Co jest z tymi kolorami w tych przeglądarkach?
1. to jest JPEG wyświetlany w full rozdz przez Irfanviewera, po ustawieniach w sekcji Color managment "Current monitor profile" - jest zgodny z tym co widzę w LR/PS i z tym jak ten plik jest wyświetlany w sieci:
2. ten sam plik wyświetlany przez XnView / FastStone (nie znalazłem jeszcze ustawień dotyczących managementu kolorów) - wygląda jakbym dał mu saturację +20 - nie wygląda tak jak widzę w LR, ani jak jest importowany do sieci. Niestety nie mam jak pokazać tutaj efektu, ale właśnie wygląda to jakby saturacja poszło daleko w prawo
3. tenże plik, zmniejszony przez irfanviewera wygląda jakby był wyblakły i taki też jest wyświetlany w sieci (nie mogę dociec czemu irfan tak to kompresuje)
4. tenże plik, zmniejszony przez XnView / FastStone, wygląda tak samo jak wyświetlany przez nie oryginał - przesaturowany, ale po wrzuceniu do sieci kolor jest zgodny z oryginalnym plikiem w LR, czyt. tak jak powinien wyglądać
Wnioski jakie mi przychodzą do głowy - w irfanie gdzieś umyka mi opcja podczas resizingu żeby zachowywał przestrzeń kolorów, potestuję jeszcze zmieniając metodę resizingu. W XnView / FastStone nie mogę znaleźć opcji żeby wyświetlał kolory zgodnie z tym co widzę w LR i tym jak foty są wrzucane do sieci.
Jakieś wskazówki?