Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: obiektyw 70-200

Mieszany widok

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie obiektyw 70-200

Zdecydowałem się zakup obiektywu 70-200. Wybór początkowo padł na EF 70-200 f4 (2300,-zł) Jednak nurtuje mnie myśl czy może zakup : Sigmy 70-200 f/2.8 EX APO DG(HSM) (2999,-zł) nie byłby lepszym wyborem. Proszę o opinie bo nie mam pojęcia o obiektywach Sigmy.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Zdecydowałem się zakup obiektywu 70-200. Wybór początkowo padł na EF 70-200 f4 (2300,-zł) Jednak nurtuje mnie myśl czy może zakup : Sigmy 70-200 f/2.8 EX APO DG(HSM) (2999,-zł) nie byłby lepszym wyborem. Proszę o opinie bo nie mam pojęcia o obiektywach Sigmy.
    Wszystko zależy od tego czy ta różnica w jasności między Sigmą a Canonem robi dla Ciebie wielką różnicę. Jeśli nie, to za Canonem przemawia kilka faktów:
    - optycznie jest lepszy (IMHO ta Sigma na pełnej dziurze nie nadaje się do normalnej pracy)
    - jest lżejszy (Sigma to kawał ciężkiego kloca)
    - AF działa w Canonie szybciej, ciszej i pewniej
    - filtry mają mniejszą średnicę (koszty dodatkowe)
    - jest tańszy
    - jest trwalszy i lepiej zbudowany (jakość Sigmy jest mocno dyskusyjna moim zdaniem)
    - nie musisz się martwić kompatybilnością z przyszłymi puszkami (a przy szkład producentów niezależnych różnie z tym bywa)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

I taka opinia mnie bardzo sadysfakcjonuje. Wielkie dzięki ! Nie zależy mi specjalnie na f2.8 (małe GO) chociaż pewnie się czasami przydaje. A bardzo mi zależy na jakości wykonania obiektywu i jego trwałości oraz na jakości optyki. Pozdrawiam
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Thumbs up

Witam,
    Do obiektywów Sigmy dużo ludzi jest po prostu uprzedzonych, choć często w testach (i praktyce) przewyższają oryginalne szkła Canona (szczególnie na płażczyźnie stosunek jakość-cena).

Sam używam 70-200/2.8 EX już od kilku ładnych miesięcy i jest to najlepsze szkło jakie do tej pory miałem w rękach. Obecnie dokupiłem 18-50/2.8 EX również Sigmy, z którego to jestem nie mniej zadowolony.

W 70-200 jedynym do czego mogę się przyczepić to trochę wolne ostrzenie - no ale czy to przeszkadza czy nie - to już zależy co tym szkiełkiem zamierzasz fotografować :-)
    Szy

digi-tech.pl
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swaligora
    Witam,
    W 70-200 jedynym do czego mogę się przyczepić to trochę wolne ostrzenie - no ale czy to przeszkadza czy nie - to już zależy co tym szkiełkiem zamierzasz fotografować :-)
    Czy robiles zdjecia canonem 70-200 f/4L?
    Rowniez zastanawiam sie nad tym czy kupic sigme, czy canona- mnie zalezy glownie na szybkosci autofocusa, poniewaz fotografuje wszelkiego typu sporty samochodowe.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swaligora
    choć często w testach (i praktyce) przewyższają oryginalne szkła Canona
    Litości !!!

Domyślnie

praktyka: Sigma 70-200 f/2.8 EX DG (HSM) 3699.00 zł*
    Canon EF 70-200 f/2.8 L USM 5799.00 zł*
    a to tylko jeden przyklad ;]

Domyślnie

co do szybkosci autofocusa to mialem sigme 70-200 2,8 HSM bez DG i mam teraz canona 70-200 2,8 L i nie widze specjalnej roznicy... natomiast jakosc wykonania + ostrosc przy 2,8 zdecydowanie po stronie canona

Uprawnienia umieszczania postów