszystko publikuje w DisplayP3. Uważam, że jeżeli ktoś nie posiada sprzętu umożliwiającego wyświetlenie takiej przestrzeni barw, to branie się poważnie za obróbkę to pomyłka.
    Często okazuje się, że nasze urządzenie mobilne jest mocno lepsze od tego co mamy na biurku...

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; Dzisiaj o 08:54
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Recenzja R5mk2 | AirPower 2024

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Zmieniłem ustawienia w aparacie na sRGB i jest to samo.
    I taka ciekawostka - jeśli będę robił kilka iteracji resizingu w irfanie to mogę dojść prawie że do czarnobiałego zdjęcia

Coś musieli spierniczyć w którejś wersji, bo przecież robiłem to przez lata miliony razy i nie miałem tego problemu. Przeglądam swoje albumy na sieci sprzed lat gdzie wrzucałem zmniejszone pliki i one kolorystycznie są ok, tak jak oryginał. Kicha zrobiła się jakoś w zeszłym roku, widzę teraz, że album Kanadyjski nie jest tak kolorowy jak oryginalne pliki.. a to nie wina LR, czy kompresji w internecie jak kiedyś myślałem, tylko irfana

PS resizuje poprawnie kolorystycznie, tylko używać PSa do tego celu gdy się ma kilkadziesiąt fot to tortura no nic, może jeszcze dojdę co jest nie tak, ew. będę używał Xn lub Stone do resizingu..
    EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 525 z 525 PierwszyPierwszy ... 25425475515523524525

Uprawnienia umieszczania postów