Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Nowy obiektyw - Sigma A 18-35mm f/1.8 czy Canon 70-200 f/4 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nowy obiektyw - Sigma A 18-35mm f/1.8 czy Canon 70-200 f/4 L

Cytat Zamieszczone przez marcinwsieci Zobacz posta
    Czyli muszę statyw i obiektyw nie musi mieć stabilizacji. Odnośnie recenzji to głównie przeglądam youtuba i faktycznie wszystko jest warte swojej ceny... Jakieś polecane statywy lub zakres pieniężny jaki muszę przeznaczyć ?
    jak znam życie to i tak kupisz ze dwa razy bo na początek nie będziesz chciła przeznaczyć "tyle kasy" na coś tak niepotrzebnego jak statyw

udźwig statywu podany przez producenta to widhful thinkimg - jak stawiasz dwa kilo na chńczyku to producent musi deklarować 6kg udźwigu czyli 3 razy więcej, jak stawiasz na 2kg na manfrotto to deklarowany udźwig powinien wynosić 4kg wybierz raczej coś firmowego ja kilka lat temu (pewnie ok 10 lat temu) kupiłem nogi velbona z włókna węglowego i jakąś głowicę - głowicę już zmieniłem ze trzy razy ale nogi nadal służą i nie widze potrzeby zmian teraz pewnie kupiłbym takie same nogi (albo numer większe) ale 4-sekcyjne bo łatwiej takie wcisnąć do walizki - ale ja mam dość sprecyzowane potrzeby co do statywu, idź do jakiegoś sklepu i oglądnij - zwykle statywy kupuje się kupując osobno nogi osobno głowicę, czasem małe podróżne statywy są sprzedawane w komplecie z głowicą bo całość jest spasowana żeby po złożeniu było jak najmniejsze i się składało - na statyw jak na każdą inną rzecz związana z fotografia można wydać dowolną kasę - nogi manfrotto 190 (bez głowicy) kosztują ok 600zł a 055 trochę więcej można kupić coś tańszego lub znacznie droższego - to tylko kwestia świadomości potrzeb - absolutnie unikaj wszelkich plastikowych rozwiązań i profesjonalnych statywów za 100 zł (w komplecie z głowicą) to absolutnie nie ma sensu.

Domyślnie Odp: Nowy obiektyw - Sigma A 18-35mm f/1.8 czy Canon 70-200 f/4 L

O ile statyw i filtry już są w koszyku, o tyle cały czas zastanawiam się nad obiektywem. W grę wchodzi kupno nowego (na firmę, realny koszt wychodzi prawie tyle co używka na allegro), miałem już w koszyku canona ale cały czas chodzi mi po głowie tamron. Canon i słońce, flary, dużo o tym można znaleźć... Z drugiej strony tamron, który jest dobry dopiero od f/8. O canonie też naczytałem się, że taki super to od swego 3.5 nie jest. Tamron na plus ma stabilizację i lepsza praca pod słońce, szczelniejszy na warunki pogodowe (gdzie przy moich podróżach, sypianiu tygodniami w namiocie może się przydać). Jednak Canon to canon...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów